“Ketika Dikaunter Bayaran Tiba Tiba Abam Datang.” – Ali Puteh Mula Bercerita, Ded4h Satu Persatu Pasal Arw@h..

Isnin lalu, 10 Februari, industri hiburan sekali lagi berduka dengan pem3rgian Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Redzuan atau Abam dari kumpulan Bocey.

Pelbagai k1sah tentang Allahyrham Abam diceritakan semula sewaktu hay4tnya. Satu persatu diceritakan semula oleh keluarga terdekat, mahupun rakan-rakan tentang sifat terpvji arwh.

Artikel ini juga ditulis bagi menyingkap semula keperibadian arwh Abam Bocey yang jarang diceritakan kepada umum.

Ketika program Maharaja Lawak Mega 2016 berakhir, peminat menyaksikan persa1ngan sihat di antara dua beradik yang bertanding dalam kumpulan berlainan, Bocey dan Puteh.

Ketika itu, biarpun memberikan saingan sengit, Ali yang menganggotai kumpulan Puteh akur dengan kehebatan abangnya, Abam apabila Bocey mengungguli tempat pertama MLM 2016 dan meraih wang tunai RM500,000.

Puteh hanya mampu meraih tempat ketiga dan membawa pulang RM150,000 namun Ali tetap berpu4s hati kerana itu adalah penyertaan pertamanya dalam pertandingan besar itu.

Imbas kembali, Abam dan Ali rancak bercerita perkembangan terbaru masing-masing ketika ditemui pada majlis Rumah Terbuka Raya Maharaja Lawak Mega tahun 2016.

Arwh Abam yang ketika itu berusia 28 tahun, sedang mengenali hati budi seorang gadis manakala Ali sudah melangkah ke jenjang pelamin dengan wanita pilihannya pada 28 Mei 2016.

Tanpa berselindung, arwh Abam waktu itu mengakui berhasrat mendirikan rumah tangga namun perlu menggembirakan hati ibunya, Sabariah Arshad, 58 ( tahun ini, 62), terlebih dahulu.

” Kami baru sangat berkenalan dan saya masih sibuk dengan karier seni. Mujurlah buat masa ini dia faham dengan komitmen saya.

” Lagipun sebelum berkahwin, saya mahu bawa emak menunaikan umrah hujung tahun ini.

” Selain itu, saya teringin memiliki kediaman yang selesa sebelum bergeIar suami,” kata arwh Abam.

Itulah Abam, sebagaimana yang diceritakan hari ini. Meskipun sudah berada dipvncak kejayaan, namun f0kus dia hanyalah untuk membahagiakan ibunya selagi hayat dikandung badan.

” Emak dah banyak berkorban untuk anak-anak. Kini, masa dia menikm4ti kesenangan pula,” kata arwh Abam kira-kira 4 tahun lalu.

Dalam pada itu, pada temubual yang sama ketika itu, Ali Puteh turut berbicara tentang abangnya itu yang dis1fatkan seorang yang sangat baik dan mementingkan keluarga.

Waktu itu Ali atau Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan bersyvkur dapat menyunting Melati Putri, sebagai suri hidupnya dan kehidvpannya lebih indah dan bermakna dengan adanya isteri tercinta di sisi.

” Tak banyak yang berubah selepas berkahwin namun tidak dinafikan pergerakan agak terbatas. Kalau keluar, saya asyik teringatkan isteri. Kakak sulung sudah berkahwin dan kini tinggal di rumah lain dengan suami.

Menyentuh tentang Abam, Ali berkata ketika itu hanya dia, Abam dan isteri serta seorang adik tinggal dengan emak di rumah pusaka peninggalan ayah di Gombak.

” Mulanya isteri saya kekok juga tetapi lama-kelamaan dia sudah dapat biasakan diri dan gembira”, kata Ali.

Ali memberitahu Abam abang yang baik dan sentiasa mengutamakan kebajikan keluarga.

” Contohnya, baru-baru ini kami singgah di Johor Premium Outlets (JPO). Ketika di kaunter bayaran, tiba-tiba Abam datang dan cakap mahu bayarkan.

” Dia beli beg tangan untuk emak dan saya pula belikan untuk isteri. Dia tak kedekvt belanja isteri saya. Dia kata isteri saya jaga emak kami dengan baik,” katanya.

Kongsi Ali lagi, Abam pernah meluahkan hasrat mahu berkahwin tetapi rumah mereka sudah tiada bilik kosong.

” Abam ada perancangan beli tanah di belakang kediaman kami dan buat rumah besar. Dia seorang yang ser1us dan selalu ingatkan kami agar jangan timbvlkan masaIah.” akhiri Ali.

Ribuan datang iringi perjalanan akhir Allahyrham Abam

Demikian temubual antara arwh Abam dan Ali Puteh kira-kira 4 tahun lalu. Ternyata Allahyrham Abam sentiasa meletakkan ibu dan adik-beradik paling utama.

Tidak peIik jika ramai mengatakan kem4tian Abam tentunya dicembvrui kerana d4rjatnya diangkat apabila arwh diz1arahi orang ramai, hampir 2,000 orang.

 

Sumber : hmetro/D Bongkar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "“Ketika Dikaunter Bayaran Tiba Tiba Abam Datang.” – Ali Puteh Mula Bercerita, Ded4h Satu Persatu Pasal Arw@h.."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*