Pertama kali dalam sejarah, Lim Guan Eng kongsi posting Najib Razak

Dalam kirs1is penvlaran w4bak covi1d 19 yang sedang melanda negara, setiap rakyat hendaklah bersatu padu mengharungi segala c4baran yang mendatang. Namun begitu, kita rakyat Malaysia masih lagi dihidangkan dengan mas4lah politik yang melanda negara.

Hari ini Pakatan Harapan (PH) meluahkan rasa k3sal apabila beberapa ketua negeri tidak dijemput menghadiri mesyuarat khas bagi menyelaraskan perintah kawalan pergerakan antara negeri yang dipengerusikan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Dalam satu kenyataan hari ini, Majlis Setiausaha PH berkata mereka dimaklumkan bahawa jemputan untuk mesyuarat tersebut tidak dipanjangkan kepada menteri besar di Selangor, Kedah dan Negeri Sembilan serta ketua menteri di Sabah dan Pulau Pinang.

“PH merakamkan rasa k3sal di atas tindakan Putrajaya tidak menjemput menteri-menteri besar dan ketua-ketua menteri ini.

“Jika ianya kerana mereka mentadbir kerajaan-kerajaan negeri yang tidak sehaluan dari segi politik dengan kerajaan persekutuan yang ada sekarang, maka tindakan kepartian sempit ini amatlah merugi1kan rakyat,” kata mereka dalam satu kenyataan.

Sedangkan, tambah mereka, komposisi penduduk di negeri berkenaan merangkumi hampir 40 peratus penduduk di Malaysia, dan sejumlah besar k3sCovi1d-19 turut berlaku di negeri-negeri tersebut.

“Tindakan kawalan w4bak Covi1d-19 yang tidak mengambil kira sebahagian wilayah dalam negara pasti akan mengg4galkan usaha pengawalan itu.

“Oleh itu, Majlis Setiausaha PH menggesa Putrajaya untuk segera memanggil pertemuan bersama menteri-menteri besar dan ketua-ketua menteri ini, demi kemaslahatan dan kes3lamatan warga negeri-negeri tersebut,” katanya lagi.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin sebentar tadi memuat naik beberapa keping gambar di Facebooknya tentang mesyuarat khas berkenaan.

Namun begitu, bekas menteri keewangan menujukkan nada yang berbeza apabila dia menyahut seruan Najib Razak untuk sama-sama beganding bahu melupkan sebarang s3ngketa politik dalam mengharunggi cab4ran penvulara wab4k cov1d 19

Berikut perkongsian Lim Guang Eng

“Apabila negara dalam krisi1s, kita harungi bersama-sama sebagai Rakyat Malaysia.Apabila Rakyat dalam susah, tiada istilah aku dan engkau. Hanya KITA, dan kita perlu saling bantu membantu. Mohon kerajaan hulurkan bantuan kepada peniaga kecil/sederhana yang terpaksa tutup kedai/kilang dan pekerja yang hilang pendapatan khususnya ratusan ribu rakyat Malaysia yang bekerja di Singapura.”

PH k3sal 5 ketua negeri pemb4ngkang tak dijemput mesyuarat Covi1d-19

Ia mendapat perhatian Menteri Besar Selangor Amirudin Shari yang meluahkan rasa duka cita kerana tidak dijemput, sedangkan katanya, Selangor merupakan negeri yang paling terk3san dengan wab4k Covi1d-19.

Menteri Besar Kedah Mukhriz Mahathir turut membalas ciapan Amirudin:

“Kedah pun tak diajak. Agaknya tak ada Covi11d-19 di Kedah,” katanya.

Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil turut meluahkan kek3cewaan melalui ciapan di Twitternya:

“Tunjukkan sikap kepemimpinan!”

Kek3salann yang sama ditunjukkan oleh Fahmi Fadzil

Berikut posting Najib Razak yang dikongsi oleh Lim Guan Eng

Dalam apa jua keadaan pun. Dikala ada kr1sis dan anc4man terhadap kita, rakyat Malaysia perlu bersama. Kita perlu bersatu padu berganding bahu. Ketepikan segala pers3ngketaan. Ketepikan apa jua perbezaan. Tiada apa yang boleh menjadi penghalang keeratan di kalangan kita pada waktu ini. Kavm? Agama? Fahaman politik? No way. Tidak ada Melayu, Cina, India. Islam, Hindu, Kristian. Kerajaan, pemb4ngkang, atas pagar. We are one. We are united. Tiada istilah negeri pro-kerajaan atau negeri pemb4ngkang apabila ny4wa Rakyat Malaysia ter4ncam. Kita rancang untuk berdepan dengan anc4man bersama-sama. Kita 1Malaysia.

 

Sumber: M.B

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "Pertama kali dalam sejarah, Lim Guan Eng kongsi posting Najib Razak"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*