Lelakl blh hamiIkn wanlta di k0lam renang tnpa bersentvhan Prof Sitti Hikmawatty

Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Perlindungan Kank-Kank Indonesia (KPAI), Sitti Hikmawatty memberi peringatan kepada golongan wanita untuk berhatihati ketika berada di kolam renang awam.

Ini kerana kehmilan boleh berlaku pada wanita yang berenang dengan golongan lelaki di kolam renang awam, yang disebut sebagai kehamilan tidak langsung (tidak bersentuhan).

“Ada jenis sper ma tertentu yang sangat kuat. Walaupun tidak berlaku persetubuhan tetapi ada lelaki teransang dan mengeluarkan sperma.

“Lebih-lebih lagi kalau wanita itu pula sedang berada dalam waktu subur, ia berkemungkinan besar boleh berlaku. Tiada siapa yang tahu bagaimana reaksi golongan lelaki apabila mereka melihat wanita di kolam renang,” katanya.

Namun, pakar kank-kank, Dr Kriston Silitonga berkata, kejadian seperti itu belum pernah berlaku dan apatah lagi mendengarnya.

“Sel telur dengan spe rma harus bertemu dulu melalui hubungan intim di mana sperma masuk ke dalam vag ina.

“Kalau berenang, pakai pula pakaian renang, bagaimana sperma boleh masuk ke dalam vagina wanita? d4kwaan itu tidak masuk akal,” katanya.

Apabila wartawan Tribun Jakarta meminta penjelasan lanjut, Sitti Hikmawatty berkata, maklumat itu diperolehi dari jurnal yang ditulis seorang ilmuan dari luar negara.

Kenyataan Sitti Hikmawatty itu kemudian dipetik oleh portal berita antarabangsa sehingga menyebabkan dia dikecam teruk di media sosial. Malah, netizen Indonesia mendesak Sitti Hikmawatty meletak jawatan.

KPAI juga terpaksa mengeluarkan kenyataan rasminya bahawa kenyataan Sitti Hikmawatty itu tidak mewakili mereka, sebaliknya hanya kenyataan peribadi sahaja.

 

Sumber : cempedakchees/Laman Hiburan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "Lelakl blh hamiIkn wanlta di k0lam renang tnpa bersentvhan Prof Sitti Hikmawatty"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*