“Dah rasa selesa pakai…” – Erma Fatima dikec@m taasub agama, kerana pilih untuk berpurdah

Baru-baru ini, menerusi muat naik di IG pengarah dan pelakon Erma Fatima memaparkan beberapa foto dirinya mengenakan purdah, sehingga ada yang mend@kwa dia sebagai taasub agama.

Mengulas mengenai kec@man tersebut, pengarah yang popular dengan drama Mok Cun itu sebenarnya mempunyai aIasannya yang tersendiri mengapa dia memilih untuk memakai purdah.

Menerusi IG miliknya, pengarah tersebut menjelaskan pemakaian purdah tersebut bukanlah kerana fesyen atau cuba untuk menjadi golongan ekstrem!s.

Sebaliknya, dia memakai purdah kerana mahu menjaga adab terutama sekali ketika bertemu habib atau ulama dari negara Arab ketika menghadiri kelas-kelas agama.

Bagi Erma, dia mengetahui bahawa pemakaian purdah bukanlah wajib untuk Muslimah, tetapi niatnya mengenakan purdah adalah untuk mengelakkan f.!tnah

Dalam pada itu, Erma juga meluahkan rasa kecew@nya terhadap sikap segelintir netizen yang terlalu cepat menghvkum orang lain, malah dia meminta agar jangan mempertikaikan pilihannya.

“Tapi kalau orang pakai niqab dah rasa selesa kenapa mesti kita pertikaikan. Melindungi wajah daripada pandangan yang boleh mengvndang dosa tak akan jadi satu kesaIahan…?”

Di ruangan komen, dapat dilihat beberapa komen yang mempersoaIkan pemakaian purdah, sehinggakan ada yang mend@kwa pengarah tersebut sebagai taasub.

Siapalah kita mahu mengadili pilihan orang lain, selagi tidak mel@nggar hukvm syarak jadi tiada saIahnya untuk golongan Muslimah mengenakan purdah jika mereka berasa selasa.

View this post on Instagram

Bila pakai niqab dia kata islam extreme..dia kata fashion..dia kata taksub…hmmm..aku pakai bukan kerana extreme..apatah lagi menganggap niqab itu fashion…salah tu. Aku pakai kerana itulah ADAB bila berjumpa habib atau ulamak dr luar terutama dr Arab. Itu PERADABAN mereka yg harus di hormati. Memang dlm quran tk suruh pakai niqab TAPI kalau org pakai niqab dah rasa selesa knp mesti kita pertikaikan. Melindungi wajah dari pandangan yg bole mengundang dosa tkn jadi satu kesalahan? 🙈🙈🙈 susah jugak jd netizen yg cari salah orang jer kan..masalah besar tu kalau hati dan fikir kita 24 jam negatif…kena ubat cepat2 sebelum parah sbb tkde pakar dlm dunia bole ubatkn penyakit hati ni. #hubabafatimahkadzim

A post shared by Ermafatima (@ermafatima) on

Sumber : Erma Fatima

Via OMM

 

Be the first to comment on "“Dah rasa selesa pakai…” – Erma Fatima dikec@m taasub agama, kerana pilih untuk berpurdah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*