[VIDEO] Michael Ang bantah lar@ngan Finas solek pelakon muda jadi tua – “Kenapa tak buat und@ng² pelakon kayu dilar@ng keluar TV?”

PENGARAH Michael Ang berpendapat tind@kan stesen televisyen dan Perbad@nan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) mel@rang pelakon muda disolek memegang watak orang tua dalam drama atau telefilem hanya menyek@t kebeb@san mereka untuk berkarya.

Menurut Michael, keputvsan itu dilihat ber@t sebelah kerana seolah-olah menutup periuk nasi pihak lain dan iisu ini sepatutnya dirangka dengan penuh berhemah.

“Sebagai penerbit dan pengarah saya sentiasa memberi ruang untuk pelakon veter@n, tapi apabila ada und@ng² macam ini, ia membat@skan kita.

“Ini bukan cara yang baik untuk selesaikan masaIah, dah macam buka periuk nasi orang tapi tutup periuk nasi orang lain pula. Ini bukan situasi menang-menang. Fikir-fikirkanlah! Ini hanya pendapat saya sahaja, jangan kena b@n sudah!,” katanya.

Pengarah drama Sweet Dreams ini berkongsi pandangannya menerusi Instagram pada Rabu.

Michael Ang menyuarakan pandangan di laman Instagram.

Sebelum itu Pengerusi Finas, Datuk Hans Isaac memaklumkan semua stesen penyiaran bersepakat untuk tidak lagi membenarkan pelakon muda dis0lek memegang watak orang tua dalam drama atau telefilem terbitan mereka.

Hans berkata syarat baharu yang dikenakan itu bertujuan untuk menjaga hak dan kebajikan artis veter@n.

Kenyataan Hans itu menerima pelbagai k0men daripada penggiat seni dan netizen di laman sosi@l.

Rata-rata netizen bersetuju dengan keputvsan tersebut dan berpendapat pemilihan pelakon veter@n membawakan watak berusia membuatkan karya tersebut lebih realistik dan bersesuaian.

Michael Ang sentiasa mengutamakan pelakon veter@n dalam memilih watak.

Sementara itu, Michael berkata peraturan tersebut turut menyek@t kebolehan seseorang pelakon.

Dalam masa sama mencac@tkan perjalanan sesebuah drama atau telefilem kerana perbezaan latar masa yang sekaligus berkait dengan usia watak.

“Tak rasa ke peraturan ini macam kawal seseorang pelakon tu punya kebolehan? Katakan watak cerita tu kisah seorang perempuan dari umur 28 tahun ke 60 tahun. Jadi waktu umur 28 hingga 40 tahun pakai pelakon muda, apabila kisah dia (umur) 41 hingga 60 tahun pakai pelakon lain? Like seri0usly?

“Alang-alang tu kenapa tak buat und@ng² pelakon kayu dilarang keluar televisyen, pelakon cantik dan kacak tak boleh bawa watak burvk atau orang kelainan upaya (OKU)! Pelakon 25 tahun ke atas tak boleh main watak budak sekolah!,” ujarnya.

View this post on Instagram

Salam semua. Masih tak puas hati dgn LAW baru Finas ni! Sila tgk sampai habis sebelum komen. This is the truth! And satu lagi I rasa Finas should ubah statement ke rules tu. Cause to me it is so tak masuk akal n silly. I am sure there are many other better ways to address this issue.

A post shared by Michael Ang (@michaelang38) on

Sumber:Mstar

 

Be the first to comment on "[VIDEO] Michael Ang bantah lar@ngan Finas solek pelakon muda jadi tua – “Kenapa tak buat und@ng² pelakon kayu dilar@ng keluar TV?”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*