R4yuan Dit0lak, Ini Hukum4n Yang Akan Dikenakan Terhadap Farid Kamil

Pelakon dan pengarah, Datuk Farid Kamil, terpaksa mer3ngkok dalam p3njara sejak Khamis lalu, selepas r4yuannya untuk mengetepikan hvkuman p3njara selama sembilan bulan dit0lak M4hkamah Tinggi di sini.

Farid Kamil yang juga suami kepada aktres, Diana Danielle, dijatuhi hvkuman p3njara sembilan bulan itu selepas dis4bitkan dengan kes4lahan d4dah.

Timbalan P3ndakwa Raya, Ahmad Nazneen Zulkifli, berkata Hakim M4hkamah Tinggi, Datuk Ab Karim Ab Rahman, dalam p3nghakimannya menolak rayu4n tertvduh, sebaliknya mengekalkan keputusan dibuat M4hkamah Majistret Petaling Jaya pada Mei lalu.

“Hvkuman p3njara terhadap tertvduh berkuat kuasa sejak Khamis minggu lalu,” katanya kepada Berita Harian.

Difahamkan, ketika pr0siding rayuan di M4hkamah Tinggi Shah Alam itu berlangsung, Farid Kamil, 38, hadir bers3ndirian tanpa ditemani ahli keluarga dengan menunggang motosikal.

Mei lalu, Farid Kamil atau nama sebenarnya Datuk Farid Kamil Zahari, dij4tuhkan hvkuman p3njara sembilan bulan selepas disabitkan dengan kes4lahan menggunakan d4dah jenis g4nja T3tra Hydroc4nnibol (THC), tahun lalu.

Hvkuman itu dij4tuhkan M4jistret Nor Ariffin Hisham selepas Farid Kamil, memilih untuk berdiam diri selepas dip3rintahkan membela diri.

Bagaimanapun, selepas 35 hari menjalani hvkuman di Penjara Kajang, Ab Karim membenarkan pen4ngguhan hvkuman terbabit selepas permohonan r4yuan difailkan pelakon berkenaan.

Mengikut pertvduhan, pelakon filem J Revolusi itu didakwa menggunakan d4dah pada jam 4.30 petang di Pejabat N4rk0tik Petaling Jaya, dalam Daerah Petaling Jaya, pada 11 Januari 2018.

Berikutan itu, dia did4kwa mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta D4dah Berb4haya 1952.

Sumber: BH online

Kredit: Gempak

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk pantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "R4yuan Dit0lak, Ini Hukum4n Yang Akan Dikenakan Terhadap Farid Kamil"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*