“Hati saya robek lihat jen4zah baby dan mak” – Gara-gara Tiada Duit Nak Bersalin di Hospital, Ibu & Anak Warga Asing Men1nggal Dunia

Soal s4kitpening dan tambah-tambah pula ibu yang hendak melahirkan anak ni, seelok-eloknya pergilah ke h0spital untuk mendapatkan raw4tan. Tak kiralah korang ada duit atau tidak, bab hidup dan m4ti ni jangan dibuat main!

Namun semuanya sudah terlambat buat seorang ibu dan bayi yang baru dilahirkannya apabila mereka m4ut kerana si ibu memilih untuk melahirkan anak di rumah gara-gara tiada wang. Allah… 

“Wahai orang seberang… jangan takut, jangan khuatir… pergi bersalin di h0spital” 

Menerusi perkongsian Kuan Chee Heng atau lebih dikenali sebagai Uncle Kentang di Facebook, pagi ini dia dikejutkan dengan berita seorang ibu dan anaknya men1nggal dunia ak1bat bersalin di rumah gara-gara mereka tiada duit nak ke h0spital. 

Menurut Kuan, keluarga tersebut merupakan warga asing yang tinggal di Malaysia dan si suami hanya bekerja sebagai seorang welder dengan gaji tak seberapa.

Bukan suaminya tak nak bawa ke h0spital, tapi mereka takut tiada wang yang cukup untuk dir4wat di sana. Sedihnya…  

HATI SAYA ROBEK….MELIHAT JENAZAH BABY DAN MAK KAKU ….. HANYA KERANA TIADA DUIT UNTUK BERSALIN DI HOSPITAL…. ….

Posted by Kuan Chee Heng on Tuesday, March 3, 2020

 

“Kerajaan kita tak kejam, bawa dulu isteri ke h0spital untuk dapatkan raw4tan” 

Menurut Malaysia Gazette, Kuan ditemubual wartawan menasihatkan warga asing, sama ada tiada wang atau permit untuk segera ke h0spital bila berhadapan dengan situasi begitu.

Tambahnya, ramai warga asing terutama yang tak mempunyai dokumen perjalanan yang sah takut untuk ke h0spital kerajaan untuk melahirkan anak apatah lagi bila ada masalah kewangan.

“Kerajaan kita tidak kejam, bawa dulu isteri ke h0spital untuk mendapatkan raw4tan, bab lain seperti pasport dan wang jangan difikirkan dahulu, nyawa lebih penting daripada segala-galanya,” kata Kuan.

 

Walau bagaimanapun, pihaknya telah menghubungi polis berkaitan hal ini dan pihak polis telah membawa kedua-dua jena4zah ke h0spital Serdang untuk b3dah siasat.

Al fatihah buat ibu dan anak ini… semoga perkara macam ni tak berlaku lagi. 

 

Sumber: Lobak Merah

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "“Hati saya robek lihat jen4zah baby dan mak” – Gara-gara Tiada Duit Nak Bersalin di Hospital, Ibu & Anak Warga Asing Men1nggal Dunia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*