War4n T4ngkap Untuk Muhammad Sajjad!

m4hkamah Majistret Shah Alam, hari ini, mengeluarkan war4n t4ngkap terhadap usahawan kosmetik kontr0versi, Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Nur Sajat kerana tidak hadir tanpa sebarang alasan bagi pend4kwaan k3sdi m4hkamah.

Dia ditvduh memiliki untuk tujuan jualan 11 produk yang bukan keluaran berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengikut Peraturan 7(1)(a) Dadah dan Kosmetik 1984.

Jika sabit kesalahan boleh dihukum iaitu denda tidak melebihi RM 25,000 atau tiga tahun p3njara atau kedua-duanya sekali.   Sumber berkata, m4langnya Nur Sajat tidak hadir semasa pengurusan k3sberkenaan pagi tadi.

“War4n t4ngkap itu dikeluarkan terhadap Nur Sajat kerana tidak hadir tanpa sebarang alasan bagi pend4kwaan k3sdi m4hkamah.

“Pend4kwaan dilakukan Pegawai Pend4kwa Nor Aini Suzila Zakariah dari Cawangan Penguat Kuasa Farmasi (CPF) Jabatan Kesihatan Negeri Selangor,” katanya.

Difahamkan pihak CPF sebelum ini melakukan pemeriksaan di premis milik ahli perniagaan itu di Shah Alam, Selangor pada 15 Ogos lalu.

Pihak CPF turut bertindak mengambil keterangan dari beberapa pekerja di premis itu termasuk Nur Sajat selaku pengarah syarikat berkenaan.

Pemeriksaan dilakukan pegawai CPF di premis itu kemudian menemui produk disyaki bukan keluaran berdaftar dengan KKM sebelum tindakan ramp4san dilakukan.

Semakan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) mendapati syarikat diperiksa itu adalah berdaftar dan semua produk dir4mpas adalah milik Nur Sajat untuk tujuan jualan.

Berdasar keterangan diambil, syarikat itu jelas melanggar Peraturan 7(1)(a) Peraturan-peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.

Nur Sajat sebelum ini pernah dihadapkan di m4hkamah sama pada 14 Disember 2018 atas pertvduhan mengikut Seksyen 41 (6) Akta Cukai Barang dan Perkhidmatan 2014.

Malah Sajat pernah did4kwa kerana memiliki 19 produk kecantikan tidak berdaftar dengan KKM di m4hkamah Majistret Johor Bahru pada 12 Mei 2019.

Ia susulan tindakan KKM melakukan pemeriksaan di sebuah premis di Bandar Baru Uda sebelum mer4mpas 19 produk kecantikan tidak berdaftar bernilai hampir RM10,000.

 

Sumber: Harian Metro/Gempak

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "War4n T4ngkap Untuk Muhammad Sajjad!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*