345 Kem4tian Sehari Di Itali, Situasi Membvruk Selepas Lebih 10k Warga Itali Pulang Ke Kampung Dari Z0n Mer4h. Lelaki Ini Kongsi Kisah Tr4gis

Pelayar Twitter, Jason Yanowitz melayangkan status menyenaraikan peringkat demi peringkat apa yang berlaku akib4t j4ngkitan COVID-19 di Itali.

Dia menggesa masyarakat dunia untuk mengambil serius kerana apa yang berlaku lebih tervk daripada jangkaan.

Posting ini turut mendapat perhatian dunia dengan diretweet kembali hampir 200,000 pelayar lain yang turut gusar akan pandemik yang berlaku.

Sesetengah melihat w4bak ini sekadar w4bak biasa yang datang, namun perkongsian Yanowitz membuka mata dan mengubah perspektif bagaimana seharusnya w4bak ini ditangani daripada awal.

Jelasnya terdapat enam peringkat yang dialami Itali sebelum COVID-19 mengganas sehingga membunuh 2503 m4ngsa sehingga 18 Mac 2020, hampir menyamai jumlah kem4tian di China.

Secara ringkas bebenang ini menceritakan bagaimana rakyat Itali mengambil ringan akan w4bak yang melanda. Rata-rata masih meluangkan masa di kafe, restoran dan bar dan mengambil bersikap tidak endah.

Jelasnya, situasi di Itali sangat kritikal sehingga rakyat terp4ksa dikuarantin, namun melihat negara lain bersikap sambil lewa seolah-olah mereka tidak terlibat, cukup membimbangkan, kerana, dahulunya, mereka juga begitu.

Peringkat pertama, k3spertama muncul di Itali, namun masyarakat tidak ambil peduli kerana ia cuma sel3sema yang tervk. Dan pasti, w4bak ini tidak akan menjvngkiti mereka.

Peringkat kedua, bilangan semakin meningkat. Kerajaan mengumumkan ‘r3d z0ne’ dan kuarantin bagi negeri yang terlibat.

Namun rakyat tidak panik dan meneruskan kehidupan seperti biasa. Mereka merasakan media hanya menimbulkan panik.

Peringkat ketiga, bilangan semakin meningkat mendadak dan semakin banyak kem4tian berlaku. Kerajaan isytihar ‘r3d z0ne’ bagi 4 negeri.

Sekolah dan universiti ditutup namun premis lain masih beroperasi seperti biasa. Pekerja masih perlu ke pejabat.

Lebih 10,000 individu daripada ‘r3d z0ne’ meninggalkan kawasan kuarantin dan pulang ke kampung bagi mengelakkan sekatan. Hampir 75 peratus rakyat Itali masih meneruskan rutin seperti biasa.

Mereka tidak sedar betapa serius situasi yang melanda. Amalan membersihkan tangan dan hadkan pergerakan tidak dipedulikan.

Peringkat keempat, k3smeningkat dengan lebih pantas. Ia menjadi k3skecemasan negara. h0spital sudah melebihi kapasiti dan seluruh unit dikosongkan untuk mer4wat pes4kitCOVID-19.

Bilangan doktor dan jurur4wat tidak mencukupi sehingga doktor pesara dipanggil kembali berkhidmat dan pelajar perub4tan diminta bertugas. Tiada lagi shif bekerja, pasukan perub4tan bekerja selama yang mungkin.

Terlalu ramai pes4kitkronik namun tiada tempat yang mencukupi di Unit r4watanRapi. h0spital bagai medan perang, doktor harus memilih pes4kityang mempunyai peluang untuk hidup untuk dirawat.

Ini bermakna warga tua dan pes4kitkritikal lain tidak mendapat r4watankerana pes4kitCOVID-19 menjadi keutamaan. Semakin ramai yang m4ti kerana tiada tempat di h0spital.

Doktor meluahkan terp4aksa membiarkan tiga pes4kitm4ti. Warga h0spital menangis kerana tidak mampu melakukan apa-apa.

Peringkat kelima, ingat lagi 10,000 yang lari daripada kawasan merah? Ia menyebabkan seluruh negara dikuarantin pada 9 Mac agar v1rus tidak mer3bak.

Namun semua premis boleh beroperasi seperti biasa kerana bimbang ekonomi jatuh merudum. Mereka bagaimanapun masih keluar dan berkumpul seperti biasa.

Peringkat keenam, dua hari kemudian, kerajaan mengarahkan hampir seluruh premis ditutup kecuali pasaraya dan farmasi. Individu hanya boleh keluar jika mempunyai pengesahan.

Pihak polis akan membuat rondaan dan sesiapa yang keluar tanpa sebab kukuh akan didenda €206 bersamaan hampir RM1000 dan jika didapati positif COVID-19, akan dipenjarakan 1 sehingga 12 tahun atas kesalahan membvnuh.

Jelasnya lagi, semua berlaku hanya dalam dua minggu. Dia turut mengingatkan seluruh masyarakat dunia agar berjaga-jaga akan w4bak tersebut. Bukan sahaja v1rus yang harus ditakuti, namun kesan yang dibawa kepada seluruh kehidupan.

Malah jelasnya, kerajaan Itali mengambil langkah melindungi rakyat dengan menangguhkan pembayaran balik pinjaman kepada pihak bank.

 

Sehingga kini, k3sCOVID-19 mencatatkan 198,412 k3sseluruh dunia dengan 7,984 bilangan kem4tian, meningkat hampir 2000 dalam masa hanya dua hari.

Lalu pada 18 Mac, sebanyak 345 kem4tian dicatatkan di Itali.

 

Sumber : Twitter Jason Yanowitz/MH

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "345 Kem4tian Sehari Di Itali, Situasi Membvruk Selepas Lebih 10k Warga Itali Pulang Ke Kampung Dari Z0n Mer4h. Lelaki Ini Kongsi Kisah Tr4gis"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*