‘Bila Masuk Memang Susah Nak Keluar’ – Wanita Kongsi Pengalaman Dikuarantin Di Hospital Kerana Covid-19

Ekoran penularan w4bak Covid-19 yang semakin serius, kerajaan telah memutuskan untuk Perintah Kawalan Pergerakan. Jumlah k3sdi Malaysia ialah sebanyak 622 k3sdan 2 k3skem4tian dicatatkan semalam. Namun, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia turut berjaya memulihkan beberapa individu yang telah positif w4bak ini.

Antara pes4kitCovid-19 yang berjaya pulih ialah Farah Salwani yang merupakan Pegawai Tadbir Diplom4tik. Dia turut berkongsi pengalaman sebagai pes4kitCovid-19 yang telah ditahan di w4d selama 12 hari di Instagram miliknya. Baginya, orang ramai tidak seharusnya pan1k dan perlu memberi kerjasama kepada KKM untuk menangani penularan w4bak ini.

5 kali jalani ujian swab

Menurutnya, dia telah berjaya dibebaskan dari h0spital Kuala Lumpur selepas 5 kali menjalani ujian swab. 2 daripada 5 ujian tersebut menunjukkan dia negatif Covid-19. Ujian swab itu merupakan prosedur yang perlu dilakukan pihak h0spital sebelum membebaskan pes4kityang telah kembali pulih. Tambahnya lagi, tiada ub4t yang diberikan, hanya pemantauan tekanan dar4h dan suhu badan. Ahli keluarga terdekanya turut dikuarantin selama 14 hari di rumah. Pihak KKM akan menghubungi individu-individu yang rapat dengannya untuk melakukan pemeriksaan lanjut. Dia mengikut arahan KKM dengan memberitahu kenalan rapat yang sering bertermunya.

Dikawal rapi jurur4wat & doktor

Di h0spital, dia telah diletakkan dalam satu bilik di mana tiada sesiapa yang dibenarkan keluar masuk kecuali doktor dan jurur4wat. Tingkap dan pintu ditutup rapi, hanya udara dari penghawa dingin yang menemaninya. Pada ketika itu, dia turut mengalami masalah selera makan dan lenguh-lenguh badan. Selain itu, dia turut menghadapi kesukaran bernafas dan perlu memakai oksigen secara sendiri setelah belajar dari jurur4wat. Hal ini kerana doktor dan jurur4wat yang bertugas terlampau sibuk. Setiap 72 jam, keputusan ujian swab bakal diketahui, jika keputusan negatif secara 2 kali berturut-turut, pes4kitbakal dibebaskan.

Tiada penawar Covid-19

Menurutnya lagi, peny4kit Covid-19 ini memang tiada ub4t atau antibiotik. Jika pes4kitdeman, dia akan diberikan ub4t kumur dan jika suhu dem4m melebihi 38.5, maka PCM akan diberikan kepada pes4kit. Antibodi sendiri yang bertindak mel4wan v1rus Covid-19 ini. Ditahan di h0spital semata-mata untuk dikurung dan diperhatikan oleh doktor.

Simptom berbeza ikut individu

Simptom pes4kitCovid-19 ini berbeza mengikut individu. Hal ini kerana bergantung pada tahap diri masing-masing. Mental seseorang pes4kitperlu kuat bagi melawan peny4kit di dalam badan.

Barang dari ahli keluarga boleh dikirim

Walaupun ditahan di wad, ahli keluarganya masih memberinya makanan sempena hari lahirnya. Walaupun segala makanan hanya boleh dikirm melalui jururawat bertugas, dia bersyukur kerana mampu meraikan hari lahirnya.

Jangan ambil mudah wab4k ini

Rumah turut disinfect oleh KKM

Sumber: Farah_Salwani/OhBulan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "‘Bila Masuk Memang Susah Nak Keluar’ – Wanita Kongsi Pengalaman Dikuarantin Di Hospital Kerana Covid-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*