Doktor Dikuarantin Lepas Raw4t Svspek Covid-19, Anak Menangis Terp4ksa Berjauhan

Kerjaya sebagai petugas kesihatan sememangnya satu pekerjaan yang menc4bar tatkala, negara sedang dilanda w4bak Covid-19. Kesibukan di h0spital sedikit sebanyak mengg4ngu kehidupan peribadi mereka sehingga terp4ksa meninggalkan keluarga tercinta demi menyelamatkan ratusan ny4wa.

Seorang doktor yang dikenali sebagai Khadijah Ismail, berkongsi momen sedih di mana dia terp4ksa mengasingkan diri buat seketika waktu daripada keluarga susulan tugasnya sebagai doktor. Lebih menyedihkan, anak kecilnya itu menangis sebaik sahaja mereka terpaksa duduk berasingan.

I have been advised to self quarantine

This is my son crying to come closer to me but I could only watch him crying as I have been advised to self quarantine myself until my patientā€™s status is known.Wallahi this is so heartbreakingšŸ˜¢Please Malaysians, please donā€™t be selfish.Reveal your status/ ill contact/ travelling history to the triaging counter truthfully.Stop travelling Stop mass gathering Listen to KKMUpdated: now that the government has issued Restricted Movement Order, please please please stay at home! Donā€™t go anywhere. Please help us to fight this pandemic!We do not ask you to join us to be frontliners, We simply ask you to STAY AT HOME!#stayathome #dudukrumahdiamdiam

Posted by Khadijah Ismail on Monday, March 16, 2020

This is my son crying to come closer to me but I could only watch him crying as I have been advised to self quarantine myself until my patientā€™s status is known.Ā Wallahi this is so heartbreaking.Ā Please Malaysians, please donā€™t be selfish.Ā Reveal your status/ ill contact/ travelling history to the triaging counter truthfully.Ā Stop travelling. Stop mass gathering. Listen to KKM.

Menurut Khadijah, anak lelakinya itu menangis kerana hendak berada dekat dengannya. Namun, dia terp4ksa berada dalam keadaan jarak yang jauh disebabkan nasihat kuarantin. Tambahnya, dia meminta orang awam yang mempunyai simptom dan juga kontak rapat dengan pes4kitCovid-19 segera berjumpa dengan doktor. Jangan mementingkan diri sendiri juga merupakan antara pesanan khas yang ditinggalkan olehnya di Facebook.

Seorang emak, anak dan isteri

Sekadar gambar hiasan

Iā€™m truly overwhelmed with the amount of kind wishes and thoughtful prayers by Malaysians following my recent FB post.Ā Tapi honestly apa yang aku lalui ni nothing compared to what my colleagues in other states are experiencing, particularly those in Selangor and KL.Ā Ada staff yang memang kena fully quarantine for 2 weeks. Ada yang kena go through sampling procedure. Yang kena pakai PPE (pakaian macam angkasawan tu) for 12 hours shift tu lagi la tak boleh nak cerita az4bnya macam mana. Nak pi toilet tak sempat. Nak makan lagi la tak sempat.

Balik rumah pun takut takut nak mingle dengan family member. Rrisau nak peluk cium anak sebab dok pikir takut v1rus tu masih ada, takut bawak balik kum4n dekat ahli keluarga yang fragile especially babies and elderly. Tapi adakah rakyat Malaysia yang lain cakna dengan hal ini? Rakyat Malaysia dok keluaq pi tempat sesak-sesak, ramai-ramai macam tu jugak. Perdana Menteri dah pesan suruh avoid mass gathering, crowded places tapi rakyat jelata masih gembira pi lepak kedai mamak. Minum teh tarik sambil lepas asap rokok kepoi kepoi tanpa rasa bersalah. Flight ticket murah, pakat serbu beli. Ada travel fair, pakat tarik beg pi jalan. Ada lawan bola, himpun luaq stadium pun sanggup.

Tengah berjuang menc3gah penularan wab4k

Sekadar gambar hiasan

Penat la kalau kami yang kat frontliners ni saja dok kalut nak jaga hangpa tapi hangpa buat b0do tak kisah kum4n tu nak singgah hinggap sapa pun. Orang suruh duduk rumah saja pun ketegaq sangat nak patuh. Mufti dah bawak keluar arahan suruh sembahyang di rumah, dia pi dok buat kalut kec0h macam mufti har4mkan solat. Entah la taktau nak cakap macam mana lagi.

Cuma nak bagi u all sedar, semua yang dok berjuang untuk cegah penularan w4bak ni dari ketua pengarah sampai laĀ cleaner dekat klinik/h0spital, kami ni semua ada famili jugak.Ā Kami ada anak kecik yang manja nak cuddle, kami ada pasangan tercinta, ada mak bapa warga emas yang dah fragile.Ā Kami bukan mintak hangpa mai bekerja dengan kami di frontline to fight this pandemic.Ā Kami cuma mintak hangpa dok di rumah diam-diam.Ā Habaq betoi-betoi kalau hangpa ada risk factor (travelling history/pi tabligh Sri Petaling/contact with positive covid).Ā Tu pun susah ka?Ā Yours truly,Ā Seorang doktor yang juga seorang mak, seorang anak dan seorang isteri.

 

Sumber:Ā Khadijah Ismail/OhBulan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!Ā 

Jom Like Page Kami Juga Di FacebookĀ  Oh Media

Be the first to comment on "Doktor Dikuarantin Lepas Raw4t Svspek Covid-19, Anak Menangis Terp4ksa Berjauhan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*