Kematian pertama. Peserta tabligh di Malaysia ded4h apa yg berlaku

KUALA LUMPUR: Para jemaah tidur dalam khemah-khemah yang sesak di luar masjid berkubah emas, bangun sebelum fajar menyinsing untuk duduk dalam barisan sejadah yang dibentangkan di dewan utama. Pada masa itu, kor0navirvus berjangki1t

tanpa disedari.

Perhimpunan orang Islam itu yang diadakan pada penghujung bulan lepas di sebuah kompleks masjid yang luas di Sri Petaling, Kuala Lumpur muncul sebagai sumber ratusan j4ngkitan kor0naviruvs baru di serata Asia Tenggara.

Seorang rakyat Malaysia berusia 34 tahun yang menghadiri acara itu men1inggal dunia semalam, kemat1ian pertama yang dikaitkan dengan acara yang berlangsung 27 Feb – 1 Mac di kawasan masjid.

Ia dihadiri 16,000 orang, termasuk 1,500 warga asing.

Daripada 673 k3skoronavi1rus yang disahkan di Malaysia, hampir 2/3 dikaitkan dengan pertemuan 4 hari itu, menurut Menteri Kesihatan Dr Adham Baba. Pertama-tamanya belum jelas siapa yang bawa viruvs itu ke sana.

Reuters bercakap dengan 6 peserta dan melihat gambar dan catatan di media sosial, dan keterangan menunjukkan beberapa cara wa4bak itu boleh tersebar.

Penganjurnya, gerakan d4kwah Islam Jemaah Tabligh, yang asal usulnya boleh dikesan di India sekurun lalu, sudah mengg4ntung kegiatan d4kwahnya tetapi tidak mengulas secara langsung tentang acara itu.

Kumpulan itu juga tidak respon kepada permintaan untuk komen lanjut.

Masjid di mana acara itu diadakan ditutup dan seorang tetamu berkata dia salah seorang daripada puluhan ahli jemaah di situ bawah kuarant1in. Panggilan ke masjid tidak terjawab.

“Saya sebenarnya amat terkejut ia diteruskan,” kata Surachet Wae-asae, seorang bekas wakil rakyat Thailand yang menghadiri acara itu tetapi selepas pulang didapati negati1f jangki1tan viruvs.

“Tetapi di Malaysia, Tuhan amat penting. Kepercayaan kuat.”

Pejabat Perdana Menteri dan Kementerian Kesi1hatan enggan mengulas lanjut tentang acara itu.

Berpegang tangan, berkongsi talam

Perhimpunan yang sesak itu, di mana tetamu terpaksa menaiki bas perantara untuk tidur di tempat-tempat lain, dihadiri warga puluhan negara, termasuk Kanada, Nigeria, India, dan Australia, menurut senarai hadirin yang dimuat naik di media sosial.

Juga terdapat warga China dan Korea Selatan – negara yang ada kadar jangki1tan kor0naviruvs yang tinggi.

Masjid Sri Petaling di Kuala Lumpur menjadi pangkalan utama Tablighi Jamaat di Malaysia.

Catatan media sosial memaparkan ratusan ahli jemaah bersolat dalam saf di masjid itu, dan ada beberapa tetamu memuatnaik swafoto berkongsi makanan.

Belum jelas berapa ramai tetamu pemastautin di Malaysia, tetapi k3sk3syang dikaitkan dengan perhimpunan itu muncul setiap hari di serata Asia Tenggara.

“Kami duduk rapat-rapat,” kata seorang lelaki Kemboja berusia 30 tahun yang menghadiri acara itu kepada Reuters di sebuah h0spital di wilayah Battambang, Kemboja di mana dia dir4awat selepas didapati positif koronavirvus pada Isnin.

“Orang dari banyak negara berpegang tangan di majlis keagamaan itu. Apabila saya saya bertemu orang, saya pegang tangan, ia normal. Saya tak tahu saya berjangk1it dari siapa,” katanya, yang tidak mahu dinamakan kerana bimbang akan didiskrimi1nasikan di masjidnya.

Tiada orang pimpinan acara itu bercakap tentang berpegang tangan, koronavirvus atau peringatan kesi1hatan semasa acara itu, tetapi kebanyakan tetamu membasuh tangan dengan kerap, kata 2 tetamu. Membasuh tangan dan anggota tubuh yang lain sebahagian daripada ibadat orang Islam.

