“Sanggup pert4ruh ny4wa” – Lelaki Sanggup Pergi Melancong Sebab Tiket Murah, Balik Dapat Covid-19

Disebabkan penularan Covid-19 yang makin serius melanda seluruh dunia, pihak pelancongan telah mengalami banyak kerugian kerana banyak negara telah menutup sempadan mereka. So, tak peliklah bila syarikat-syarikat pelancongan dan penerbangan mula tawarkan harga yang murah g1la untuk pertahankan perniagaan dorang.

Macam baru-baru ni, seorang lelaki dari Taiwan telah membuat keputusan untuk pergi melancong walaupun tahu yang penularan w4bak coronav1rus ni berada di tahap yang membimbangkan.

Menurut China Press, lelaki ni buat keputusan untuk pergi bercuti ke luar negara kerana tiket penerbangan menawarkan harga yang sangat murah walaupun kawan-kawan dia dah warn tentang bahaya untuk travel time-time macam ni.

Seperti yang dijangkakan, bila lelaki ni pulang ke tanah airnya, dia disahkan positif Covid-19.

Bila cerita lelaki ini tular di media sosial, netizen di Taiwan telah mengecam tindakan lelaki ni kerana membawa k3stambahan ke negara mereka lebih-lebih lagi lepas dah diberikan amaran.

Kita dekat Malaysia pun ada juga orang seperti lelaki ni ya? Menurut seorang netizen di Twitter, tiket penerbangan murah ke Seoul yang ditawarkan oleh syarikat penerbangan SOLD OUT! Ini bermakna, ada juga segelintir rakyat Malaysia yang sanggup pert4ruhkan ny4wa untuk ke sana walaupun tahu k3sdekat sana dah menjulang naik.

Tambah netizen ini lagi, rakan sebilik kawannya juga adalah antara orang-orang yang degil. Mana taknya, dikatakan roommate kawannya ini baru je balik dari Seoul minggu lepas dan sepulangnya ke tanah air, dia dem4m dan d1svspek meng1dap Covid-19. Aduh, benda boleh elak kan?

Lepastu, admin dengar cerita dari kawan admin yang kerja dekat h0spital, orang-orang yang degil nak melancong masa Covid-19 ni, bila s4kitdan doktor tanya ada ke luar negara atau tak, dorang tak berani nak mengaku. Dah desak barulah nak cakap. Sighhhh

Sepatutnya, sebagai manusia yang dah dikurniakan akal dan fikiran oleh Allah, kita tak sepatutnya terpedaya dengan promosi-promosi ni hingga sanggup nak gad4ikan ny4wa sendiri dan memb4hayakan orang lain. 

 

Sumber: Lobak Merah

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "“Sanggup pert4ruh ny4wa” – Lelaki Sanggup Pergi Melancong Sebab Tiket Murah, Balik Dapat Covid-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*