‘Cor0nav1rus Boleh Jadi Pada Orang Yang Tak Ada Simptom Langsung…’

Memang tidak dapat dinafikan, seluruh rakyat di serata dunia kini sedang meng4lami kebimbangan melampau berikutan dengan penularan w4bak Covid-19 yang semakin kr1tikal ini. Jadi, sudah pasti faktor kesihatan dan persekitaran merupakan antara perkara penting yang perlu dititikberatkan oleh setiap individu bagi mengelakkan diri daripada dij1ngkiti v1rus m4ut ini.

Terbaru, seorang pennguna Facebook, Ammar Zahar ada berkongsi perbualannya bersama seorang doktor dengan menyanyakan beberapa soalan mengenai Covid-19 ini.

Nampak sihat tapi pembawa virus

Sekadar gambar hiasan

Saya pergi klinik pagi tadi sebab s4kittekak. Risau pulak mana tau ada something yang pelik ke. Dah la tengah musim Covid-19 ni. Saya memang tak ada pergi mass gathering, jumpa-jumpa orang bulan ni. So, cerita semua sejarah simptom ni dengan jujur dekat Dr. Dah terlanjur jumpa Dr, memang banyak la soalan tentang Covid-19 ni. Saya kongsikan dekat sini.

Soalan: Macam mana nak tau s4kitsaya ni Corona v1rus atau s4kitbiasa?

Jawapan: Lepas Dr cek tekak, ada white spot. So itu menunjukkan ada j4ngkitan v1rus/bakteria. Tak pasti lagi v1rus jenis apa (jika v1rus) atau bakteria jenis apa (jika bakteria). Kalau nak tau, memang kena buat test yang khusus di h0spital. Dekat klinik biasa tak ada.

Soalan: Apa simptom-simptom kalau saya kena Covid-19 ni?

Jawapan: Coronav1rus ni masalahnya boleh jadi orang tak ada simptom langsung. Tak s4kittekak, tak batvk, tak dem4m, tak selesema. Boleh je orang tu nampak dari luar sihat tapi dia pembawa v1rus Corona. Ni yang bahaya. Tapi kalau v1rus tu meny3rang dan pes4kitlemah immune system, dia boleh serang beransur-ansur dengan sistem pernafasan dulu seperti (batuk, s4kittekak, dem4m) dan kemudian masuk kedalam pep4ru (yang ni severe bila pes4kitsampai tak cukup nafas).

Cor0nav1rus boleh hidup di permukaan besi

Sekadar gambar hiasan

Soalan: Kalau macam saya jenis tak pergi mass gathering, tak ada jumpa dengan close contact dengan pes4kitCovid-19, kerja pun sendiri, tak jumpa orang sangat, ada possibility ke saya kena Covid-19 ni?

Jawapan: Ada. Kerana Coronav1rus juga boleh hidup di permukaan besi. Boleh jadi kita ada sentuh butang lift, tombol pintu, meja besi, yang ada Coronav1rus tu dan kita tak cuci tangan. Kemudian kita gunakan tangan tersebut untuk terus makan, garu hidung/mata, maka Coronav1rus tu berpeluang masuk kedalam badan kita. Sebab itu pentingnya mencuci tangan.

Soalan: If let say saya kena Covid-19, macam mana nak ub4ti?

Jawapan: Covid-19 belum ada ub4t atau vaccine khusus. Kalau kena pun, Dr akan prescribe ub4t untuk mengawal simptom kita. Kalau kita diuji positif tapi tak ada batvk, dem4m, selesema, kita hanya perlu kuarantin selama 14 hari. Ini kerana jangkahayat Covid-19 ni adalah 14 hari. Ada pes4kityang positif pada mulanya, lepas 14 hari test dia negatif.

Kuarantin diri, kerap cuci tangan

Sekadar gambar hiasan

Soalan: Apa tanda-tanda yang s4kitsaya ni Covid-19 kalau saya tak buat test? Sebab saya hanya s4kittekak saja.

Jawapan: Kalau dah ikut rutin ub4t tapi s4kittekak masih tiada peningkatan malah makin tervk ke tahap dem4m, batvk, selesema, cepat-cepat pergi ke h0spital. Dr akan buat test samada positif atau tidak. Namun, buat masa ni perlu kuarantin dan self distance walaupun didalam rumah kerana takut berj4ngkit dengan anak-anak dan isteri dirumah.

Soalan: Apa nasihat Dr kepada saya?

Jawapan: Kuarantin diri, self distance, kerap mencuci tangan, minum banyak air, tidur kena cukup supaya immune sistem baik, jaga kebersihan, dan jangan lupa makan ub4t.

Ini apa yang saya ingat sessi saya tanya Dr tadi. Saya hanya salin balik yang saya ingat je. Yang tak ingat, saya tak tulis. Takut tertulis yang tak tepat. Kalau tengok balik, kunci untuk memenangi battle dengan Covid-19 ni memang kena kuarantin 14 hari, self distance, kerap mencuci tangan, dan tidak berada di tempat ramai orang. Perbualan ni adalah perbualan sebenar antara saya dengan Dr yang memberi r4watandi Klinik Mediviron Kajang (Bandar Teknologi) pada jam 11:00am 18/3/2020. Setakat ini, 9:30pm hari yang sama, s4kittekak saya semakin baik. Alhamdulillah.

 

Sumber: Ammar Zahar/OhBulan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "‘Cor0nav1rus Boleh Jadi Pada Orang Yang Tak Ada Simptom Langsung…’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*