“Basuhlah Ya Allah, Jangan kata gaji tak dibayar untuk basuh pinggan..!” Bekal Anak Sampai Berulat, Wanita Berang Cikgu Tak Basuh Bekas Makanan Anaknya

“Basuhlah Ya Allah, Jangan kata gaji tak dibayar untuk basuh pinggan..!” Bekal Anak Sampai Berulat, Wanita Berang Cikgu Tak Basuh Bekas Makanan Anaknya, Viral di media sosial luahan ketidakpuasan hati seorang ibu terhadap guru tadika yang did4kwa tidak membasuh bekas (bekal) makanan anaknya sehingga berulat.sajagempak.com - “Basuhlah Ya Allah, Jangan kata gaji tak dibayar untuk basuh pinggan..!” Bekal Anak Sampai Berulat, Wanita Berang Cikgu Tak Basuh Bekas Makanan Anaknya

Menurut si ibu kepada kanak-kanak perempuan itu berkata, “Cikgu memang malas cuci pinggan kat rumah ke apa? Sampai berulat bekal anak saya. Jangan sampai saya malukan cikgu kat dalam group

“Basuhlah Ya Allah bapak pemalas. Jangan kata gaji tak dibayar untuk basuh pinggan. Biar ikhlas cikgu, aduh. Jangan sampai saya malukan cikgu ye. Saya banyak nak buat aduan nak paparkan dalam group. Saya boleh buat report ye pasal cikgu. Kurang ajar cikgu ni,” katanya.

sajagempak.com - “Basuhlah Ya Allah, Jangan kata gaji tak dibayar untuk basuh pinggan..!” Bekal Anak Sampai Berulat, Wanita Berang Cikgu Tak Basuh Bekas Makanan Anaknya
WhatsApp 1
sajagempak.com - “Basuhlah Ya Allah, Jangan kata gaji tak dibayar untuk basuh pinggan..!” Bekal Anak Sampai Berulat, Wanita Berang Cikgu Tak Basuh Bekas Makanan Anaknya
WhatsApp 2

Difahamkan, si ibu juga meluahkan perkara tersebut di group utama tadika anaknya, namun tidak diketahui respon dari ibu bapa lain.

sajagempak.com - “Basuhlah Ya Allah, Jangan kata gaji tak dibayar untuk basuh pinggan..!” Bekal Anak Sampai Berulat, Wanita Berang Cikgu Tak Basuh Bekas Makanan Anaknya
Agaknya apa reaksi ibu bapa lain tengok ‘aduan’ ni ye

Bagaimanapun, anak kepada guru tadika berkenaan membidas tindakan si ibu yang jelas sekali tidak wajar dan menganggap profesion guru tadika seolah-olah ‘bibik’.

“Amboi-amboi. Dia ingat mak kita kuli batak dia? Memanglah mak aku cikgu tadika je. Apa kau harap cikgu tadika nak settlekan semua hal anak kau hah?

“Parents perangai beginilah anak tak jadi orang. Puan yang budiman, cikgu tugasnya mengajar. Kalau semua mak bapak harap ehsan, awak rasa tak terabai ke kelas nanti? Ibu belum termasuk menguruskan anak kau yang tak pandai cebok berak, kencing dalam seluar, melalak melolong bagai tu. Bekas bekalan makanan pun kau harap cikgu basuhkan. Gelepo lebih la kau nak,” tulisnya di Facebook.

Menurut anak guru berkenaan, tabika perpaduan sememangnya menyediakan makanan dan tiada keperluan untuk muridnya membawa bekalan makanan sendiri. Tetapi dalam k3sini, murid berkenaan mungkin ‘picky eater’ atau kuat makan dan disebabkan itu juga mungkin si ibu membekalkan bekalan makanan untuk anaknya.

sajagempak.com - “Basuhlah Ya Allah, Jangan kata gaji tak dibayar untuk basuh pinggan..!” Bekal Anak Sampai Berulat, Wanita Berang Cikgu Tak Basuh Bekas Makanan Anaknya

Bagi pengadu, si ibu sepatutnya bertolak ansur dan tidak meletakkan tugas membasuh bekas makanan itu pada guru.

“Jangan letakkan tugas basuh bekas anak awak kat cikgu la. Bukan awak bekalkan sabun, span. Tolak ansur ye parents. Awak tak dapat jemput, mak aku hantar anak kau depan rumah. Apa lagi nak? Takat tak basuh bekas makan je kau bvtabenda lain yang dia buat,” katanya.

Antara komen-komen Netizen:

Sarah Astana: lalat masuk dlm bekas ka yg sampai berulat? ajar ank tu blk dari sek tupperway bwk keluaq letak dlm sinki.. x pun cek beg ank tu sama… brp hari dok dlm beg.. bg bekal hari2 xkn xtukar tupperway kot…

Puan Nita: Allah, kalau kakak jadi cikgu tadika ni kakak basuh skali mulut mak bdk ni dgn berus dawai. biar hilang same kulat kt mulut n hati tu. Aduila, komen banyak2 nt masuk neraka😑😑

Wanek Wany: Ini perkara biasa bagi sy..kadang² sy terfikir, anak deme ni stay satu rumah dgn sy atau dia, ke anak sy ni bila diperlaku begitu?😂😂😂 Aihhhh mcm kita yg salah tau! Normal bila parents x check bag anak pun everyday..sy ni yg check everyday kt sekolah..kdg smpu dh berlendir..😫😒

Surina Omar: Ajer vengong mak budak ni. Dr sini dah boleh tau yg mak bdk ni pemalas. Sume nak harap org. Sy dah lalui semua ni bertahun2 lamanya. Kita cikgu tadika ni dianggap mcm bibik dia je cuma dipanggil ‘Cikgu’. Bertahanla wahai cikgu2 ‘kecil’. Semoga Allah merahm4ti kalian.

Grayzer Bullets: Cikgu dah berusaha menguruskan ramai pelajar setiap hari. Jangan risau cikgu. k3sbegini biasanya akan lebih memihak kepada para guru. Snap yang cikgu paparkan ini adalah senjata utama untuk menangkis tuduhan yang tak baik tentang cikgu. Cikgu teruskan usaha. Tak perlu patah semangat. Boleh jaa cikgu tolong periksa bekas makanan atau bekal pelajar selepas ini agar 1su sebegini dapat dielakkan. Mungkin ibu tu mood dia tak baik. Biarkan jaa.

 

Sumber: The Reporter/Saja Gempak

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "“Basuhlah Ya Allah, Jangan kata gaji tak dibayar untuk basuh pinggan..!” Bekal Anak Sampai Berulat, Wanita Berang Cikgu Tak Basuh Bekas Makanan Anaknya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*