“Macam H4mba Abdi” – Tawar GAJl Tidak Berpatutan Dengan Kerja, AIiff Syukri Dikec@m Warganet

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, pada suku pertama 2019 Malaysia merek0dkan seramai 516,600 pengangg0r dan 238,286 daripadanya ialah fresh graduate. Stat!stik ini sangatlah meris4ukan, membuatkan ramai terfikir bahawa adakah menyambung pengajian itu masih lagi relevan jika peluang pekerjaan adalah terhad dan sukar untuk dicari.

Baru-baru ini, syarikat AS Legacy milik Dato’ Sri Aliff Syukri ada memuat naik satu tawaran pekerjaan di laman Facebook miliknya. Berdasarkan tawaran tersebut, sk0p kerja yang ditawarkan adalah graphic designer namun pemohon perlu mahir dalam menggunakan Ad0be Illustrat0r, Ad0be Phot0sh0p, Ad0be Premiere Pro, Ad0be Dreamweaver, mempunyai kemahiran phot0graphy, boleh menghasilkan video, mereka laman weeb, menjaga media sos!al, c0py-writing dan sebagainya. 

Semua kemahiran ini mestilah dikuasi oleh pemohon dan lebih mengej0tkan, gaji yang ditawarkan hanyalah dalam purata RM1500 sehingga RM1800. 

Post ini mendapat perhatian warganet yang rata-ratanya kurang senang dengan gaji yang ditawarkan oleh AS Legacy. Pemohon perlu melakukan beberapa skop kerja namun gaji yang ditawarkan sangatlah rendah dan tidak berpatutan. Malah ada warganet yang menyenaraikan skop kerja yang ditawarkan dan selepas diselidik, posisi kerja tersebut perlu melakukan hampir 5 skop kerja di dalam satu jawatan graphic designer. 

Tawaran kerja ini tuIar di media sosial Facebook dan Twitter dan rata-rata warganet mengecam tind4kan Dato’ Seri AIiff Syukri yang seolah-olah mengambil kesempatan ke atas kesukaran graduan untuk mendapatkan kerja pada masa kini.

Rentet4n dikec4m oleh warganet, AS Legacy memuat naik status baru yang menerangkan bahawa mereka tetap dengan pendirian dan akan terus mencari calon pekerja baru yang sesuai.

Lagi beberapa hari lagi kita akan masuk ke tahun 2020, namun masih ada lagi majikan yang mengambil kesempatan ke atas kesemp!tan orang lain. SaIahkah jika majikan menawarkan gaji yang set!mpal dengan tugas yang diberi? Dengan k0s sara hidup yang semakin meningkat, taraf purata  gaji di Malaysia masih lagi di takuk lama dan isu ini sangat memb!mbangkan untuk golongan muda. 

Apa pendapat korang tentang lsu ini? Jika korang ada pengalaman yang ingin dikongsikan bersama berkenaan lsu gaji dan kerja di Malaysia, berikan pendapat di ruangan komen!

Sumber:cari

Be the first to comment on "“Macam H4mba Abdi” – Tawar GAJl Tidak Berpatutan Dengan Kerja, AIiff Syukri Dikec@m Warganet"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*