Video “Tangg0ng Dana Ustaz Berceramah Keliling Negeri Antara Amalan ‘Rahsla’ Abam” Ded@h Isteri Dan Juga Adiknya Ali Puteh

Pem3rgian Allahy4rham Abam atau nama betulnya Syed Umar Mokhtar sudah pun memasuki hari kelima. Namun, namanya masih mewangi dibibir setiap lapis masyarakat sehingga ada sahaja cerita baik tentangnya terb0ngkar.

Hari ini, pihak Malaysia Gazette telah berpeluang menz1arahi kediaman arw4h dan bertemu sendiri adiknya, Syed Ali Mubarak dan isteri allahy4rham, Siti Norhidayah Mohd Ali.

Temu bual bersama adik serta isteri allahyarham Abam

Menerusi temu bual tersebut, ternyata air mata penonton tidak akan dapat d1tahan apabila Ali menceritakan bagaimana kehidupan abangnya yang ternyata luar biasa.

Melakukan kebaikkan tanpa ingin diketahui umum, Ali terlihat begitu tenang membocorkan satu demi satu rahsia arw4h.

Tinjauan Malaysia Gazette ke kediaman Allahyarham Abam Bocey..

Posted by Malaysia Gazette on Thursday, February 13, 2020

Tanggung anak yatim & biaya ustaz berdakwah

Menurutnya, Abam sebenarnya menanggung anak-anak yatim dan tahfiz di beberapa lokasi dari segi keperluan dan juga kewangan.

Dia juga seorang yang begitu pemurah kerana menanggung perjalanan d4kwah seorang ustaz dikenali sebagai Ustaz Anas dari Pahang  bagi menyampaikan ilmu agama keliling negeri.

Perkara itu dimaklumkan sendiri oleh pend4kwah terkenal iaitu PU Azman melalui panggilan telefon kepada Ali dalam nada yang cukup sebak.

Tidak berkira langsung dengan rezeki

Tambah Ali lagi, sikap Abam ini sememangnya begitu hebat kerana langsung tidak berkira lagi-lagi dari segi rezeki. Dia akan membelanja sesiapa sahaja tidak kira rakan ataupun orang awam.

Jadi, menurutnya, Abam sentiasa akan bawa wang tunai dalam jumlah yang agak besar bagi memudahkannya bersedekah.

Dikelilingi oleh orang2 hebat & umat Islam

Ali juga sempat menyebut bahawa semasa jen4zah dalam proses diuruskan, ribuan manusia telah berhimpun di masjid bagi menyembahyangkan allahy4rham Abam.

Apa yang membuatkan dia berasa terharu adalah para pend4kwah terkenal, imam-imam, anak-anak yatim dan tahfiz, sahabat handai, keluarga serta orang awam yang tidak dikenali berpusu-pusu ingin memberikan penghormatan terakhir buat abangnya.

Diakhir temu bual tersebut Ali juga ada menyentuh 1su post-mortem berkaitan arw4h dan jawapannya adalah pihak mereka tidak melakukan sebarang post-mortem. Hanya bahagian for3nsik h0spital Selayang mengambil sedikit d4rah dan juga t1su badan arw4h sebagai rujukan mengetahui punca sebenar pem3rgiannya.

 

 

Sumber: Malaysia Gazette/RoseMerah

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "Video “Tangg0ng Dana Ustaz Berceramah Keliling Negeri Antara Amalan ‘Rahsla’ Abam” Ded@h Isteri Dan Juga Adiknya Ali Puteh"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*