15 perkara harus diketahui saat m4ti sehingga di alam Barz4kh

 

MAT1I… Setiap benda yang berny4wa pasti akan menemui detik kem4ti1an yakni permulaan untuk seseorang itu menempuh alam Barz4kh dan juga alam akhi1rat sebelum ditempatkan sama ada syurga atau n3raka.

Tiada sesiapa pun yang hidVp akan mengetahui saat kemat1ian kerana ia menjadi rahsia Allah bagi membolehkan umat manusia itu sentiasa mengisi masanya untuk melakukan amal kebajikan dan suruhanNya sebagai bekalan di akhi1rat nanti.

Firman Allah SWT yang bermaksud: Dan bagi tiap-tiap umat ada tempoh (yang ditetapkan), maka apabila datang tempohnya, tidak dapat mereka dikemudiankan walau sesaat pun, dan tidak dapat pula mereka didahulukan. – [Surah al-A’raf, ayat 34].

Dan turut disebut juga berkenaan mat1i yang dikaitkan k1iamat semakin hampir apabila banyaknya berlaku kem4ti1an meng3jut.

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: Sesungguhnya di antara tanda-tanda hari ki1amat ialah… munculnya kemat1ian mengejVt. – [Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Saghir – 1132].

Adakah kita tahu bagaimanakah proses iaitu saat malaikatulmaVt atau Izrai1l mencabVt ny4wa sehinggalah r0h seseorang dibawa ke alam Barz4kh untuk disoal malaikat MVngkar dan Nak1ir?

Begini proses-prosesnya

1. Selepas mendapat peri1ntah daripada Allah, malaikatulmavt akan mendatangi umat manusia untuk mencabvt ny4wa dalam dua keadaan bergantung kepada amalan seseorang. Jika dia hadir dalam keadaan wajah berseri-seri, ini bermakna si ma1ti seorang yang beriman. Namun jika hadirnya dalam keadaan beng1is, maka ketahuilah si mat1i bahawa dia adalah orang kaf1ir atau fasi1q iaitu membawa banyak d0sa.

2. Seseorang itu mula rasa kosong dalam badannya bermula dari bahagian kaki sehinggalah ny4wa sampai ke ker0ngkong. Ketika di ker0ngkong, segala amalan tavbatnya tidak lagi diterima Allah.

R0h di alam Barz4kh akan mendengar tapak kaki orang hadir ke pengebum1ian jasadnya dan selepas tapak kaki terakh1ir tidak lagi kedengaran, dua malaikat akan hadir untuk menyoal.

3. Sebaik sahaja r0h dicabvt, ketika itu manusia akan dapat melihat dua keadaan iaitu alam nyata dan alam gha1ib.

4. Malaikatulmavt bersama sekumpulan mailaikat rahmat (bagi si mat1i yang beriman) dan malaikat az4b (jika si mat1i orang fas1iq) akan membawa r0h untuk dipersembahkan kepada Allah di langit ketujuh.

5. Ketika tiba di langit pertama, malaikat penjaga langit akan membuka pintu sambil memuji-muji r0h si mat1i yang berbau haruman syurga dan begitulah di langit berikutnya sehinggalah di langit ketujuh. Namun jika si mat1i ialah orang yang fas1iq, pintu langit tidak akan dibuka sebaliknya r0h tersebut akan mendapat pengh1inaan oleh malaikat penjaga langit selain baunya juga bvsuk.

6. Seterusnya malaikat akan membawa buku amalan seseorang untuk dipersembahkan kepada Allah dan ia akan diletakkan di dua tempat yang diberi nama Illiyin – untuk orang soleh dan Sijjin – bagi mereka yang fas1iq. Buku-buku amalan ini akan diturunkan pada hari ki1amat kelak untuk dihi1tung di M4hsyar.

Ia disebut dalam surah Al-Mutaffifiin yang maksudnya; Tidak sepatutnya (mereka melakukan perbuatan yang s4lah itu dan melala1ikan hari akhi1rat)! Sesungguhnya “kitab suratan amal” orang-orang yang berd0sa itu (didaftarkan) dalam Sijjin. – [Surah Al-Mutaffifiin, ayat 7].

Dan seterusnya berkenaan Illiyin dalam surah yang sama juga disebut dan maksudnya; Ingatlah wahai manusia! Sesungguhnya kitab suratan amal orang-orang yang berbakti (dengan taat dan amal kebajikan), adalah (didaftarkan) dalam Illiyiin. – [Surah Al-Mutaffifiin ayat 18].

7. R0h yang diangkat ke langit tadi akan dibawa turun semula oleh malaikat untuk proses seterusnya di alam Barz4kh iaitu sebuah destinasi transit sebelum tibanya hari perhitungan iaitu k1iamat.

