Lud4h kah4k di butang lif, bayangkan aks1 lebih tervk yang tak dirakam… dah lupa adab ke?

 

MEREMANG bulu roma teman menonton video tular yang menunjukkan seorang lelaki melvdah ke arah panel butang lif di sebuah pangsapuri.

Langsung tiada perasaan bersalah teman tengok tindakan b1adab lelaki tersebut. Di mana agaknya kewarasan dan akalnya ketika sesuka hati melvdah merata tempat seperti itu?

Tertanya-tanya juga teman, sama ada individu tersebut sedar atau tidak mengenai penularan w4bak Covid-19 yang semakin membimbangkan di negara kita ketika ini.

Tak dapat teman bayangkan orang yang tersentuh kesan lud4h lelaki itu dan menyebarkannya ke tempat lain pula selepas itu!

Keraplah mencuci tangan anda menggunakan sabun bagi membvnuh kum4n.

Kerana sikap tidak bertanggungjawab dan pentingkan diri seperti lelaki itulah membuatkan kita perlu sentiasa berwaspada dan melindungi diri terutamanya dengan situasi sekarang.

Itu kejadian yang berjaya dirakam kamera litar tertutup (CCTV)! Cuba bayangkan entah berapa banyak lagi jenis manusia seperti lelaki tersebut atau mungkin ada lebih tervk yang tidak dirakamkan?

Berfikir mengenainya sahaja membuatkan teman rasa kecut perut! Itu belum lagi bercakap mengenai peningkatan k3sCovid-19 yang sehingga Isnin sebanyak 553 k3sdicatatkan.

Kita perlu kecut perut! Sudah tiba masanya kita lebih berdisiplin dan mengambil serius semua saranan penceg4han yang tidak jemu-jemu disampaikan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) hampir setiap hari!

Petugas di h0spital terp4ksa mer1sikokan diri demi memastikan penularan Covid-19 terkawal.

Jangan ada perasaan bahawa kita tidak akan dijangkit w4bak itu – ambil pengajaran tindakan lelaki biadab itu melvdah merata tempat yang mungkin membawa pelbagai v1rus bersamanya.

Kita perlu mulakan perubahan dan mungkin anda sudah jemu mendengar mengenai perkara ini tetapi pakailah topeng muka, kerap cuci tangan dengan sabun atau guna hand sanitizer bagi melindungi diri anda daripada risiko j4ngkitan.

Tahanlah diri anda daripada godaan segala jenis promosi tiket penerbangan terutamanya ke destinasi yang mempunyai k3sCovid-19 yang tinggi.

Kebetulan kini musim cuti sekolah; cubalah elak berkunjung ke kawasan tumpuan orang ramai kerana rasanya tidak berbaloi meletakkan diri anda dan keluarga kepada risiko j4ngkitan.

Rasanya jika anda memberi penjelasan sebaik mungkin kepada anak-anak mengenai situasi semasa ketika ini, mereka juga akan faham.

Sebaik-baiknya elakkan berkunjung ke tempat tumpuan dan ramai orang.

Jagalah adab kita juga apabila berada di tempat awam yang bukan sahaja dapat melindungi diri anda tetapi orang lain.

Paling penting dalam hal ini, teman cukup berasa kasihan dengan semua petugas di h0spital termasuk doktor, jururawat, pembantu perub4tan, sukarelawan yang meletakkan diri mereka dalam situasi bahaya setiap hari bagi memastikan semua pes4kitmendapat r4watansewajarnya.

Tak dapat teman bayangkan perasaan mereka ini yang terpaksa mengorbankan diri demi masyarakat, bekerja lebih masa sehingga terpaksa mengabaikan keluarga sendiri – malah mend3dahkan keluarga mereka kepada bahaya Covid-19.

Jika kita semua ada perasaan kasihan kepada ‘hero’ kita ini, marilah sama-sama kita jaga kesihatan dan keselamatan diri agar kita tidak menjadi beban kepada mereka.

Ini sekali gus dapat mengurangkan k3spenularan w4bak itu di negara kita.

 

Sumber: Mstar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "Lud4h kah4k di butang lif, bayangkan aks1 lebih tervk yang tak dirakam… dah lupa adab ke?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*