‘Kalau Mampu Bayar Alphard RM2500, Ambillah..’ – Dik3cam ‘Sibuk’ Hal Faraid, Ini Penjelasan Ali Puteh

Baru-baru ini tindakan Ali Puteh, adik kepada arw4h Abam memuat naik status penuh emosi di Instagram mengejutkan ramai orang. Rata-ratanya marah dengan kata-kata kes4t yang dikeluarkan Ali terhadap balu arw4h, Hidayah.

Terbaru, menerusi Ria X Ali Puteh membuat penjelasan sebenar selepas dih3ntam orang ramai mengenai 1su did4kwa mengambil hak anak dan balu arw4h Abam.

Hut4ng kereta perlu diperjelaskan

Ini penjelasan @aliputeh89, tentang hal pembahagian harta… #RiaX #RiaXpose #aliputeh #aliffsyukriterlajaklaris

Posted by Ria X on Thursday, February 20, 2020

Ini penjelasan Ali Puteh berkenaan 1su yang diperkatakan balu abangnya Allahy4rham Syed Umar Mokhtar bin Syed Mohd Redzuan (Abam Bocey) semasa kunjungan oleh Aliff Syukri tempoh hari. Antara perkara yang did3dahkan adalah berkenaan dengan kereta, tidak boleh menghantar anak ke klinik, berkenaan dihal4u keluar rumah, berkenaan harta dan lain-lain.

Kepada yang tidak berkesempatan untuk melihat penjelasan penuh Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan yang lebih dikenali sebagai Ali Puteh, adik kepada Allahy4rham di page Ria X, di sini saya ada senaraikan ringkasannya satu per satu.

1. Telefon bimbit arw4h ada maklumat kerja arw4h dan maklumat hutang piutang yang perlu dijelaskan dahulu.

2. Wallet arw4h diambil Ali Puteh selepas diserahkan oleh balu untuk Ali mengambil ahli SENIMAN untuk bantuan Khairat Kem4tian. Wallet yang dipulangkan hanya mempunyai beberapa kad tanpa wang langsung dan tiada kad bank arw4h (Maybank dan AffinBank). Balu memaklumkan tiada duit langsung dalam wallet.

3. Kad bank arw4h dipegang isteri walaupun setelah mendapat persetujuan untuk diuruskan oleh Ali Puteh mengikut Faraid. Duit yang ada di dalam bank sepatutnya dikira sekali dalam pembahagian Faraid.

4. Berkenaan kereta. arw4h ada dua buah kereta, Vellfire dan Myvi. Vellfire belum habis bayar dan amaun bulanannya adalah RM2500 sebulan. Jadi, ianya adalah hutang yang perlu dijelaskan.

5. Kereta kedua iaitu Perodua Myvi bukan atas nama arw4h. Kereta itu dalam proses sambung bayar atas nama pakcik arw4h. Pakciknya maklumkan kereta itu arw4h bayar RM2,000 dan arw4h sambung bayar. arw4h sebelum meninggal, telah membuat persetujuan dengan Pakciknya supaya apabila kereta itu sudah habis dibayar, perlu ditukarkan nama ke nama balu arw4h.

Boleh mendatangkan f1tnah

6. Maklumat berkenaan kereta Myvi ini telah dijelaskan kepada balu arw4h dan proses bayaran penuh sudah pun dilakukan, hanya tunggu tukar nama. Cuma keadaan sekarang masih kelam kabut dan belum mempunyai kesempatan untuk tukar nama lagi.

7. Berkenaan 1su kereta Myvi tidak boleh dibawa keluar sehingga terp4ksa menghantar anak ke klink menggunakan Grab. Ali Puteh memaklumkan yang semasa hari ke empat atau ke lima selepas pem3rgian arw4h, Ibu arw4h perasan yang badan cucunya sangat panas dan mempersoalkan kenapa dia tidak dibawa ke klinik.

Driver arw4h kemudiannya membawa Ibu arw4h dan cucunya ke klinik dengan menaiki kereta Mvyi arw4h.

8. 1su mengenai balu arw4h dih4lau keluar. Balu arw4h sendiri yang mahu keluar bersama ibu-bapanya pada hari ke enam walaupun masih dalam Edah meskipun telah dimaklumkan yang hari ke tujuh akan diadakan tahlil untuk arw4h.

9. 1su keluar sehelai sepinggang pula, Ali Puteh memaklumkan pada hari ketiga ada sumbangan kepada balu arw4h yang dimasukkan terus ke dalam akaun balu arw4h sendiri. Ali Puteh mempersoalkan kenapa disebarkan nombor akaunnya sendiri seperti meminta sumbangan sedangkan arw4h ada tinggalkan duit yang cukup. Ia boleh mendatangkan f1tnah seperti keluarga arw4h tidak memberi apa-apa kepada balu arw4h.

Ali Puteh menerangkan ada perbezaan antara orang datang memberi sedekah dengan meminta sedekah. Duit sumbangan itu, tiada siapa yang tahu dan tiada siapa pun yang bertanya amaunnya.