8. Selepas selesai pengebum1ian, jas4d yang disemadi1kan di tanah perkvburan tadi akan mendengar bunyi tapak kaki orang yang mengiringinya untuk pengebumi1an sehinggalah bunyi tapak kaki orang terakh1ir meninggalkan tanah perkvburan sebelum tibanya dua malaikat Mvnkar dan Naki1r.

Buku amalan seseorang yang meni1nggal dunia akan diangkat ke langit untuk dipersembahkan kepada Allah sebelum disimpan di tempat bernama Illiyin iaitu bagi golongan orang soleh dan Sijjin untuk mereka yang fas1iq.

9. Si ma1ti akan dibangk1itkan dalam keadaan duduk dan disoal dengan keras tanpa belas ihsan oleh Mvnkar dan Nak1ir. Diceritakan mata kedua-dua malaikat itu berwarna kebiru-biruan, badannya hi1tam melekat dan kemunculan mereka amat menakvtkan si mat1i. Di tangan mereka berdua ada penukul daripada besi yang kalau dikumpulkan seluruh manusia dan j1in, tidak akan mampu mengangkatnya. Jika penukul itu dihvmban ke atas gunung, maka ranaplah gunung itu.

10. Semasa Mvnkar dan Nak1ir bertanya soalan, ketika itulah segala amal ibadat dan al-Quran akan hadir untuk menjawabnya malah jika sesiapa yang mengamalkan bacaan surah al-Mulk setiap malam sebelum tidur, maka surah itu yang akan menjadi pelindung daripada s3ksaan kedua-dua malaikat tersebut.

11. Terdapat dua jenis r0h manusia iaitu r0h mun’ammah dan mu’azzabah. Mun’ammah ialah r0h orang yang mendapat nikmat Allah dan boleh menjawab soalan di alam Barz4kh. R0h mu’azzabah pula bagi mereka yang akan memperoleh s3ksaan dan az4b yang tak terperi sak1itnya.

12. Bagi umat Islam yang dapat melepasi ujian di alam Barz4kh itu, maka kvburnya yang sempi1t akan diluaskan saujana mata memandang dan terbinalah ia taman-taman syurga yang serba indah lagi menarik. Ketika itu Allah hadirkan amalan baik yang bentuknya seperti orang yang disayangi untuk menjadi peneman di taman syurga itu sehinggalah tibanya hari k1iamat.

13. Bagi golongan fas1iq, mereka akan ditempatkan di lubang-lubang n3raka yang antara s1iksaannya ialah menjadi mak4nan ap1i n3raka, l3mas dalam sungai d4rah selain mereka akan menc3derakan diri sendiri dengan cara mem0tong pipi sehingga ke l3her menggunakan pi1sau t4jam dan besar.

14. Bagi orang beriman yang tinggal di taman syurga pula, mereka akan diperlihatkan mahligai indah masing-masing yang sudah dibina di alam syurga. Maka mereka akan sentiasa berdoa agar dipercepatkan hari k1iamat untuk membolehkan mereka segera memasuki mahligai indah itu.

15. Penghuni alam Barz4kh akan terus mendapat ganjaran pahala berterusan menerusi amal dilakukan ketika dunia iaitu sedekah jariah, ilmu bermanfaat yang ditinggalkan dan d0a daripada anak-anak yang soleh. Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: Apabila manusia meni1nggal dunia terputuslah pahala amalannya kecuali daripada tiga sumber: Sedekah yang berterusan faedahnya, ilmu yang dimanfaatkan dan anak soleh yang berdoa kepadanya. – [HR Muslim, bilangan (3092) daripada Abu Hurairah].

Alam Barzakh

Arwah Ustaz Harun Din pernah kongsi keadaan Alam Barzakh

Posted by Muslim Beriman on Tuesday, February 18, 2020

Minggu lalu peminat-peminat hiburan tanah air dikejut dengan kem4ti1an mengejvt pelawak terkenal Abam atau Syed Umar Mokhtar bin Syed Mohd Redzuan, manakala pada Selasa seorang lagi pelakon Ashraf Sinclair,40, men1inggal dunia ketika waktu tidur kerana dipercayai terkena s3rangan jantBng.

Semoga kita semua dapat meningkatkan amalan agar perjalanan untuk menuju ke alam Barz4kh dan akhi1rat akan menjadi lebih mudah.

Kongsilah ilmu bermanfaat ini mudah-mudahan kita mendapat ganjaran atas niat yang baik.

 

Sumber: Dunia Dan Akhirat

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "15 perkara harus diketahui saat m4ti sehingga di alam Barz4kh"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*