Kalau Malaysia Kena Lockdown? Jangan Pan1k! Wanita Kongsi Perkara Penting Yang Perlu Dilakukan

Situasi semasa j4ngkitan peny4kit COVID-19 setakat 15 Mac 2020 di Malaysia mencatatkan sebanyak 428 k3skeseluruhan termasuk 42 yang telah sembuh. Manakala daripada 386 yang sedang dir4wat, 9 berada di 1CU tetapi dilaporkan stabil. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) walaubagaimanapun menafikan arahan lockdown yang viral di media sosial.

Orang ramai juga dinasihatkan agar tidak menyebarkan maklumat palsu yang boleh mencetuskan suasana cem4s seperti pembelian panik. Di Facebook, seorang wanita berkongsi barang keperluan yang wajib ada di rumah sewaktu penul4ran w4bak ini.

Apa perlu dilakukan?

(Sekadar gambar hiasan)

Covid-19.

Ramai yang mesej acik. Panik. Takut Malaysia kena lockdown @ perintah berkurung. Apa nak buat sekarang ni acik? Takvt sangat rasa.

Kalau tanya acik, ini jawapannya. Yang bertanya, sila baca jawapan acik di sini. Tak larat nak reply satu-satu:

1. Bertenang. Masuk dapur tengok apa yang masih ada. Ambil kertas dan pen, tengok apa yang kurang, senaraikan. Paling utama ialah beras sebab tu makanan ruji kita. Beli lebih sikit daripada biasa. Biasa beli beras 10kg satu beg? Esok pergi beli dua beg. Begitulah. Lebihkan beras kalau ada bajet. Tak perlu beli beras sampai 10 beg. Guna otak, jangan ikut perasaan. Kalau rumah awak selalu ada masalah air, simpan air. Utamakan barang yang penting macam beras, lauk, gula, garam. Kalau ada anak kecik pastikan ada stok susu, pampes. Kalau ada bajet lebih boleh beli makanan dalam tin, bihun, pasta. Kalau ada bajet banyak sikit, boleh beli barang dalam senarai ini:

Ikan bilis

Telur

Tepung

Kurma

Gula

Garam

Ikan masin

Ikan kering

Bawang

Kentang

Kismis

Kacal dal

Kacang hijau

Kacang merah

Makanan dalam tin

Sediakan barang keperluan wajib

(Sekadar gambar hiasan)

2. ub4t-ub4tan. Kalau awak s4kitdan perlu makan ub4t setiap hari, tak boleh terputus ub4t, sila tambah stok ub4t. ub4t adalah sangat penting selain makanan. Ada bajet beli ub4t-ub4tan basic sikit macam panadol, paink1ller, chi kit teck aun, vicks, bla bla bla.

3. Beli ikut keperluan. Beli apa yang awak perlukan sahaja. Tak guna t1su tandas tak payahlah beli t1su tandas. Duit tu guna untuk barang lain yang awak perlu. Jangan sebab tengok orang lain beli awak pun pakat beli juga.

4. Beli ikut kemampuan. Ukur poket sendiri. Tengok orang memborong sampai 3 troli, jangan awak pun beli sampai 3 troli. Sudahnya kat kaunter orang lain bayar cash, awak pula berhutang bayar dengan kredit kad. Salah tu. Acik tak galakkan buat macam tu.

5. Jangan bergolok-gadai semata-mata nak memborong makanan. Seeloknya jangan jual emas. Gunakan cash yang ada. Kenapa acik cakap macam ni? Supaya awak tak menyesal dikemudian hari.

6. Beli dalam keadaan yang tenang. Jangan berebut. Jangan bertolak-tolak.

7. Ambil barang dalam jumlah yang awak perlukan. Jangan buat benda mengarut seperti borong daging burger sampai 2 troli, beli telur 30 papan, beli t1su tandas 10 pek, beli megi penuh bonet kereta. Banyak mana awak perlu? Beli banyak itu sahaja.

8. Kalau awak beragama islam, solat awal waktu. Ini pesanan penting dari acik. Solatlah diawal waktu. Jangan dilupa. Dalam keadaan genting macam ni solatlah talian hayat yang menghubungkan kita dengan Allah.

Tapi acik, saya takde duit sekarang. Tengah bulan betul-betul kering. Kena tunggu gaji baru dapat beli barang. Saya susah hati tengok orang lain memborong sakan.

Sabar. Bahagian masing-masing. Cuba tengok semula berapa duit yang ada, beli mana yang dapat. Tak boleh beli beras 10kg, beli beras 5 kg atau beras timbang. Atau boleh beli bihun, satu pek lebih kurang RM2 lebih sahaja harganya. Beli setakat yang mampu. Tolak perbelanjaan yang tak diperlukan. Kedai eco ada banyak jual makanan murah dengarnya, boleh cuba tengok di sana.

Pesanan terakhir: tak usah tayang barang yang awak borong di media sosial. Troli penuh, bonet kereta penuh, kabinet dapur penuh. Perbuatan awak akan mencetuskan panik, menyebabkan orang yang tak mampu beli semakin tertekan, dan dalam masa yang sama akan membahayakan awak sendiri. Bahaya macam mana pulak acik? Fikirkan sendiri. Dah dewasa.

Semoga bermanfaat!

 

Sumber : Nurul Kasmadillawati Zakaria/OhBulan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "Kalau Malaysia Kena Lockdown? Jangan Pan1k! Wanita Kongsi Perkara Penting Yang Perlu Dilakukan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*