Di dalam bilik arw4h tiada apa-apa, termasuk duit yang disimpan, jam-jam tangan berjenama yang mahal bernilai ribuan ringgit juga sudah tiada dan dibawa keluar oleh balu. Ali Puteh menambah, di dalam Faraid, seringgit pun perlu diFaraid dan hanya ada 3 bahagian yang perlu dibahagikan, Ibunya 1/6, balunya 1/8 dan bakinya untuk anak arw4h.

Keluarga arw4h dih1na dan dic4ci

10. Hari ke 10 Alif Syukri telah berjumpa dengan balu arw4h. Keluarga arw4h tidak mempersoalkan sumbangan Alif Syukri tetapi ters3ntak dengan cerita-cerita arw4h yang terkeluar seperti harta, insuran, kereta kena tarik, balu keluar sehelai sepinggang dan lain-lain. Ianya menjadi f1tnah kerana maklumat hanya didengari sebelah pihak sahaja dan ianya telah diwar-warkan kepada umum.

Akibatnya keluarga arw4h termasuk Ibunya telah dih1na dan dic4ci.

11. Hut4ng arw4h yang pertama perlu dijelaskan ialah berkenaan pengebumian arw4h sebanyak RM1,500. Kemudian gaji manager, driver dan lain-lain belum dibayar lagi. Ianya adalah hut4ng yang perlu diselesaikan dahulu sebelum dibahagikan mengikut Faraid. Bahagian balu itu memang ada cuma pembahagian Faraid itu belum selesai.

12. Ali Puteh kesal dengan kesan video Aliff Syukri yang memberi tanggapan negatif seperti “akhirnya terbongkar segala rahsia”. Ali Puteh berkata “semasa kami hidup sangat susah, takde pun kau dan arw4h ini meninggal, menyelesaikan jena4zah dia, engkau pun tak pernah datang”.

13. Ali Puteh menjelaskan inilah sebabnya kenapa dia memuat naik kenyataan yang kasar sebelum ini kerana tertekan dengan h1naan orang ramai.

14. Ali Puteh kesal kerana ada campur tangan ibu-bapa balu kerana mereka tidak tinggal sekali pun dengan balu, arw4h dan Ibunya.

15. Rumah itu dibuat sendiri oleh arw4h di atas tanah pembelian arw4h sebelum berkahwin lagi. Rumah itu tidak termasuk di dalam harta sepencarian bersama balu arw4h. Rumah itu adalah harta arw4h yang perlu diFaraid. Ali Puteh memaklumkan yang dia dan adik beradik tidak akan tuntut walau secubit tanah pun.

Dengar penjelasan dari kedua dua pihak

Ali Puteh berharap kepada semua orang, janganlah dengar sebelah pihak sahaja dan beliau memohon maaf di atas kata-kata beliau. Beliau juga memaafkan segala kata-kata orang ramai dan berharap janganlah mengata ibunya kerana antara amanat arw4h sebelum ini ialah supaya Ali Puteh menjaga ibunya.

Itulah serba sedikit ringkasan hampir 30 minit penjelasan dari Ali Puteh mengenai 1su yang telah terbangkit sejak kunjungan Aliff Syukri bertemu balu arw4h Abam.

Semoga kita semua tidak terlalu cepat menghvkum. Biarlah mereka sekeluarga selesaikan apa yang patut. Siapalah kita orang luar untuk masuk campur urusan ini. Kita sering cepat menyalahkan, akibatnya selepas mengetahui keadaan sebenar pun, masih ada hati yang tidak boleh menerima. Itulah masalah hati kita sebenarnya.

Rugi jika kata-kata kita menjadi dosa sedangkan ini bukan urusan kita. Kongsikan penjelasan ini supaya lebih ramai orang menjaga mulut dan hati.

Jika ada yang mempertikaikan kenapa Ali keluarkan kata-kata kesat di media sosial sebelum ini, kena faham tekanan yang dia terima. Cuba bayangkan anda berada di tempatnya. Dengan abang kesayangan yang baru sahaja men1nggal dunia, dengan ibu yang sedang s4kit, dengan urusan arw4h yang belum selesai. Ditambah dengan mesej bertalu-talu di telefon, cac1an, mak1an, kutukan, tudvhan kepada bukan hanya dirinya, termasuklah kepada keluarga dan ibunya sendiri.

Memang salah Ali memaki sebegitu. Saya tak nafikan. Dia pun dah minta maaf. Yang paling penting minta maaf kepada balu arw4h.

Empati itu satu perkataan yang kuat. Kita letak diri kita di tempat balu, letak diri kita di tempat Ali dan letak diri kita di tempat Ibu arw4h. In Shaa Allah kita takkan mem4ki sesiapa.

 

Sumber : Akhtar Syamir/OhBulan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "‘Kalau Mampu Bayar Alphard RM2500, Ambillah..’ – Dik3cam ‘Sibuk’ Hal Faraid, Ini Penjelasan Ali Puteh"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*