Masih diku4rantin, Tak sangka ini aktiviti jemaah Tabligh di Hospital

 

Penuvlaran viruvs COVI1D-19 dari China itu sehingga kini masih lagi belum menunjukkan tanda-tanda berkurangan, malah pesaki1tnya pula makin bertambah.

Baru-baru ini, Kementerian Kesi1hatan Malaysia (KKM) telah meminta lebih 5,000 ahli jemaah tabligh Malaysia yang terlibat dengan perhimpunan itu di Masjid Sri Petaling, hadir membuat uji1an sari1ngan susulan salah seorang jemaah dij4ngk1iti COV1ID-19.

Justeru, sejumlah jemaah daripada segenap negeri yang menyertai perhimpunan tersebut telah hadir untuk membuat ujian sar1ingan dan ada antaranya terpaksa diku4rant1in.

Majlis ilmu berjalan seperti biasa

Majlis ilmu dimana-mana, menerusi perkongsian di Facebook tular foto beberapa ahli jemaah yang keluar dari himpunan Jemaah Tablīgh di Masjid Sri Petaling tempoh hari diku4ranti1n di h0spital Miri, tetapi masih menjalankan aktiviti d4kwah.

Buat aktiviti d4kwah dalam wad

Meskipun masih dikuarant1in di wad, namun aktiviti atau program semasa khuruj (ta’alim, bayan, tilawah al-Quran, zikir & d4kwah iman) berjalan seperti biasa.

Begitu cintanya mereka terhadap ilmu Allah, semoga gejala virvus ini segera beransur pvulih dan dapatlah kita menjalankan aktiviti seharian tanpa perlu

Sementara itu Seramai 173 orang dari Tawau yang menyertai perhimpunan tabligh di Masjid Sri Petaling, Kuala Lumpur dari 27 Feb hingga 1 Mac lepas, telah tampil mendapatkan sari1ngan COVI1D-19 di Klinik Kesi1hatan Tawau di sini sehingga pvkul 5 petang semalam

Pegawai Kesi1hatan Tawau Dr G Navindran berkata, mereka adalah antara 350 jemaah tabligh dari Tawau yang menyertai perhimpunan itu.

“Kesemua mereka termasuk ahli keluarga masing-masing, menjalankan kuarant1in di rumah masing-masing selama 14 hari.

“Kita menjangkakan rakan-rakan mereka (peserta perhimpunan tabligh yang lain) akan datang untuk mendapatkan pemeri1ksaan,” katanya pada sidang akhbar mengenai perkara itu di sini.

Sementara itu, Timbalan Pengarah h0spital Tawau Dr Azman Ibrahim berkata pihak h0spital itu bersiap sedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan jangkit1an itu di daerah ini.

“Pada masa ini, h0spital Tawau telah menyediakan 60 katil untuk satu-satu masa dan boleh ditambah lagi,” katanya.

Ketua Polis Daerah Tawau ACP Peter Umbuas memberi am4ran kepada orang ramai agar tidak menyiarkan sebarang maklumat tidak jelas mengenai COVI1D-19 di media sosial, dan ti1ndakan akan diambil terhadap mereka yang berbuat demikian.

 

Sumber: Dunia Dan Akhirat

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "Masih diku4rantin, Tak sangka ini aktiviti jemaah Tabligh di Hospital"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*