“Tak Boleh Kongsi Toilet, Pinggan Atau…” -Lelaki Ini Kongsi Prosedur Jalani Ujian COVID-19

Seorang lelaki mengambil inisiatif untuk berkongsi pengalamannya sewaktu menjalani w4bak Koronav1rus (COVID-19).

Lelaki itu berkongsi prosedur tersebut menerusi coretan panjang di akaun Facebook miliknya, Nordin Mat baru-baru ini.

Menurut Nordin, mereka perlu dikuarantinkan selama 14 hari dan tidak boleh berkongsi apa sahaja barangan yang disentuh oleh suspek.

“Just nak kongsi sikit procedure sepatutnya semua orang buat lepas balik dari negara yang berisiko sekarang seperti China, Japan, Korea dan Itali.

“Mereka patut di kuarantin tanpa keluar dari bilik masing-masing selama 14 hari hatta dilarang berjumpa dengan anak bini, tak boleh share bilik air dan juga pinggan mangkuk atau bersentuhan pastinya

“Tak boleh ke tempat kerja, atau himpunan hatta ke Masjid, surau atau solat Jumaat sekali pun. Kalau ada simptom pelik sikit macam demam, selsema atau batuk memang wajib ke h0spital berdekatan.

“Klinik atau private h0spital memang tak boleh terima lah untuk mereka yang suspek dan nak buat testing, hanya h0spital Kerajaan sahaja. Ada ruangan dan khemah khas untuk buat saringan dan ujian ini.

“Semua yang datang akan disoal sangat teliti tentang pergerakan sejak balik dari sana, dengan contact dengan sesiapa dalam tempoh tersebut.

“Doktor dan jururawat sangat ambil serius bab ini, bukan main-main punya. Kemudian mereka akan buat ujian melalui swap di dalam kerongkong dan dalam hidung kita, agak s4kitjuga tapi tahan saja la, sample kemudian akan di hantar ke makmal h0spital Sg Buluh katanya dan result hanya dapat diketahui selepas 72 jam.

“Jadi sementara itu, kena la duduk jap dalam bilik mengasingkan diri tanpa jumpa sesiapa, kalau neg4tif pun ujian itu masih kena tunggu sampai 14 hari baru boleh bebas kat luar.

“Terasa lama dan ters1ksa? Aku tanya member kat Tokyo, suruh dia pergi buat testing macam aku buat, dia kata mana ada testing macam tu, apa yang h0spital dan Kerajaan kita buat adalah superb berbanding dengan di negara depa sana. Jadi bersyukurkah,” tulisnya.

Sebenarnya aku rasa tak de la serius sgt simptom Covid19 aku nih (just demam maybe perubahan cuaca, harap mcm tu…

Posted by Nordin Mat on Monday, March 2, 2020

Terdahulu, terdapat tujuh k3sbaharu positif COVID-19 dilaporkan di Malaysia sekaligus terdapat 36 k3sdirekodkan.

Kementerian Kesihatan dalam kenyataan media memaklumkan kesemua k3sbaharu itu merupakan kontak rapat bagi k3ske-26.

Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan memaklumkan setakat ini jumlah k3ssembuh adalah 22 kes.

 

Sumber: Gempak

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "“Tak Boleh Kongsi Toilet, Pinggan Atau…” -Lelaki Ini Kongsi Prosedur Jalani Ujian COVID-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*