“Jari telunjuk arwah tegak seakan para syuhada…” – Kem4tian jemaah umrah ini dicemburui

Di dunia ini, setiap daripada kita tidak akan ada yang hidup kekal selamanya kerana, sudah ditentukan bila dan dimana ajal kita akan sampai.

Maka dengan itu, setiap manusia berharap agar akhir hayatnya dalam keadaan baik. Baru-baru ini, Ustaz Zamri yang dikenali menerusi program Mari Mengaji telah berkongsi mengenai kisah sahabatnya yang pergi dalam khusnul khatimah.

Menerusi hantaran dibuat Ustaz Zamri di Facebook, sahabatnya yang dikenali sebagai Hamidi Muhram meningg4l dunia pada 17 Disember yang lalu ketika sedang dalam Umrah, disifatkan sebagai seorang yang syahid.

Beliau telah menziarahi keluarga arwah dan atas keizinan waris arw4h, membenarkannya untuk berkongsi mengenai kisah kem4tian arwah kepada umum agar dapat dijadikan tauladan.

Bagi Ustaz Zamri, keadaan jenazah arwah boleh diumpakan sebagai kematian seorang syuhada kerana ketika itu, jari telunjuk arwah tegak, dan keadaan sedemikian hanya boleh kelihatan kepada para syuhada.

Ternyata, ketika hidupnya arwah merupakan seorang yang sangat dermawan. Tanpa pengetahuan ramai arwah telah banyak menyumbang bantuan kewangan dalam misi kemanusiaan di Syria.

Malah, arwah difahamkan tidak mengambil sedikit harta peninggalan kedua ibu bapanya, sebalikan diuruskan dan diserahkan semua kepada adik-beradik yang lain.

Maka daripada itu, jadikanlah kisah ini sebagai satu permulaan untuk kita berubah dan semakin memperbanyakkan amalan. Agar kematian kita juga dalam keadaan yang diredhai Allah.

Sumber : Ustaz Zamri

Be the first to comment on "“Jari telunjuk arwah tegak seakan para syuhada…” – Kem4tian jemaah umrah ini dicemburui"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*