‘Masyarakat Hanya Tau Complain’ Lvahan Hati Jurur4wat Covid-19 Terp4ksa Kerja 16 Jam Sehari

w4bak Covid-19 yang menular ke seluruh pelusuh negara semakin mebimbangkan. Malaysia telah mencatat angka k3stertinggi di Asia Tenggara dengan jumlah sebanyak 428 kes. Petugas kesihatan di h0spital yang dipertanggungjawab untuk mer4wak pes4kitCovid-19 turut berhadapan dengan tukas yang sukar. Mereka sanggup mempert4ruhkan ny4wa mereka demi mer4wat pes4kitCovid-19.

Bertugas sebagai jurur4wat di h0spital Sungai Buloh, Yazrafiq Yazraik berkongsi pengalamannya yang bertugas mer4wat dan memeriksa pes4kitpositif Covid-19. Dia terp4ksa menempuhi kerja selama 16 jam sehari demi menyel4matkan nya4wa pes4kit. Rutin harian untuk mengendali pes4kitCovid-19 ini tidak dipandang remeh. Dia perlu mengikut prosedur yang telah ditetapkan.

Kerja 16 jam sehari, cuti dibekukan

Bismillahhirrahmannirrahim.

Sepanjang 5 tahun lebih aku bergelar sebagai seorang misi, ini kali pertama aku menyesal bekerja dalam bidang ni. Kerja smpai 16 jam sehari. Anggota pertama yang terd3dah dengan w4bak covid 19. Pakai suit PPE cCvid sampai 5, 6 jam, panasnya memang tak boleh nak cakap, setiap kali pakai memang baju kat dalam akan basah kuyup macam kene jirus air sebab peluh. Nak bernafas pun susah. Lepas buka suit tu kena mandi dulu then baru boleh settle kerja-kerja lain yang pending. Kalau nak masuk attend pes4kitlagi kena pakai balik suit PPE Covid baru, dah selesai kena mandi lagi, dan benda ni berulang-ulang setiap kali attend pes4kit. Biasanya sekali masuk attend pes4kitmemang smpai 5, 6 jam.

Ada yang sanggup gadai nyawa satu family

Kami dah kekurangan staff disebabkan kerajaan terdahulu yang kurangkan pengambilan staff baru, ditambah lagi dengan w4bak ni. mental dan fizikal kami koyak, dimana kami terp4ksa bekerja berg4dai ny4wa demi masyarakat. Cuti dibekukan. Kami pun ada anak, ada isteri, ada suami, ada ibu bapa. Masyarakat pula mengambil ringan soal w4bak covid 19 ni. seolah-olah tak ada apa yang berlaku. Ada jugak yang mngambil kesempatan ke luar negara waktu ni sebab tiket murah, siap 1 family pergi bercuti. Sanggup gad4ikan ny4wa satu family.

Ada jugak yang pergi ke perhimpunan tabligh kt Masjid Sri Petaling. Dah tau tempat tu ramai yang hadir, sila pkai mask. Ye betul! Program sebegitu memang bagus. Majlis ilmu, tapi buat masa sekarang tak sesuai untuk hadirkan diri ke tmpat crowded mcm tu. Nyawa lagi penting. Ny4wa tak boleh beli bosssku. Kesihatan tak boleh dicari di 7 eleven.

Puas hati ke buat macam ni kat kami?

w4bak ni mereb4k terlalu cepat. Masyarakat hanya tau complain, tapi yang bekerja ni kami, yang penatnya kami. Sampai satu tahap aku takut nak balik rumah, perasaan takut dimana aku yang bawak w4bak ni balik ke rumah. Walaupun kami dah pakai pakaian full covered, tapi kami antara kakitangan yang selalu terd3dah dengan w4bak covid ni. Ada jugak pes4kityang pentingkan diri, datang h0spital dengan simptom demam. Admit wad dan bila doktor tanya dia tak mengaku ada pergi ke tempat-tempat yang berisiko covid. Masa tu misi-misi yang jaga dia dh start batvk-batvk dan selsema. Last-last pes4kitni positive covid then baru mengaku ada ke satu perhimpunan baru baru ni. Puas hati ke buat macam ni kat kami?

Tolonglah rakyat Malaysia, ketuk kepala tu sikit supaya otak berfungsi. Jangan ambil mudah dengan w4bak covid ni. Satu dunia terkena w4bak ni. Semoga lepas ni rakyat malaysia lebih terbuka mata terhadap w4bak yang tengah teruk melanda dunia ni dan semoga kita diberikan kesihatan yang baik untuk berbakti kepada orang lain.

 

Sumber: Yazrafiq Yazraik/Note Untuk Awak

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "‘Masyarakat Hanya Tau Complain’ Lvahan Hati Jurur4wat Covid-19 Terp4ksa Kerja 16 Jam Sehari"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*