Isteri Da’i meny4mar jadi d0ktor, nama tak wujud dalam rekod perub4tan?

Selepas kontr0versi perkahwinannya menjadi t0pik hang4t, isteri kepada seorang pendakwah bebas ini kembali dibincangkan di laman Facebook (FB).

Terbaru, seorang pengguna FB mendedhkan lebih lanjut tentang profesion wanita tersebut yang did4kwa menyaIahgunakan geIaran d0ktor (Dr).

Salah satu paparan skrin yang dikongsi kelihatan bio Instagram wanita berkenaan yang menggunakan nama drholiswc mend4kwa dirinya adalah pakar neuroI0gi.

Nama tiada dalam rekod Malaysia

Thanks Dr N for the effort (you know who you are)

Posted by Zaahirah Mohammad on Thursday, December 5, 2019

FB Penolong Pegawai Perub4tan juga mengeluarkan kenyataan berhubung perkara tersebut yang tidak mengetahui tujuan wanita itu melakukan demikian.

“Menerusi kiriman gambar yg di terima, beliau mengatakan bahawa beliau adalah NeuroI0gist yang mana di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).
“Neurol0gist merujuk kepada Pakar Perub4tan di bawah bidang Neurofisiol0gi yang mana merupakan bidang yang mengkaji bahagian 0tak tuIang belakang dan kajian sar4f di dalam tub0h b4dan seorang manusia,” kata p0sting tersebut.

Menerusi pencarian di dalam laman web MMC, nama wanita terb4bit tiada dalam pangkalan data yang dipercayai telah meny4mar atau menyaIahgunakan geIaran profesion di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Semua d0ktor perubatan bertauliah dan berdaftar dengan KKM akan terlihat perihal bi0data mereka, tetapi nama pengguna tersebut tiada di dalam database yang mana merupakan satu kesaIahan di bawah Und@ng² Malaysia,” katanya.

Tambah p0sting itu lagi, perbu@tan tersebut adalah satu kesaIahan di bawah @kta 774, @kta Profesi0n Kesihatan Bersekutu 2016 Und@ng² Malaysia.

Boleh dideenda & dipenj4ra

Tiada bukti sebagai peng@mal berdaftar

Perkara ini adalah perkara seriius yang perlu di titikberatkan kerana profesi0n di bawah KKM bukanlah perkara yang boleh di pandang enteng..
“..mereka terl!bat secara langsung dalam memberikan raw@tan dan menyelamatkan ny@wa (dengan izinNya) manusia,” ujarnya lagi.

Juara Da’i musim kedua, Nik Ahmad Farhan merupakan salah seorang pengikut akaun Instagram wanita tersebut.

Sumber : Zaahirah Mohammad , Penolong Pegawai Perubatan

Via OMM

 

Be the first to comment on "Isteri Da’i meny4mar jadi d0ktor, nama tak wujud dalam rekod perub4tan?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*