“Kami Pernah Jumpa Di India & Pakistan, Dia Dulu Belajar Hafiz Al-Quran,” – M4ngsa Covid-19 Pergi Tinggalkan 5 Anak, Ebit Lew Cerita Perihal Kenalannya

Penceramah bebas, Ebit Lew sebak mengetahui, Muhammad Yusof bin Haron, antara jemaah tabligh yang dij4ngkiti COVID-19 men1nggal dunia baru-baru ini.

Jelasnya, dia tidak dapat menahan air mata daripada jatuh selepas menghubungi isteri arw4h, Noradilah yang memaklumkan suaminya mempunyai masalah pernafasan.

Malah lebih menyedihkan, isteri dan empat anaknya turut positif COVID-19, sementara seorang lagi neg4tif dan dikuarantin di tempat lain.

Difahamakn, anak-anak arw4h berusia daripada tujuh bulan sehingga 11 tahun.

“Sebak menangis baru lepas video call Noradilah wife arw4h Muhammad Yusof b Haron, 34, m4ti men1nggal asbab Corona v1rus dan beliau memang ada masalah pernafasan dari sebelum ini.

“Sebak tengok wife dan 5 anaknya positif covid 19. Tapi semuanya dalam keadaan sihat dan tiada dem4m or ses4k nafas. Seorang lagi anak neg4tif dan kuarantin ditempat lain. Ya Allah tuhanku.

“Anak yang besar dah tahu. Yang kecil semua belum faham sangat. Anak dari 7bulan sampai 11tahun. Kecil lagi. Tengok mereka berlari dalam bilik sendiri di h0spital JB rasa seb4k,” jelasnya.

Ebit pada masa sama turut mengucapkan penghargaan bagi kakitangan barisan hadapan h0spital dalam berkorban dan berjuang menangani w4bak ini.

“Terima kaseh semua Dr dan Nurse di KKM yang berkorban berjuang berjihad disebalik semua ini. Allah selamatkan keluarga pejuang kita semuanya.

“Selamat semuanya insyaAllah. Hanya syurga dan Redha Allah buat tuan puan semua bahagian depan dalam perjuangan kali ini.

“Saudaraku semua terus kita berjuang jaga diri dan kuarantin diri dan ikut nasihat kkm dan negara kita. Jika ada simptom terus buat pemeriksaan. Kita hadapi sebagai sebuah keluarga. Ini waktu bersatu hati. Supaya ALLAH sayang kita. Rahmat Allah sahaja boleh selamatkan kita,” tegasnya.

Penceramah bebas ini turut mengimbau kembali bagaimana pertemuannya dengan arw4h dan menyifatkannya sebagai seorang yang sangat baik.

“Dari semalam tak boleh tidur mendoakan semua. Sekali tengok arw4h macam kenal sangat. Siapa yer. Cuba ingat rupanya tahun 2003 dan 2007 dulu kami pernah jumpa di India Pakistan. Dia dulu belajar hafiz Al-Quran. 15 juz juga. Allahuakbar.

“Ayahnya pend4kwah baik. Beberapa kali saya jumpa dia di airport mana dalam dunia mesti tengah baca Al-Quran. Terkesan dengan sifat baiknya.

“Saya baru lepas beri sedikit sumbangan padanya. Jika sesiapa sumbang sedikit ini no akaun isterinya; Bank Islam 010 4102 7184 812. Nor Adilah bt Rani,” jelasnya lagi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sebak menangis baru lepas video call Noradilah wife arwah Muhammad Yusof b Haron 34 thn mati meninggal asbab Corona Virus dan beliau memang ada masalah pernafasan dari sebelum ini. . Sebak tengok wife dan 5 anaknya positif covid 19. Tapi semuanya dalam keadaan sihat dan tiada demam or sesak nafas. Seorang lagi anak negatif dan kuarantin ditempat lain. Ya Allah tuhanku. Anak yang besar dah tahu. Yang kecil semua belum faham sangat. Anak dari 7bulan sampai 11tahun. Kecil lagi. Tengok mereka berlari dalam bilik sendiri di hospital JB rasa sebak. . Terima kaseh semua Dr dan Nurse di KKM yang berkorban berjuang berjihad disebalik semua ini. Allah selamatkan keluarga pejuang kita semuanya. Selamat semuanya insyaAllah. Hanya syurga dan Redha Allah buat tuan puan semua bahagian depan dalam perjuangan kali ini. Saudaraku semua terus kita berjuang jaga diri dan kuarantin diri dan ikut nasihat kkm dan negara kita. Jika ada simptom terus buat pemeriksaan. Kita hadapi sebagai sebuah keluarga. Ini waktu bersatu hati. Supaya ALLAH sayang kita. Rahmat Allah sahaja boleh selamatkan kita. Dari semalam tak boleh tidur mendoakan semua. Sekali tengok arwah macam kenal sangat. Siapa yer. Cuba ingat rupanya tahun 2003 dan 2007 dulu kami pernah jumpa di India Pakistan. Dia dulu belajar hafiz Al-Quran. 15 juz juga. Allahuakbar. Ayahnya pendakwah baik dan pergi ke seluruh dunia di icu tapi kini dah bertambah baik dan pulih. Beberapa kali saya jumpa dia di airport mana dalam dunia mesti tengah baca Al-Quran. Terkesan dengan sifat baiknya. Saya baru lepas beri sedikit sumbangan padanya. Jika sesiapa sumbang sedikit ini no akaun isterinya Bank Islam 010 4102 7184 812 Nor Adilah bt Rani

A post shared by Ebit Lew (@ebitlew) on

Terdahulu, Muhammad Yusof bin Haron menjadi antara dua m4ngsa pertama yang men1nggal dunia ak1bat j4ngkitan COVID-19.

Sementara m4ngsa kedua merupakan paderi di Sarawak berusia 60 tahun.

Foto : Instagram Ebit Lew

 

Sumber: MH

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "“Kami Pernah Jumpa Di India & Pakistan, Dia Dulu Belajar Hafiz Al-Quran,” – M4ngsa Covid-19 Pergi Tinggalkan 5 Anak, Ebit Lew Cerita Perihal Kenalannya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*