‘Jemaah Memenuhi Setiap Ruang Masjid Seumpama Solat Jumaat’- PU Rahmat Kongsi Amalan Kebaikan Arw4h Abam

Semalam, industri seni tanah air telah dikejutkan dengan pem3rgian pelawak terkenal iaitu Abam Bocey. Sifat Abam yang dikenali sebagai seorang yang sangat mesra dan kelakar membuatkan dirinya d1sukai ramai. Pemergiannya secara mengejut sememangnya sukar untuk diterima oleh ahli keluarga dan rakan-rakan seperjuangan dalam industri hiburan.

Rakyat Malaysia dan juga para peminat kumpulan Bocey turut bersedih atas kehilangan satu lagi permata berharga di Malaysia. Menerusi Facebook Pencetus Ummah (PU) Rahmat, dia berkongsi beberapa kebaikan yang pernah dilakukan oleh Abam sehinggakan ramai jemaah memenuhi setiap ruangan masjid ketika solat jen4zah dilakukan.

Amalan Al Marhum Syed Umar

Menurut PU Rahmat, Abam maafkan semua orang yang kvtuk dia gemvk. Dia tidak ambil hati sangat walaupun dia mesti terasa pada awalnya. Ingat lagi semasa orang kutvk dia mempunyai alat kem4luan yang kecil kononnya dia gemvk. Tapi dia tak marah. Cuma dia marah bila orang kutvk anak dia. Dia cakap kalau kutvk saya tak apa tapi jangan kutvk anak dia.

Dia juga melawan body shaming dengan bergaya. Masa dia sebut gemvk is Ohsem. Ramai orang pertikai. Gemvk tak ohsem. Gemvk berp3nyakit. Tapi korang tak faham. Bukan maksud dia untuk kekal gemvk. Tapi dia nak orang gemvk ada confidence diri. Selalu sangat orang gemvk dibuli dan dih1na. Kemudian sebelum dia meninggal, dia usahakan juga kuruskan diri sampai hilang berkali-kilo. Sebab apa? Dia pesan juga pada kawan-kawan gemvk agar usaha kuruskan badan. Yang pernah kutvk Abam, eloklah korang minta maaf pada keluarga Al Marhum. Elok lah kau bertaub4t.

Abam juga seorang yang rajin pergi program d4kwah. Aku ingat lagi bila kawan aku ustaz Halim Hafiz jemput dia program warung halal. Dia usahakan juga datang walaupun bayaran tak tinggi. Aku ingat lagi bila AJK masjid tanya aku siapa pelawak yang aku boleh jemput untuk program. Yang aku ingat Abam daj @shahrol_shiro. Ni dua pelawak yang tak berkira kalau buat program d4kwah. Abam pernah sebut, dia kuat kerja sebab nak bantu Mak dia. Dia bawak mak dia pergi Umrah dan bahagia kan orang sekeliling. Semoga Kau Aman didalam Alam Barz4kh . Allahuma firlahu Warham Hu . Ya Allah ampunilah Syed Umar . Rahm4ti lah Syed Umar .

Foto solat jen4zah dan majlis peng3bumian

Sumber: OhBulan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "‘Jemaah Memenuhi Setiap Ruang Masjid Seumpama Solat Jumaat’- PU Rahmat Kongsi Amalan Kebaikan Arw4h Abam"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*