Datuk Ogy d3dah kenapa, Ali Puteh tak boleh ganti tempat Abam

PEMERGI1AN Abam Bocey Isnin lalu ternyata mengejuvtkan seluruh produksi teater Korupsi Dewan Semandung.

Kesedihan mereka sukar digambarkan. Apatah lagi, Abam yang juga pelakon teater itu turut hadir pada sidang media yang berlangsung pada 29 Januari lalu.

Bagaimanapun yang pergi takkan kembali dan mereka yang tinggal perlu reda dengan pem3rg1ian Abam.

Menyedari hakikat inilah, Fauziah Ahmad Daud selaku penerbit dan Khir Rahman sebagai pengarah segera bangkit melaksanakan perancangan yang sudah d1susun sebelum ini.

Latihan terus dijalankan bermula kelmarin untuk teater yang akan dipentaskan selama tiga hari bermula 28 Februari ini.

Bagaimanapun, Abam tetap dikenang sebagai sebahagian daripada pelakon teater ini apabila Fauziah atau Ogy mengadakan majlis tahlil buatnya sekali gus menjadikan suasana bilik latihan di Istana Budaya hening seketika.

Man Ganti Tempat Abam

Tidak terkecuali, pada majlis yang sama, Ogy dan Khir turut mengumumkan kekosongan yang ditinggalkan Abam akan diisi oleh pelawak Man dari kumpulan Puteh.

“Saya mempunyai pandangan di mana mengapa dan kenapa watak ini tak perlu digantikan. Tetapi saya tak boleh pinggirkan pengarah saya dan penulis skrip teater ini.

“Wataknya memang penting dalam cerita ini. Untuk mencari pelakon yang boleh menggantikan tempat Abam memang svukar. Dia mempunyai kualiti tersendiri. Namun selepas perbincangan, kami buat keputusan mencari pengganti Abam,” katanya.

MAJLIS tahlil produksi teater Korupsi Dewan Semandung sempena pem3rgian Abam Bocey baru-baru ini. FOTO Rohanis Shukri

Menurut Khir, mereka awalnya mempunyai tiga nama dan selepas proses perbincangan, Man menjadi pilihan.

“Man ada ciri-ciri yang kami kehendaki. Jalan cerita masih kekal tapi kena buat sikit perubahan dalam skrip agar lebih sesuai dalam sudut permainan Man.

“Saya lihat Man mempunyai perubahan dalam kariernya. Bermula daripada Raja Lawak dan muncul juara, persembahannya terus meningkat sehingga muncul juara bersama Puteh pada Maharaja Lawak Mega 2019,” katanya.

Menurutnya, memandangkan masa untuk pementasan terlalu suntuk, dia mencadangkan kepada Ogy untuk memperkenalkan konsep ‘play device’ di mana membabitkan semua pelakon.

“Kami ada sekumpulan pemain, tapi lakonan mereka bukan spontan kerana skrip disediakan. Konsep

inilah sebenarnya yang buat Abam nak sangat berlakon teater ini.

“Sepatutnya latihan pertama dibuat Isnin lalu, tapi ditangguhkan akibat kem4tian Abam,” katanya.

Khir berkata, konsep ‘play device’ yang dirancang mencetuskan idea untuk watak berbangsa Cina yang dibawa Douglas Lim.

Kenapa Bukan Ali,adik Abam?

Sementara itu, Ogy pula mengakui dihujani cadangan pelbagai pihak supaya mengambil Ali, adik Abam bagi menggantikan tempat abangnya.

“Perkara ini tak dapat dilakukan kerana kami ada kriteria sendiri dalam memilih pelakon,” katanya.

Pelakon lain yang bakal membintangi teater komedi ser4m terbitan Ogy Ventures & Network Sdn Bhd itu nanti ialah pelawak Vicha, Tauke, Mark Adam, Joey Daud, Azrul Chemat, Tapai dan Chiwan serta pelakon baharu, Hanna Halim.

Ibu Allahyrham Abam iaitu Sabariah Arshad sempat bercerita detik akhir arwh sebelum menghmbuskan nfas terakh1ir.

” Pagi tadi (Isnin) dia skit kepala, dia kata dia nak makan ub4t tapi dia tak termakan pun ub4t tu. Terus dia baring..baring-baring ‘habis’ terus.

” Mak (makcik) gerak dia , golek-golek dia tak mau bangun.. kenapa tak mau bangun kau bang..mak ni bang..bangun laa..kemudian doktor sampai dan beritahu dia dah ‘habis’.

” Memang dia sakiit, dia demam..pergilah hspital bang..ya nanti la mak nak pergi hspital la ni, jawab arwh Abam.

” Lepas tu dia kata hari Sabtu tu dia nak masak-masak, nak makan-makan..dia nak makan gulai siput masak lemak sama dengan sambal sotong. ‘Abang nak masak sendiri mak’, kata arwh..

” Sekali tak sempat nak masak pun, dia kata hari Sabtu dia kena puasa, kena makan ub4t. Hari minggu kita masak yer mak, katanya..hari minggu pun dia tak larat jugak, sampai lah hari ni (Isnin).

” Dia pergi mngejut sungguh, takde cakap apa-apa. Dia cuma pesan jaga anak dia elok-elok itu jer..dia pesan dua hari sebelum dia pergi.

” Makcik…(mnangis), dialah harapan makcik, dialah penanggung makcik. Operation kaki makcik beribu-ribu habis, nak dekat puluh ribu kaki operation dialah yang tanggung..

” Dialah yang menanggung adik-adik dia semua..adik-adik susah yang tolong. Kebajikan dia buat memang banyak sangat”, akhiri ibu arwh Abam sambil bercucuran air mata.

 

Sumber: M.B

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "Datuk Ogy d3dah kenapa, Ali Puteh tak boleh ganti tempat Abam"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*