Gadis 17 Tahun Terpaksa Lahirkan Anak Tepi Jalan Selepas Di’reject’ Pusat Perubatan

Gadis 17 Tahun Terpaksa Lahirkan Anak Tepi Jalan Selepas Di’reject’ Pusat Perubatan. TuIar kisah seorang gadis berusia 17 tahun yang dikatakan terpaksa melahirkan anak di tepi jalan seorang diri. Apa yang lagi memeranj4tkan ialah gadis ini diatakan telah ‘direject’ oleh pusat perubatan. Ini cerita yang sebenarnya.

INDIA – Seorang remaja perempuan dipercayai begitu terpaksa melahirkan anak di tepi jalan apabila dikatakan selepas kakitangan sebuah pusat perubatan langsung tidak mahu membantunya untuk bersalin.

Laporan Daily Mail menyatakan, remaja terbabit berusia 17 tahun itu dari Saraikela, Daerah Khaesawan, di Jharkland, timur India dikatakan telah menjaIinkan hubungan dengan seorang lelaki yang juga berasal dari kampung yang sama apabila dia telah disahkan m3ngandung ekoran perhubungannya dengan lelaki terbabit.

Walau bagaimanapun, lelaki terbabit yang tidak didedahkan identitinya didapati meninggalkan teman wanitanya itu selepas remaja perempuan berkenaan mengatakan bahawa dia kini sedang hamil.

teamnetizen.com - Gadis 17 Tahun Terpaksa Lahirkan Anak Tepi Jalan Selepas Di’reject’ Pusat Perubatan

Yang lebih menyedihkan lagi, keluarga remaja berkenaan turut tidak mahu membantunya kerana mementingkan maruah keluarga yang akan tercalar sekiranya menolong remaja tersebut. Remaja perempuan itu akhirnya telah dihalau dari rumah keluarganya selepas mereka tidak dapat menerima bahawa dia kini sedang hamil anak Iuar nikah.

Menurut sumber, mereka melihat sendiri remaja tersebut telah menjadi gelandangan lebih dari 4 bulan selepas perkara tersebut berlaku terhadapnya.

Namun, Isnin lalu, pada jam 7 petang, remaja malang itu dikatakan telah menunjukkan tanda-tanda akan melahirkan anak dan dipercayai turut pergi ke sebuah pusat perubatan tempat di Hospital Chandil bagi mendapatkan bantuan memandangkan dia sedang sarat hanya menanti masa untuk bersalin.

Lebih malang lagi, apabila kakitangan hospital terbabit dikatakan enggan memberi sebarang bantuan serta tidak mahu menerimanya dengan alasan remaja berkenaan tidak ditemani oleh penjaganya.

Walau bagaimanapun, pada jam 5 pagi pada keesokkan harinya, remaja itu dikatakan telah melahirkan seorang bayi perempuan di tepi jalan yang berdekatan dengan hospital tersebut yang jaraknya hanya 30 meter.

NASIB BAIK ADA YANG SUDI MEMBANTU
Seorang lelaki dikatakan telah memberikan bantuan kepadanya selepas melihat keadaan remaja tersebut yang dipenuhi dengan darah manakala bayinya masih lagi bertali pusat.

teamnetizen.com - Gadis 17 Tahun Terpaksa Lahirkan Anak Tepi Jalan Selepas Di’reject’ Pusat Perubatan

Penduduk tempatan di situ turut berkata, si ibu dan bayinya dilihat terbaring kes4kitan di jalan raya dan dia telah bertindak menjaga remaja berkenaan bersama bayinya agar tidak diIanggar oleh kenderaan yang melalui jalan berkenaan yang disifatkan amat bahaya.

PIHAK HOSPITAL MASIH ENGGAN MEMBANTU HINGGA SEORANG DOKTOR TAMPIL

Difahamkan, seorang lelaki turut pergi ke hospital berdekatan bagi mendapatkan bantuan, malangnya pihak hospital terbabit masih lagi enggan menghulurkan bantuan. Menurutnya, mereka tidak dapat membantu memandangkan remaja terbabit tidak mempunyai penjaganya yang sepatutnya datang bersama dengannya. Selepas itu, lelaki terbabit dikatakan melaporkan perkara tersebut kepada pihak polis demi mendapatkan keadilan.

Walau bagaimanapun, tidak lama selepas itu, pegawai perubatan dari hospital berkenaan yang dikenali sebagai Doktor Lakhindra datang untuk membuat pem0tongan uri bayi remaja terbabit.

Lelaki tersebut yang bertindak menolong remaja berkenaan yang bernama Om Prakash dikatakan telah menyewa sebuah kereta sewa untuk membuat penghantaran kedua beranak tersebut ke Hospital Chandil selepas dikatakan sekumpulan wanita telah berjaya mendaftarkan remaja terbabit bersama anaknya di hospital tersebut bagi mendapatkan rawatan lanjut.

teamnetizen.com - Gadis 17 Tahun Terpaksa Lahirkan Anak Tepi Jalan Selepas Di’reject’ Pusat Perubatan

Doktor Lalita Kashyap dari hospital tersebut berkata, ketika kejadian itu hanya dua jururawat yang bertugas di hospital yang sedang sibuk menyambut kelahiran bayi kembar apabial mereka dimaklumkan tentang kes remaja terbabit, dan ada berlaku sedikit kekeliruan di sini dan pihak hospital dikatakan akan membuat penyiasatan, katanya.

Remaja perempuan tersebut bersama anaknya dilaporkan dalam keadaan stabil dan turut dipindahkan ke pusat pelindungan wanita di Mahila Suraksah Griha, di Jharkland. Doktor tersebut juga dikatakan turut memaklumkan tentang remaja terbabit kepada kedua ibu bapanya dan turut mengharapkan mereka dapat menerima remaja perempuan tersebut.

Semoga ibu dan si anak sihat dan diharapkan kaum keluarga mereka akan dapat menerima mereka.

Be the first to comment on "Gadis 17 Tahun Terpaksa Lahirkan Anak Tepi Jalan Selepas Di’reject’ Pusat Perubatan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*