Wanita ded4h det1k cem4s bersalin di wad ‘as1ng’, doktor anggap berlaku keajaiban – “Dar4h keluar macam air terjun”

 

s4kitbersalin adalah sesuatu yang sangat digeruni oleh hampir semua wanita.

Ketika sedang melahirkan anak, tak siapa tahu adakah si ibu dan bayi dalam kandungan akan selamat atau sebaliknya.

Menerusi satu posting oleh seorang wanita yang mahu dikenali sebagai Bella, dia berkongsi pengalamannya ketika bersalin yang jarang dihadapi oleh wanita lain.

“Semasa melahirkan anak kedua pada awal Februari lalu, saya kehilangan dar4h sebanyak 5 liter.

“Untuk menyelamatkan keadaan saya pada ketika itu, doktor memerlukan 14 beg dar4h untuk dipindahkan ke dalam badan saya supaya saya terus berny4wa,” ujar Bella yang menceritakan pengalaman cem4snya ketika berada di dalam bilik bersalin.

Bercerita lanjut kepada mStar, Bella memberitahu dia pada asalnya mahu melahirkan bayi secara normal namun menghadapi komplikasi ketika mengandung anak keduanya itu, menyebabkan kaedah caesar perlu dijalankan.

“Selepas 20 minggu hamil, doktor memberitahu saya yang saya mempunyai masalah placenta accreta iaitu ur1 melekat pada rah1m sekali gus menghalang bayi untuk lahir secara normal.

“Apa yang doktor beritahu, saya berisiko tinggi untuk dimasukkan ke Unit r4watanRapi (ICU) dan melakukan blood transfusion (pemindahan dar4h) tetapi sebenarnya risiko saya yang paling besar adalah m4ti,” ujar Bella.

Bella menunjukkan gambar sebelum masuk ke w4d pemb3dahan (kiri) dan selepas tamat pemb3dahan (kanan). 

Ketika proses pemb3dahan dijalankan, Bella memberitahu bahawa dia tidak dimasukkan ke w4d bersalin untuk ibu dan anak namun dimasukkan ke w4d lain.

“Saya dimasukkan ke w4d yang berdekatan dengan bank dar4h supaya doktor mudah untuk memasukkan dar4h baharu sekiranya terjadi perkara yang tidak diingini.

“Secara kebiasannya proses pemb3dahan caesar ini akan mengambil masa sekitar 2 jam sahaja tetapi saya pada ketika itu memerlukan 6 jam disebabkan dar4h keluar sebanyak 5 liter macam ‘air terjun’,” ujarnya.

Ibu yang berusia 27 tahun ini turut memberitahu bahawa doktor yang bertugas pada waktu itu juga terkejut kerana dia masih mampu bernafas selepas kehilangan dar4h dengan begitu banyak.

“Dia kata saya ni ibarat m4ti hidup semula, hilang dar4h banyak sangat kemudian masuk dar4h baharu, dah macam overhaul kereta,” jelas Bella yang mengulangi ayat doktor tersebut.

Bella yang mendirikan rumah tangga pada 2016 memberitahu dia kini semakin pulih namun masih terasa s4kitdi bahagian yang dib3dah.

“Untuk memantau keadaan saya, doktor ada tebuk dua lubang pada perut saya di bahagian kiri dan kanan. Sekiranya keadaan semakin tervk saya perlu melakukan pemb3dahan sekali lagi.

‘Alhamdulillah saya semakin beransur sihat tetapi masih belum sihat sepenuhnya,” kata ibu yang kini mempunyai dua cahaya mata itu.

 

Sebelum ni saya tak pernah derma sebab takut jarum, tapi lepas ni saya akan mula menderma darah. Sekurang-kurangnya 14 kali!

BELLA

Dalam pada itu, Bella yang baru melahirkan anak lelaki tempoh hari mengucapkan terima kasih yang tak terhingga kepada penderma dar4h di Malaysia kerana menyelamatkan ny4wanya.

“Kalau tak ada darah sebanyak 14 beg, saya tak rasa saya masih hidup sampai sekarang,” jelasnya.

Bella berharap selepas kembali sihat, dia ingin menderma dar4h kerana tahu akan kepentingan menderma dar4h kepada orang yang memerlukan.

“Sebelum ni saya tak pernah derma sebab takut jarvm, tapi lepas ni saya akan mula menderma dar4h. Sekurang-kurangnya 14 kali!,” beritahunya.

Anak sulung Bella kini menjangkau usia satu tahun satu bulan.

Sehingga kini, perkongsian Bella di Twitter telah mendapat sebanyak 17,200 retweet (ulang kicau) dan 22,600 tanda suka.

Rata-rata netizen juga berkongsi pengalaman mereka sebagai pes4kityang pernah mendapatkan bantuan dar4h.

“Saya nak ucapkan terima kasih kepada penderma. Semasa saya k0ma saya memerlukan empat beg darah. Tanpa anda, saya tak mungkin ada di sini,” tulis seorang gadis.

“Saya mengalami anemia pada dua tahun lepas dan memerlukan sebanyak enam beg dar4h. Saya tak tahu siapa anda tetapi anda telah menyelamatkan saya,” tambah pengguna lain.

 

Sumber: Mstar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "Wanita ded4h det1k cem4s bersalin di wad ‘as1ng’, doktor anggap berlaku keajaiban – “Dar4h keluar macam air terjun”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*