Seorang lagi peserta dari Kemboja berkata tetamu daripada negara berbeza berkongsi talam di mana makanan disajikan.

Hanya separuh daripada peserta warga Malaysia yang menghadiri acara itu tampil untuk ujian, menimbulkan keb1imbangan w4abak dari masjid itu mungkin lebih luas.

Brunei mengesahkan 50 k3syang dikaitkan dengan perhimpunan di masjid itu, daripada 56 kes. Singapura mengumumkan 5 yang dikaitkan dengan acara itu, Kemboja 13 dan Thailand sekurang-kurangnya 2.

Vietnam, Filipina, dan Indonesia, yang hampir 700 warganya menghadiri acara itu, sedang meny1asat.

Orang digalakkan makan bersama daripada talam sebagai tanda persaudaraan seagama. (Gambar Facebook)

Bahawa suatu acara ziarah keagamaan diteruskan, pada ketika epidemik sudah meragvut 2,700 ny4awa dan mere3bak dari Itali ke Iran, mengvndang kri1tikan.

Bukan acara keagamaan itu sahaja yang menyebarkan viruvs pada skala yang besar. Ribuan k3sdi Korea Selatan dikaitkan dengan acara di Gereja Jesus Shincheonji di bandar Daegu.

Beberapa peserta mempertahankan acara di masjid Sri Petaling, mengatakan pada ketika itu situasi di Malaysia – yang mengumumkan 25 k3syang diketahui setakat 28 Feb – tidak tervuk.

“Kami ketika itu tak bimbang kerana situasi Covi1d-19 pada ketika itu nampak terkawal,” kata Khuzaifah Kamazlan, seorang guru agama berusia 34 tahun di Kuala Lumpur yang menghadiri acara itu dan didapati negatif koronavi1rus.

Khuzaifah berkata beberapa ahli jemaah yang menghadiri acara itu enggan diuji bagi mengesan koronavi1rus, lebih suka berg4ntung pada Tuhan untuk melindungi mereka.

Karim, seorang warga Malaysia berusia 44 tahun yang menghadiri perhimpunan itu dan didapati positi1f koronavi1rus, berkata kerajaan patut memb4talkan acara itu.

“Kami kecewa kami dipers4lahkan sepenuhnya atas w4abak ini. Pandangan itu tidak adil. Tiada la4rangan dikenakan ke atas perhimpunan itu,” katanya yang hanya mahu dinamakan sebagai Karim.

“Sekarang saya bimbang kerana saya pos1itif. Tolong doakan saya.”

Lebih 182,000 orang di seluruh dunia dijangki1ti koronav1irus dan 7,165 men1inggal dunia.

120 k3sBaru Covid-19 Hari Ini, Malaysia Catat Dua Kem4ti1an Dalam Masa Sehari

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba menerusi sidang media sebentar tadi mengumumkan sebanyak 120 lagi k3sbaru dilaporkan di Malaysia menjadikan keseluruhan 673 k3spositif Covid-19.

95 daripada k3sbaru itu berkait dengan k3skluster perhimpunan di Sri Petaling. Manakala tujuh lagi pes4kittelah sembuh menjadikan 49 setakat ini.

Selain itu, Malaysia mencatat dua kem4tian pertama w4bak tersebut iaitu merupakan k3ske-178 dan k3ske-358 hari ini.

k3spertama

k3ske-358 adalah lelaki warga tempatan 60 berusia mempunyai sejarah kronik.

Mula bergejala pada 7 Mac dan dirawat h0spital Umum Sarawak pada 14 Mac. Kesihatannya mula merosot dan dimasukkan ke ICU.

Hari ini disahkan men1nggal dunia. Seramai 193 orang kontak rapat m4ngsa telah pun dikenalpasti dan sedang menjalani kuarantin di rumah.

k3skedua

Manakala k3ske-178 merupakan lelaki warga Malaysia berumur 34 tahun yang pernah hadir perhimpunan tabligh di Sri Petaling.

Beliau bergejala mulai 5 Mac dan dirawat di h0spital Permai pada 12 Mac selepas positif COV1ID-19. Keadaan beliau mer0osot dan dimasukkan ke ICU sebelum disahkan men1nggal dunia hari ini.

 

Sumber: OMM & LM/M.B

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "Kematian pertama. Peserta tabligh di Malaysia ded4h apa yg berlaku"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*