Jangan Ambil Mudah, Saintis Kesan Cirit-Birit Agen Kedua Sebar Koronav1rus

Saintis k3san cirit-birit mungkin adalah agen kedua dalam penyebaran wab4k Koronav1rus susulan penerbitan kajian terbaharu yang mengaitkan simptom berkenaan dengan simptom abdominal dan najis pes4kit.
 
Sumber utama dipercayai berpunca daripada titisan air liur daripada batuk pes4kit, walaupun penyelidik pada k3s awal berkata, tumpuan lebih diberikan kepada pes4kit yang banyak menunjukkan simptom respiratori dan mungkin terlepas pandang aspek berkaitan sistem penghadaman.
 
Sejumlah 14 daripada 138 pesakit (10 peratus) di hospital Wuhan yang menjadi bahan kajian bagi Jurnal Persatuan Perubatan Amerika (JAMA) didapati mengalami masalah c1rit b1rit dan loya satu atau dua hari sebelum mula dilanda d3mam dan masalah pernafasan.

 
Pesakit Amerika Syarikat (AS) pertama yang disahkan positif coronav1rus juga mengalami masalah c1rit b1rit selama dua hari dan v1rus berkenaan dikesan berada dalam naj1snya, malah terdapat k3s sama turut direkodkan di China.
 

“Apa yang lebih penting, coronav1rus turut dilaporkan terdapat dalam sisa buangan pes4kit yang mengalami masalah abdomen, menyamai kesan pada S1ndrom Pernafasan Akut Tervk (SARS) apabila kesan v1rus itu ditemui dalam sisa air kenc1ng pes4kit, sekali gus membvktikan bahawa ia boleh tersebar melalui sisa perkumuhan,” kata profesor jurusan kesihatan alam sekitar di Universiti Southampton, William Keevil.
 
Kemungkinan itu bagaimanapun bukan sesuatu yang mengejutkan ahli sains kerana v1rus berkenaan tergolong dalam keluarga yang sama seperti SARS.

Sumber: Gempak

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "Jangan Ambil Mudah, Saintis Kesan Cirit-Birit Agen Kedua Sebar Koronav1rus"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*