Lelaki 41 Tahun Sah Jadi Rakyat Malaysia Pertama Positif Koronav1rus! Ini Sebenarnya Yang Berlaku

SEORANG lelaki berusia 41 tahun dari Selangor menjadi rakyat Malaysia pertama dijangk1ti koronav1rus (2019-nCoV).

Lelaki berkenaan berlepas ke negara itu untuk menghadiri persidangan dengan delegasi antarabangsa termasuk beberapa peserta dari China.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata lelaki itu mempunyai sejarah kunjungan ke Singapura dan kementerian telah menghubungi republik itu untuk pengesanan kontak.

Dia menghadiri mesyuarat dari 16  hingga 23 Januari dan kembali ke Malaysia pada hari terakhir persidangan, kata Dr Dzulkefly.

Pada 29 Januari, dia mendapatkan raw4tan dari sebuah h0spital swasta kerana batuk dan dem4m sebelum dirujuk ke h0spital Sungai Buloh pada 2 Februari.

Lelaki berkenaan adalah seorang daripada dua k3sdilaporkan di Malaysia.

k3syang lain membabitkan seorang lelaki Cina berusia 61 tahun yang tiba di Malaysia pada 18 Januari dan mula mengalami dema4m pada 23 Januari.

Dia menerima raw4tan pes4kit luar di sebuah h0spital swasta dan diletakkan di bawah pemantauan di rumah selama dua minggu.

Pada 2 Februari, dem4mnya berterusan dan dia dimasukkan ke h0spital Kuala Lumpur (HKL) untuk menerima raw4tan lanjut dan ujian makmal pada hari berikutnya mengesahkan dia positif j4ngkitan 2019-nCoV.

Dia sedang dirawat di wad pengasingan dan berada dalam keadaan stabil.

Dengan dua k3sterbaru ini, menjadikan jumlah m4ngsa positif j4ngkitan itu seramai 10 orang.

Sumber : Mstar/Slamber Media

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "Lelaki 41 Tahun Sah Jadi Rakyat Malaysia Pertama Positif Koronav1rus! Ini Sebenarnya Yang Berlaku"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*