“Tolongla Rakyat Malaysia, Ketvk Kepala Tu Sikit Supaya 0tak Berfungsi,” – Jurur4wat Kec3wa Ada Netizen ‘G4dai Ny4wa’ Bercuti Luar Negara, Fauziah Nawi Kongsi Luahan

Tular di laman sosial luahan hati seorang jurur4wat yang kecewa dengan sikap sesetengah rakyat Malaysia yang masih memandang ringan w4bak COVID-19.

Sehingga kini, w4bak berkenaan telah mengorbankan 6516 nyawa seluruh dunia.

Lalu, perkongsian mengenai hal tersebut turut dimuat naik kembali pelakon senior, Fauziah Nawi di laman Instagram miliknya.

Terdahulu, juruawat terbabit meluahkan rasa bila berhadapan dengan sikap individu yang tidak bertanggungjawab.

Jelasnya, warga perub4tan bekerja lebih 16 jam sehari demi menangani w4bak tersebut.

Malah kekurangan staf turut menyebabkan sitausi bertambah burvk.

“Bismillah hirrahman nirrahim… sepanjang 5 tahun lebih aku bergelar sebagai seorang misi, ini kali pertama aku menyesal bekerja dalam bidang ni.. kerja smpai 16 jam sehari.. anggota pertama yang terd3dah dengan w4bak covid 19.

“Pakai suit ppe covid sampai 5,6 jam, panasnya mmg x boleh nak cakap, setiap kali pakai memang baju kt dalam akan basah kuyup macam kene jirus air sbb peluh… nak bernafas pn susah.

“Lepas bukak suit tu kne mandi dlu then baru boleh settle kje2 lain yang pending.

“Kalau nak masuk attend pes4kitlagi kne pakai balik suit ppe covid baru, dh selesai kne mandi lagi.. dan benda ni berulang2 setiap kali attend pes4kit.. biasanya sekali masuk attend pes4kitmemang smpai 5,6 jam.

“Kami dh kekurangan staff disebabkan kerajaan terdahulu yg kurangkan pngambilan staff baru, ditmbah lagi dngan w4bak ni.. mental dan fizikal kami koyak, dimana kami terp4ksa bekerja bergadai ny4wa demi masyarakat.

“Cuti dibekukan.. kami pn ada anak, ade isteri, ada suami, ada ibu bapa,” kongsinya.

Namun, luahan itu dilihat lebih mendukacitakan apabila ada segelintir yang mengambil ambil kesempatan bercuti ke luar negara gara-gara kos penerbangan yang murah.

“Masyarakat pula mengambil ringan soal w4bak covid 19 ni.. seolah2 takde ape yg berlaku.. ade jugak yg mngambil kesempatan ke luar negara waktu ni sbb tiket murah, siap 1 family pergi bercuti.

“Sanggup gad4ikan ny4wa 1 family.. ade jugak yg pergi ke perhimpunan tabligh kt masjid sri petaling.. dh tau tmpat tu ramai yg hadir, sila pkai mask.

“Ye btul….! program sebegitu mmg bagus.. majlis ilmu.. tapi buat masa sekarang x sesuai untuk hadirkan diri ke tmpat crowded mcm tu.. nyawa lagi penting.. ny4wa x boleh beli bosssku.

“Kesihahan x boleh dicari di 7 eleven. w4bak ni merebak terlalu cepat. masyarakat hnya tau complain, tapi yg bekerja ni kami, yg penatnya kami,.. sampai satu tahap aku takut nak balik rumah, perasaan takut dimana aku yang bawak w4bak ni balik ke rumah.

“Walaupun kami dh pakai pkaian full covered.. tapi kami antara kakitangan yg selalu terd3dah dgn w4bak covid ni.. ade jugak pes4kityg pentingkan diri, datang h0spital dengan simptom dem4m.

“Admit wad dan bila doktor tnya dia tak mengaku ada pergi ke tempat2 yg berisiko covid… masa tu misi2 yang jaga dia dh start batuk2 dan selsema.

“Last-last pes4kitni positive covid then baru mengaku ada ke satu perhimpunan baru baru ni .. puas hati ke buat macam ni kat kami?

“Tolonglaaa rakyat malaysia, ketuk kepala tu sikit supaya otak berfungsi.. jangan ambil mudah dengan w4bak covid ni.. satu dunia terkena w4bak ni.. semoga lepas ni rakyat malaysia lebih terbuka mata terhadap w4bak yg tengah teruk melanda dunia ni dan semoga kita diberikan kesihatan yang baik untuk berbakti kepada org lain,” kongsinya panjang lebar.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

bismillah hirrahman nirrahim… sepanjang 5 tahun lebih aku bergelar sebagai seorang misi, ini kali pertama aku menyesal bekerja dalam bidang ni.. kerja smpai 16 jam sehari.. anggota pertama yang terdedah dengan wabak covid 19.. pakai suit ppe covid sampai 5,6 jam, panasnya mmg x boleh nak cakap, setiap kali pakai memang baju kt dalam akan basah kuyup macam kene jirus air sbb peluh… nak bernafas pn susah.. lepas bukak suit tu kne mandi dlu then baru boleh settle kje2 lain yang pending.. kalau nak masuk attend pesakit lagi kne pakai balik suit ppe covid baru, dh selesai kne mandi lagi.. dan benda ni berulang2 setiap kali attend pesakit.. biasanya sekali masuk attend pesakit memang smpai 5,6 jam.. kami dh kekurangan staff disebabkan kerajaan terdahulu yg kurangkan pngambilan staff baru, ditmbah lagi dngan wabak ni.. mental dan fizikal kami koyak, dimana kami terpaksa bekerja bergadai nyawa demi masyarakat.. cuti dibekukan.. kami pn ada anak, ade isteri, ada suami, ada ibu bapa.. masyarakat pula mengambil ringan soal wabak covid 19 ni.. seolah2 takde ape yg berlaku.. ade jugak yg mngambil kesempatan ke luar negara waktu ni sbb tiket murah, siap 1 family pergi bercuti.. sanggup gadaikan nyawa 1 family.. ade jugak yg pergi ke perhimpunan tabligh kt masjid sri petaling.. dh tau tmpat tu ramai yg hadir, sila pkai mask.. ye btul….! program sebegitu mmg bagus.. majlis ilmu.. tapi buat masa sekarang x sesuai untuk hadirkan diri ke tmpat crowded mcm tu.. nyawa lagi penting.. nyawa x boleh beli bosssku.. kesihatan x boleh dicari di 7 eleven.. wabak ni merebak terlalu cepat… masyarakat hnya tau complain, tapi yg bekerja ni kami, yg penatnya kami,.. sampai satu tahap aku takut nak balik rumah, perasaan takut dimana aku yang bawak wabak ni balik ke rumah.. walaupun kami dh pakai pkaian full covered.. tapi kami antara kakitangan yg selalu terdedah dgn wabak covid ni.. ade jugak pesakit yg pentingkan diri, datang hospital dengan simptom demam.. admit wad dan bila doktor tnya dia tak mengaku ada pergi ke tempat2 yg berisiko covid… masa tu misi2 yang jaga dia dh start batuk2 dan selsema.. last2 pesakit ni positive covid then baru mengaku ad

A post shared by Fauziah Nawi (@fauziahnawi) on

Foto : Instagram Fauziah Nawi & NST

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "“Tolongla Rakyat Malaysia, Ketvk Kepala Tu Sikit Supaya 0tak Berfungsi,” – Jurur4wat Kec3wa Ada Netizen ‘G4dai Ny4wa’ Bercuti Luar Negara, Fauziah Nawi Kongsi Luahan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*