Dulu Meriah, Kini Bali Jadi Sunyi Sepi Selepas Pelancong China Sah Positif C0vid-19?

Pulau Bali, Indonesia merupakan sebuah destinasi pelancongan yang terkenal di rantau Asia. Dari sebuah destinasi yang menjadi tumpuan pelancong kini bertukar lengang dari kunjungan ramai. Penularan Covid-19 telah menyeb4bkan Bali bertukar menjadi ‘bandar h4ntu’ tanpa pelancong.

Kor0nav1rus bunvh ekonomi Bali

Kredit foto Mail Online

Kerajaan Indonesia Republik telah menggantvngkan beberapa penerbangan pergi dan balik melibatkan ke negara China sejak Rabu melibatkan 5,000 rakyat China masih terper4ngkap di pulau itu. Memetik laporan Mail Online, pelancong dari Australia berasa bimbang dan khuatir terhadap beberapa perniagaan yang bakal ditutup sekiranya keadaan tidak pulih.

Keadaan di Bali sangat menyedihkan. Kor0nav1rus telah menyebabkan ekonomi di Bali menjadi tervk. Kami menginap di Anvaya di Kuta di mana penghuninya 50 peratus dan staf telah diberhentikan sementara. Pelancong juga sudah tidak datang ke sini sejak penularan v1rus itu. Ketakvtan ini berulang lagi. Saya juga tidak pasti sehingga bila rakyat China akan berada disini (Bali).

Hand sanitizer habis

Kredit foto Mail Online

Rakyat Australia itu menyifatkan kor0nav1rus telah memberi k3san kepada ekonomi Bali. Dia yang menginap di hotel Anvaya berkata penghuni di sana lebih 50 orang manakala kakitangan telah diberhentikan. Staf di hotel juga diberhentikan sementara demi untuk menanggung kos operasi.

Malah, hand sanitizer atau cec4ir pembasmi kum4n turut sukar untuk didapati di Bali dek kerana ramai penduduk dan pelancong berpusu-pusu bagi mendapatkan produk berkenaan. Rakyat China menjadi salah satu penyumbang ekonomi terbesar di Bali dan Indonesia menjadi negara kedua yang popular dengan kemasukan pelancong.

Jumalh kem4tian di China meningkat kepada 1,355 k3sdan jumlah j4ngkitan di seluruh negara itu pula dilaporkan mencecah 60,000 k3s.

Tiba menaiki pesawat dari Wuh4n

Menurut The Jakarta Post, pihak berkuasa Anhui, China melaporkan seorang warganya dikes4n positif COVID-19 selepas melawat pulau peranginan popular Bali, tempoh hari. Pes4kititu menaiki pesawat Lion Air dari Wuhan ke Bali pada 22 Januari 2020 dan menginap di pulau berkenaan selama seminggu.

Bagaimanapun, pihak berkuasa Anhui menggesa semua penumpang pesawatberkenaan untuk melaksanakan langkah pencegahan serta-merta dan akan mendapatkan pengesahan terhadap perkara ini.

Dipohon jangan keluar rumah untuk seketika dan jika anda mengalami d3mam, sila ke h0spital berdekatan. Sila pakai penutup muka semasa perjalanan ke pusat kesihatan dan jangan gunakan pengangkutan awam.

Sumber: Mail Online/OhBulan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "Dulu Meriah, Kini Bali Jadi Sunyi Sepi Selepas Pelancong China Sah Positif C0vid-19?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*