Seperti dapat mengagak apa yg akan berlaku, Netizen mula kaji balik nasihat Tun M

Pada Jumaat 6 Mac lalu, iaitu kira-kira dua minggu lepas, tuIar di media sosial apabila warganet berkongsi gambar di mana, Tun Dr. Mahathir Mohamad tidak bersalaman dengan jemaah selepas menunaikan soIat Jumaat.

Tndakan bekas perdana menteri itu menimbulkan tanda tanya orang ramai terutama jemaah yang hadir bersoIat Jumaat di Masjid Negara itu.

Ramai yang mengerumuni Tun Dr. Mahathir sebaik selesai soIat kerana mahu bersalaman dan menyantuni negarawan itu.

Bagaimanapun Dr Mahathir dilihat hanya merapatkan kedua-dua tangan di dadanya sambil diiringi pengawal peribadi, ketika men1nggal ruang solat menuju ke keretanya.

Setiausaha Politik kepada Dr Mahathir, Abu Bakar Yahya, menjelaskan tindakan berkenaan bukan disebabkan beliau tidak sudi bersalaman, sebaliknya demi menjaga kesihatan diri.

” Saya bagi pihak Tun Dr Mahathir memohon maaf kerana ramai yang tidak dapat bersalaman dengan beliau selepas solat Jumaat di Masjid Negara sebentar tadi.

” Bukan beliau tidak sudi tapi demi menjaga kesihatan. Kita sama-sama berdoa supaya negara kita dijauhi daripada peny4kit yang membah4yakan,” katanya menerusi kenyataan di akaun Facebooknya.

Dr Mahathir, 95, yang meletak jawatan sebagai Perdana Menteri pada 24 Februari lalu telah menunaikan solat Jumaat di Masjid Negara.

Negarawan itu sering bersolat Jumaat di Masjid Negara, terutama apabila datang ke pejabatnya di bangunan Yayasan Al-Bukhary, yang terletak berdekatan masjid itu.

Menjadi kelazimannya, setiap kali hadir solat Jumaat di Masjid Negara, Dr Mahathir akan duduk bersama jemaah lain di bahagian luar sebelah kiri ruang solat utama.

Kehadiran beliau sentiasa menarik perhatian jemaah untuk mendekatinya selepas solat, sama ada untuk bersalaman atau bergambar sama.

Tun M sudah tahu dari awal

Sementara itu kira-kira dua minggu lalu, ketika perintah kaw4lan pergerakan juga masih belum dilaksanakan, k3sC0VlD-I9 yang direkodkan cuma berjumlah 55 berbanding hari ini 790 kes.

Disebabkan itu, kesedaran orang ramai masih rendah dan tidak mengamalkan langkah-langkah yang disarankan pihak kesihatan seperti mengurangkan sentuhan dengan orang lain bagi mengelak terkena ris1ko jngkit4n.

Tidak hairan mereka masih sibuk hendak bersalam sesama sendiri, termasuk mahu bersalam dengan bekas perdana menteri itu.

Namun tidak bagi Dr Mahathir yang jelas sudah mengambil langkah membendung penularan wab4k itu sejak awal ketika orang ramai masih belum peka terhadap bah4ya virvs ini.

Itu sebabnya Dr Mahathir tidak bersalaman dengan orang ramai kerana sebagai doktor, pastinya beliau sedar terhadap ris1ko jngkit4n dan betapa cepatnya wab4k ini boleh mereb4k.

Boleh dikatakan, kesedaran di kalangan orang ramai mula timbul sebaik perintah kawalan pergerakan yang diumumkan oleh perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin malam tadi, di mana orang mula p4nik dengan tahap keseriusan wab4k yang sedang meIanda.

Sejak semalam, berlaku pembelian panik bukan sahaja bekalan makanan tetapi barangan penceg4han virvs seperti sanitizer, topeng muka dan ub4t-ub4tan.

Orang ramai juga mula mengelak dari berkunjung ke tempat beris1ko serta mematuhi arahan kawalan pergerakan dengan berada di rumah.

Dr M nasihat rakyat M’sia jarakkan diri dari orang lain

Izinkan saya bercakap sedikit berkenaan peny4k1it yang telah mer3bak, yang dikenali sebagai koronavirvs yang telah jadi satu epidemik mer3bak seluruh dunia. Saya lihat keadaan di Malaysia dan saya nampak seolah-olah orang Malaysia tak begitu serivs berkenaan tangani virvs ini.

Kalau kita tak berjaga-jaga ia akan kena ribuan rakyat Malaysia dan ramai akan meni1nggal kerana penyaki1t ini. Penyak1it ini luar biasa, ia disebabkan satu virvs yg diberi nama cor0na kerana itu bentuk virvs itu.

Virvs ini tak pernah didapati dahulu sekarang g mudah mer3bak dan berjangk1it. Kalau dekat dengan orang yang saki1t, mungkin akan dapat jangk1itan. Kalau dia tak pakai mask (topeng), dia batvk, bers1in, kita mungkin dapat (jangki1tan).

Sebab itu cara kita elak daripada dijangk1iti kita mesti jauhkan diri daripada orang yang hidap saki1t ini. Tapi orang ini mungkin tak sedar dia ada saki1t ini kerana mulanya tak ada kesan saki1t ini.

