“Masa dia jer1t, saya memang ada perasaan neg4tif tapi…”-Pes4kit ded4h perangai sebenar doktor ‘meng4muk’

ADA awalnya wanita ini skeptikal dengan r4watan di klinik kerajaan selepas melihat reaksi ‘menakvtkan’ seorang doktor terjer1it-jer1it memanggil nombor giliran pesak1itnya.

Namun persepsi Nurul Rabiatul Alia berubah 360 darjah selepas menerima layanan berbeza daripada doktor tersebut pada Disember lalu.

Kebetulan doktor sama pernah tular baru-baru ini dalam satu video yang memperlihatkan dia menjerit kepada seorang pesaki1t yang did4kwa menunggu terlalu lama untuk mendapatkan raw4tan.

“Bila saya tengok video yang viral tu saya terfikir, eh ni macam doktor yang pernah r4wat saya dua bulan lalu.

“Saya terkejut tengok dia mengamvk. Saya macam tak percaya sebab memang berbeza sangat dengan layanan dia semasa mer4wat saya.

“Apa saya boleh kata cara dia treat saya macam doktor di klinik swasta. Dia tanya saya in detail apa sak1it saya sebab demam tervk selepas balik bercuti,” katanya kepada mStar.

Alia pernah menerima raw4tan daripada doktor terbabit pada Disember lalu.

Lebih mesra disapa Alia, wanita itu turut berkongsi cerita mengenai tanggapan pertamanya terhadap doktor berkenaan.

“Waktu menunggu tu saya dengar seorang doktor menjerit panggil nombor. Suara dia memang kuat dan menakvtkan. Saya dengar pun macam nak balik dah time tu.

“Saya tengok muka doktor tu. Dalam hati saya berdoa, eh janganlah dapat doktor ini.

Bila saya duduk, tiba-tiba doktor tu cakap ya puan sak1it apa? Aih tadi bukan main g4rang, kenapa dia tiba-tiba macam baik?

“Aunty yang duduk sebelah saya pun kata dia takut dan harap tak dapat doktor tu. Kebetulan pagi tu sistem nombor (giliran) tengah down,” ceritanya mengenai kejadian akhir tahun lalu itu.

Namun sebaik tiba nombor gilirannya, Alia terkejut apabila apa yang diharapnya tidak berlaku.

“Saya ketvk pintu. Bila buka pintu dan cakap good morning, terkejut apabila terpandang doktor itu.

“Allah doktor ni. Masa tu saya rasa macam nak balik. Saki1t saya pun rasa macam tiba-tiba dah hilang. Saya memang takvt sangat tak tahu nak cakap macam mana,” katanya.

Perkongsian Alia mengenai pengalamannya diraw4t doktor terbabit mendapat perhatian netizen.

Wanita berusia 27 tahun itu berkata ketakutannya tiba-tiba h1ilang sebaik sahaja doktor itu bertanyakan sak1it yang dialaminya.

“Bila saya duduk, tiba-tiba doktor tu cakap ya puan s4kitapa? Aih tadi bukan main g4rang, kenapa dia tiba-tiba macam baik?

“Cara dia layan memang polite. Saya first time ambil darah jadi tak tahu kat mana. Dia kata puan kena ambil di makmal lepas tu saya akan panggil nombor puan semula.

“Memang baik sangat cara dia cakap. Once dia treat saya macam tu, saya terus kagum dengan r4watandi klinik kerajaan sebab sebelum ini selalu pergi klinik swasta je,” katanya.

Susulan itu, Alia berkata dia belajar sesuatu daripada pengalaman yang dilaluinya itu.

“Mula-mula masa dia jerit tu saya memang ada perasaan negat1if kat dia. Tapi bila tengok cara dia, saya akui ters1ilap sebab hanya tengok luaran je.

“Jadi saya terpanggil untuk berkongsi pengalaman saya di Twitter kerana apa yang saya lalui ketika dirawat doktor itu amat berbeza.

Respons netizen terhadap posting Alia.

“Waktu dia check svhu kat dahi saya, saya masih ingat lagi ayat dia ‘ada d3mam sikitlah’. Dia doktor yang baik. Jadi saya rasa mungkin ada sesuatu yang membuatkan dia mengamvk dalam video tu,” katanya.

Perkongsian Alia mengenai pengalaman dir4wat doktor tersebut mendapat 15,400 ulang kicau dan lebih 14, 000 tanda suka di Twitter.

Rata-rata meng3cam tindakan individu yang merakam video tersebut.

“Orang yang ambil video ni maybe tak sabar tunggu. So itu yang doktor cakap, ‘you cannot wait, you get out!,” kata netizen.

“Mesti ada backstory yang buat dia triggered. Tq for penjelasan,” tulis Tujuh

Sebelum ini viral satu video memaparkan seorang doktor yang dikatakan dari sebuah Klinik Kesihatan Kementerian Kes1ihatan Malaysia (KKM) di daerah Seremban memar4hi pesaki1tnya dengan nada m4rah dan suara yang tinggi.

Video ini menjadi bahan bicara netizen dan rakyat, lebih-lebih lagi dalam kalangan staf kesi1hatan.

Jabatan Kesi1hatan Negeri Sembilan (JKNNS) telah mengeluarkan kenyataan menerangkan 1su ini telah diselesaikan melalui rundingcara antara kedua-dua pihak.

JKNNS juga melalui kenyataan tersebut meminta orang ramai tidak membuat apa-apa andaian terhadap mana-mana pihak yang terlibat, dan menyalurkan advan melalui saluran rasmi yang telah disediakan (Rujuk Post Facebook Jabatan Kesi1hatan Negeri Sembilan 17 Februari 2020).

 

sumber: mstar/M.B

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "“Masa dia jer1t, saya memang ada perasaan neg4tif tapi…”-Pes4kit ded4h perangai sebenar doktor ‘meng4muk’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*