“Apakah Sudah Tiada Idea Kreatif Lain Sehingga…,” – Mengejutkan! Persembahan D4rah Mencurah Keluar Aina Abdul Terima Kr1tikan

Persembahan Aina Abdul menerusi lagu Sumpah pada malam kemuncak Anugerah Juara Lagu 34 (AJL34) mendapat kec4man dan kr1tikan meski ramai yang memuji.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HATI YANG BERDARAH 💔! Alhamdulillah! Selesai sudah persembahan aina Di pentas #ajl34 yang selama ini aina idamkan. Aina Sangat bersyukur Kerana diberi peluang untuk berada di pentas berprestij ini. Jika semua perasan, persembahan aina tadi merupakan kesinambungan Muzik Video SUMPAH. Persembahan tadi merupakan simbolik kepada hancurnya hati seorang wanita kerana menyesal dengan perbuatannya sendiri terhadap orang yang amat disayanginya. Hati yang berdarah melambangkan kesakitan yang ditangggung oleh wanita itu selepas melukakan hati insan yang disayanginya. Aina harap anda semua terhibur dan dapat merasakan apa yang cuba aina sampaikan… Doakan aina yaa.❤️ . . . Outfit by : @tsyhmi Makeup by : @ahma_dani Blood works Special Effect by : @ellasandera (Instagram) Heels by : @giuseppezanotti Video by : @hazmyahna Photo by : @badrulazhar_ Styled by : @nazlivingastyle Fabrics by : @jakel_shahalam . . . #ajl34 #sumpahainaabdul #ainaabdul

A post shared by AINA ABDUL (@ainaabdul) on

Persembahan penyanyi terbabit yang seolah-olah memberi gambaran bunvh diri mendapat perhatian Persatuan Sokongan dan Kesedaran p3nyakit Me3ntal (Miasa) memuat naik kenyataan berkenaan perkara itu di Facebook, sebentar tadi.

Menerusi kenyataan tersebut, pihak Miasa berpendapat persembahan menerusi lagu hasil ciptaan sepenuhnya dari penyanyi terbabit membawa mesej yang kurang tepat kepada penonton mengenai luahan kek3cewaan sehingga mengambil keputusan untuk melakukan tindakan yang dilarang.

“Sangat mengejutkan. Apakah sudah tiada idea kreatif lain sehingga mend3sak untuk melakukan persembahan yang berkonsepkan bvnuh diri di pentas AJL tahun ini?

“Stesyen TV dan produksi sepatutnya sudah sedia maklum dengan larangan adengan sedemikian di media.

“Dalam persembahan tersebut, penyanyi tersebut yang berpakaian serba putih telah men1kam dadanya sehinga d4rah membuak buak keluar membasahi pakaiannya. Skrin latar mempamerkan d4rah pekat yang mengalir.

“Ternyata persembahan seperti ini memberi mesej yang salah kepada penonton mengenai kek3salan kek3cewaan dalam percintaan sehingga perlu menamatkan riwayat dengan men1kam dada,” tulis status terbabit.

Aina yang berpakaian serba putih dilihat men1kam dadanya sehingga d4rah keluar mengundang pelbagai reaksi netizen, menerusi persembahan secara langsung di AJL34 di Axita Arena, pada Ahad.

Dalam pada itu, pihak Miasa turut menegaskan persembahan tersebut melanggar garis panduan.

“Persembahan seperti ini jelas telah melanggar Guidelines For Media Reporting on Suicide yang melarang sebarang bentuk adegan membvnuh diri dengan menunjukkan cara dan kaedah untuk menamatkan riwayat.

“Bagi individu yang memiliki masalah m3ntal, adengan seperti ini boleh menyebabkan ia boleh menggangu pemikiran dan mungkin mendorong mereka untuk menamatkan riwayat.

“Bagi memastikan perkara seperti ini tidak berulang kami ingin memohon masyarakat untuk membantu untuk membuat perlaporan kepada Communications and Multimedia Content Forum of Malaysia (CMCF),” ujarnya.

Sebelum ini, Miasa pernah meng3cam muzik video Sumpah nyanyian Aina Abdul yang did4kwa boleh memberi gambaran buruk terhadap pengh1dap masalah m3ntal iaitu sk1zofrenia.

Foto: Instagram Aina Abdul, Facebook MIASA

Sumber: MH

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "“Apakah Sudah Tiada Idea Kreatif Lain Sehingga…,” – Mengejutkan! Persembahan D4rah Mencurah Keluar Aina Abdul Terima Kr1tikan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*