Netizen pert1kai kem4tian Abam Bocey ada petanda husnul khatimah, Ini kata Beto Kusyairy

PEMERGIAN yang dicemburui. Itulah yang dikatakan mengenai kem4ti1an Allahy4rham pelawak Abam Bocey yang sehingga kini masih diperkatakan.

Malah Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri menyifatkan pemerg1ian arw4h sebagai petanda husnul khatimah iaitu kemat1ian dan penamat yang baik.

“Mungkin jika satu hari nanti anakanda Syed Uthman Hamzah Al-Juffrey terbaca nukilan ini, ketahuilah bahawa ayahandamu seorang yang baik dan disenangi semua orang.

Adibah Nor dan Beto terkilan dengan sikap netizen yang mempertikaikan kem4ti1an Abam.

“Mungkin ramai juga yang tertanya-tanya. Walaupun sudah hampir seminggu kem4ti1annya, nama Abam masih lagi meniti di bibir-bibir orang ramai.

“Bagi saya, bilamana kem4tiannya sentiasa disebut-sebut, itulah petanda kemat1ian dan penamat yang baik (husnul khatimah),” katanya.

Dunia hiburan dikejutkan dengan berita pelawak Abam Bocey atau Syed Umar Mokhtar Syed Redzuan, 32, men1inggal dunia selepas dua hari mengalami d3mam p4nas pada Isnin lalu.

Biarpun satu persatu kebaikan yang dilakukan sepanjang hayatnya terbongkar, namun ada juga netizen yang mempersoalkannya kem4ti1an pelawak itu yang terlalu mendapat perhatian.

Punyalah hitam hati mereka. Toksi1k. Tetap nak cari keburvkan walaupun tuhan dah tunjuk kebaikan pengakhi1rannya.

“Sangat tak logik seorang pelawak profesional disolihkan dan dimuliakan macam orang soli,” tulis seorang netizen di laman Facebook.

Dalam pada itu, penyanyi Adibah Nor turut meluahkan rasa terki1lan dengan sikap individu itu yang mudah menjatuhkan hukvm mengenai kem4ti1an arw4h Abam.

“Ada makhlvk siap jatuh hvkum kata pelawak itu dan ini… macam tak layak untuk berada di tempat yang baik langsung,” katanya.

Adibah berkata demikian di Twitter selepas melihat perkongsian pelakon Beto Kusyairy mengenai kenyataan Mufti Wilayah Persekutuan berkenaan kemat1ian Abam.

Sementara itu, Beto turut membalas tweet Adibah Nor dengan mendoakan agar dijauhkan dengan manusia mempunyai aura negat1if dan berhati hitam.

“Ya… ada baca beberapa. Punyalah hitam hati mereka. Toks1ik. Tetap nak cari keburvkan walaupun tuhan dah tunjuk kebaikan pengakhirannya.

“Moga kita dijauhkan dari makhlvk-makhlvk ni kak,” katanya.

Fad & Achey dikatakan terlalu meratap kem4tian Abam, PU Azman tampil beri penjelasan

Dapat diperhatikan, sejak ketiadaan Abam, dilihat dua teman baik dan rakan seperjuagan arw4h iaitu Fad Achey sering kali mengenang memori bersama arw4h di laman sosial media mereka.

Bagaimana pun, ada yang mengkrit1k tindakan Fad dan Achey yang disifatkan terlalu meratap1i pemergian arw4h, kerana dikatakan akan meny1iksa r0h arw4h. Tampil memberi padangan, PU Azman mengulas lanjut mengenai 1su tersebut.

Salah faham yang perlu diperbaiki

Menurut PU Azman menerusi entri di IG, perbuatan manusia yang masih hidup sebenarnya sudah tidak akan memberi kesan kepada orang yang sudah menin1ggal dunia.

“Tiada masalah menceritakan kebaikan orang mat1i sebagai pengajaran dan semangat kepada yang hidup. Tiada masalah postkan foto kenangan yang sopan, tutup aur4t dan syar’iey sebagai melepas rindu…”

Terima kasih ustaz

Memberi maklum balas berkenaan perkongsian PU Azman, Fad dan Achey menerusi ruangan komen berterima kasih kepada pend4kwah tersebut kerana telah memperjelaskan 1su tersebut kepada umum.

Semoga dengan penjelasan ini dapat membuka mata ramai, kita tidak berada di dalam situasi mereka dan mungkin kita tidak memahami perasaan dan pender1taan yang mereka tempuh, oleh itu berdoalah yang baik-baik sahaja.

Berikut status penuh PU Azman di IG beliau

Ada budaya di kalangan masyarakat berbunyi : “Jangan post tentang arw4h banyak sangat, nanti arw4h tak tenang di sana”.

Kenyataan di atas tidak betul sama sekali. Perbuatan orang hidup tidak bagi kesan langsung kepada orang mat1i DALAM HAL INI.

Tiada masalah menceritakan kebaikan orang mat1i sebagai pengajaran dan semangat kepada yang hidup. Tiada masalah postkan foto kenangan yang sopan, tutup avrat dan syar’iey sebagai melepas rindu. Hal ini tidak bermakna yang mengepost itu tidak redha. Redha atau tak, tu perbuatan hati. Kita orang luar tak boleh nak nilai.

Bahkan jika yang hidup melakukan perbuatan yang dil4rang iaitu meratap (melampau), juga tidak bagi kesan kepada si mat1i. Bahkan si pelaku yang masih hidup itu sahaja yang mendapat kesan d0sa atau tidak. .

وَلَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَىٰ ۚ .

Maksud :”dan seorang yang berdosa tidak akan memikul d0sa orang lain”.

Ramai di kalangan kita yang selalu postkan tentang kerinduan kita dan kebaikan orang-orang soleh di zaman silam, sekalipun mereka telah meninggalkan kita ratusan tahun. Seumpama Imam Syafie dan sewaktu dengannya.

Cuma pesanan pada kita-kita yang post ni (termasuk Cik Man) agar sentiasa bimbing jiwa supaya tak terkeluar dari batas redha.

Sekian dari Cik Man. Hanya rindu.

 

Sumber : PU Azman/Rose Merah

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "Netizen pert1kai kem4tian Abam Bocey ada petanda husnul khatimah, Ini kata Beto Kusyairy"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*