Viral Ustazah Did3nda Mer4ngkak Dalam Kelas, Dr Maszlee Luah Rasa Kecewa Sikap Mel4mpau Ibu Bapa

Tindakan biadap seorang wanita ‘menghvkum’ ustazah mer4ngkak di dalam kelas mengvndang rasa mar4h orang ramai. Wanita tersebut dipercayai tidak berpuas hati gara-gara anaknya did3nda. Di dalam video viral tersebut, dapat dilihat ustazah berbaju kurung putih dan bertudung hitam mer4ngkak sambil disaksikan pelajar di dalam kelas.

Ini b1adap

Tindakan seorang wanita menghvkum ustazah dengan niat memalukan telah mencetuskan rasa mar4h guru yang lain. Guru, Mohd Fadli Salleh tidak bersetuju dengan tindakan keterlaluan ibu bapa yang membalas d3ndam bagi pihak anak dengan cara sedemikian. Malah, perkara ini turut mendapat perhatian bekas Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik.

‘Saya berasa sangat kecewa’ – Dr Mazlee

Sebagai seorang yang pernah berada sangat dekat dengan guru-guru dan seringkali mendengar luahan mereka, kejadian ini sangat-sangat menyedihkan saya.

Hati saya berasa kecewa setelah melihat video tersebut. Sehingga pada awalnya saya tidak percaya, adakah ini fake news?

Apakah yang telah terjadi dengan masyarakat kita hari ini?

Seorang guru ialah seorang insan yang tinggi martabatnya. Kita tidak jadi siapa yang kita jadi hari ini tanpa insan bernama “guru”.

Tidak sepatutnya kejadian seperti ini berlaku ketika kita telah masuk ke dalam tahun 2020 hari ini. Kepada semua rakan guru di luar sana, saya mohon anda semua bersabar. Kepada para ibu bapa juga saya mohon, semua untuk mengambil masa merenung dan berfikir sejenak.

1su ini harus kita tangani dalam keadaan berhemah, mengambilkira tingginya martabat seorang guru dan adab sopan santun yang telah kita amalkan sejak dari dahulu sebagai norma masyarakat.

Tidak rugi jika kita mengambil sedikit masa merenung dan bersabar. Kerana di akhirnya, apa jua tindakan kita seharusnya adalah untuk satu tujuan iaitu – mendidik anak-anak kita agar menjadi manusia yang bermanfaat di masa hadapan.

Semuanya adalah untuk agama, bangsa serta negara yang kita cintai juga.

 

Sumber : Dr Maszlee Malik/OhBulan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "Viral Ustazah Did3nda Mer4ngkak Dalam Kelas, Dr Maszlee Luah Rasa Kecewa Sikap Mel4mpau Ibu Bapa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*