Emma Maembong Dimasukkan Ke Pusat Perubatan Malam Semalam Terkena Jangkitan Ini

Jangkitan bakteria adalah jangkitan disebabkan oleh bakteria. Bakteria penyebab penyakit disebut bakteria patogenik. Bakteria menyebabkan jangkitan melaluis aluran pernafasan, luka terbuka, sentuhan lansung dengan haiwan terjangkit atau pengambilan makananan yang tercemar. Bakteria menyerang tubuh badan dan melemahkan sistem imun. Kebiasaannya, simptom jangkitan bakteria tertumpu pada satu bahagian tertentu dalam badan.

Akan tetapi, majoriti jangkitan bakteria berlaku disebabkan “terjaganya” bakteria jahat yang menghuni di dalam badan anda setelah dicetuskan oleh peristiwa tertentu seperti jangkitan virus yang sedang atau telah berlaku.

Demam panas mengejut, rasa lemah tidak bermaya kemudian disusuli selesema dan batuk berpanjangan sehingga terasa dada sempit. Biasanya kita mengaitkan demam itu dengan faktor persekitaran yang sering dilabel sebagai punca sedangkan ia mungkin disebabkan jangkitan daripada pesakit lain yang berada di tempat sama, boleh jadi juga berdiri di sebelah kita.

Sebenarnya ada banyak faktor menyebabkan kita demam. Ia juga boleh disebabkan jangkitan kuman sehingga menjejaskan fungsi organ penting dalam badan seperti otak sebaik saja ia berjaya memasuki saluran darah. Implikasinya ialah pesakit terdedah kepada ancaman lebih serius.

Perkongsian terbaru dari Emma Maembong, dipercayai di muat naik oleh adminnya, mengatakan Emma kini berada di hospital kerana demam tinggi dan jangkitan bakteria. Emma dimasukkan ke hospital malam semalam. Adminnya juga minta doa peminatnya supaya Emma cepat sembuh.

Hi guys this is Emma’s admin.. just for info Emma got admitted last night due to a very high fever n bacterial infection. pray for her speedy recovery ok? 🙂 thank you.

Rata-rata peminatnya doakan supaya Emma cepat pulih dan sembuh. Jangkitan bakteria dianggap serius kerana jika tidak diberi rawatan awal, pelbagai kemudaratan boleh berlaku.

Jangkitan bakteria biasanya dirawat dengan antibiotik. Antibiotik boleh membunuh atau mencegah pertumbuhan bakteria. Pencegahan jangkitan bakteria termasuklah, amalan gaya hidup yang sihat, elakkan pengambilan makanan dan minuman tercemar, selalu mencuci tangan dengan bersih dan pengendalian makanan yang bersih.

Mari kita sama-sama doakan supaya Emma Maembong cepat pulih seperti biasa.Amin.

Sumber: IG Emma Maembong

Be the first to comment on "Emma Maembong Dimasukkan Ke Pusat Perubatan Malam Semalam Terkena Jangkitan Ini"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*