“Boss g1la nak kejar untung” – Rupanya Banyak Syarikat Swasta ‘Buat Bd0h’, Padahal Kerajaan Dah Isyt1har #Per1ntahKawalanPergerakan

 

Pada Isnin baru-baru ini, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan bahawa kerajaan akan melaksanakan Per1ntah Kawalan Pergerakan bermula hari ini – 18 Mac 2020 hingga 31 Mac 2020.

Meskipun telah diterangkan satu per satu kategori syarikat yang perlu ditutup sepanjang tempoh ini rupa-rupanya masih banyak majikan yang ingk4r dan tidak mempedulikan per1intah ini.

Banyak majikan ingk4r peri1ntah!

Melalui satu posting di Twitter, ramai individu yang mend3dahkan tentang majikan mereka yang tetap mem4ksa untuk bekerja seperti biasa.

Lebih teruk, ada juga majikan syarikat yang besar dan dikenali berani ingk4r ar4han tersebut. Masing-masing berkongsi tentang apa yang mereka lalui dan apa yang dikatakan oleh majikan selepas peri1ntah tersebut dikeluarkan oleh kerajaan.

Berikut adalah antara perkongsian tersebut:

1. Taknak tutup kedai sebab JPJ beroperasi seperti biasa

2. Bos dem4m, bersi1n, b4tuk tapi tak pergi klinik!

3. Kena paksa sign agreement, cuti tak bergaji atau tolak AL selama 2 minggu

4. Lepas raya baru boleh ‘l0ckdown’

5. Poslaju buka, so kena jual tudung macam biasa

6. Kalau cuti dikira unpaid leave, tapi tetap dipaksa datang

7. Tak bagi cuti, kena overtime pulak 12 jam!

8. Kedai biskut terkenal, bos HR nak untung!

Ada beberapa lagi majikan paksa staf bekerja, kalau nak baca lebih lanjut boleh di sini.

Setiausaha Agung Persatuan Kebangsaan Hak Asasi Manusia (Hakam) Lim Wei Jiet berkata, majikan yang memaksa pekerja untuk hadir ke pejabat jika tiada keperluan akan dianggap mel4nggar Perintah Kawalan Pergerakan oleh kerajaan.

Tiada majikan yang bukan dalam kategori perkhidmatan penting boleh memaksa pekerja mereka untuk bekerja dalam keadaan yang bertentangan dengan apa yang digariskan dalam perint4h.”

Bukan itu sahaja, menurut peguam Yusfarizal Yussoff dalam satu temu bual bersama Awani, majikan tidak berhak untuk potong cuti tahunan atau cuti s4kitpekerja sepanjang tempoh Perint4h Kawalan Bergerak selama 2 minggu ini.

Cuti s4kit hanya boleh ditolak sekiranya pekerja itu dij4ngkiti vi1rus Cov`id-19.

Ini adalah perint4h kerajaan. Dalam keadaan ini, tidak boleh tolak cuti s4kit atau cuti tahunan. Yang boleh diberikan adalah cuti bergaji atau bekerja dari rumah. Gaji tidak boleh diptong kerana tidak ada apa-apa perintah untuk ptongan gaji sebagaimana yang diperuntukkan dalam Akta Kerja khususnya Seksyen 24.”

 

 

Sumber : LobakMerah/Slamber Media

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "“Boss g1la nak kejar untung” – Rupanya Banyak Syarikat Swasta ‘Buat Bd0h’, Padahal Kerajaan Dah Isyt1har #Per1ntahKawalanPergerakan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*