Mungkin suhv badan naik sedikit tapi dalam jangka masa pendek akan ada simptom lain yang mungkin membawa mavt. Oleh kerana tak tahu, dekat dengan orang lain, dan mungkin orang berjangk1it. Sebab itu kita perlu asingkan diri dari semua orang kerana kita tak tahu mereka sak1it atau tak tapi untuk asingkan diri kadang-kadang sukar dilakukan.

Baru-baru ini (kumpulan) tabligh adakan perjumpaan gerg4si, 15,000 orang berhimpun. Daripada perhimpunan ini lebih 40 orang dijangki1ti koronav1irus. Sebabnya dalam kumpulan begitu besar kita tidak dapat asingkan diri dari jiran, dekat dengan orang, bersalam-salam, dan agak mudah dapat penyak1it ini.

Bila orang ini batvk, dekat dengan kita, kita akan dapat penyaki1t ini. Sebab itulah saya berpendapat ada penting kita elak kumpul ramai-ramai termasuk bila kita sembahyang berjemaah.

Bila berjemaah perlu rapatkan diri dalam saf, ini bermakna bila ada yang sak1it, kita akan berjangk1it. Bukanlah kita nak tolak ibadat tapi saya fikir utk meny3lamatkan diri, kita perlu terima hakikat dekat dengan orang adalah suatu yang berbah4ya.

Saya Bukan Ulama

Saya bukanlah ulama, tapi sepertimana yang kita tau, kalau kita solat hajat, kita doa, kita solat minta s3lamatkan diri, tapi dalam al-Quran disebut Allah takkan makbulkan doa kita kalau kita tak buat sesuatu untuk tolong kita sendiri.

Sesuatu yang kita perlu buat kali ini ialah tidak rapatkan diri dengan orang walaupun semasa bersembahyang. Jdi kita perlu kuatkan usaha dgn asingkan diri dari orang yang tak ada kaitan dengan. Dalam rumah sendiri dengan ahli keluarga, tapi terhad situ sahaja dan tak jumpa orang.

Saya juga berpendapat bila kita dapat penyak1it, kita perlu cepat ke h0spital untuk buat ujian test. Bahkan pel4wat perlu di-test sebelum naik kenderaan, bas, kapal terbang, dan pesawat harus dibersi1hkan setiap kali diguna. Banyak perkara yg perlu dilakukan oleh kita, bukan sahaja kerajaan tapi kita sendiri untuk s3lamatkan kita dari virvs.

Dia juga ada k3san yang dahsyat kepada ekonomi, salah satunya industri pelancongan telah meros0t sebanyak 70 peratus, pelancongan sumbangan kedua terbesar kepada negara.

Kalau turun 25 peratus pendapatan negara akan berkurangan, restoran, hotel dan travel agencies akan rugi, bila rugi takkan bayar cukai dan kjaan akan susah dan penerbangan akan berkurangan dan bisnes tak boleh diadakan.

Banyak bisnes bergantung kepada orang berkumpul dalam satu tempat, ini mend3dahkan mereka kepada peny4kit. Bila industri perlukan mass production, ini bah4ya. Industri ini perlu dihentikan, apa yg boleh dibuat di rumah, buat di rumah.

Untuk mempelajari ilmu, tak perlu ke universiti atau sekolah, boleh belajar di rumah. Semua boleh dilakukan sekarang, jangan ambil ringan, ia amat berbahaya, ia satu big plague yang boleh jangki1t bahkan ratus ribu orang.

Kena Displinkan Diri

Kita dapati Itali tutup negara dari pelancong dan tak beri rakyat ke mana-mana. Memang ini beri tekanan kepada rakyat tapi kalau tak ada disiplin diri, penyak1it akan berpanjangan dan beri kesan burvk.

Di Wuhan, jumlah pes4kitberkurangan. Ini kerana mereka berdisiplin duduk di rumah, jadi nampak seolah-olah kurang peny4kit ini. peny4kit ini tak ada ub4t, sebaliknya ia satu peny4kit yg perlukan vaksin yang perlukan masa untuk ada dan testing mungkin ambil masa sehingga 18 bulan.

Jadi tak boleh anggap peny4kit ini akan henti sendiri, dia takkan henti sendiri melainkan kita disiplin dan duduk di rumah dan tak keluar tempat org berkumpul seperi di pusat membeli belah.

m4langya ini akan merosakkan ekonomi negara tapi bukan negara kita sahaja tapi negara lain juga. Permintaan akan berkurangan dan akan beri kesan kepada kita dan mengakibatkan ker0sakan ekonomi dunia.

Saya bukanlah ada jawatan apa-apa tapi saya rasa bertanggungjawab menjelaskan kerana saya dilatih sebagai doktor. Saya berdoa akan ada v4ksin tetapi sementara itu disiplin kita dari bercampur orang lain adalah jalan yang terbaik.

Saya harap kita berasa bertanggungjawab dalam usaha kurangkan penyak1it ini. Insya-Allah kalau kita berusaha Allah akan makbulkan. Saya ucap terima kasih kpd staf h0spital dan KKM yang merupakan orang yang terhadapan menghadapi pesak1it dan menjalankan usaha banteras pesak1it ini.

Terima kasih kpd doktor, jurur4wat, pegawai rendah, tinggi, yang terlibat dalam usaha meny3lematkan rakyat Malaysia.

‘Tolonglah, saya merayu, duduklah diam-diam di rumah’-PM

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin merayu orang ramai supaya tidak keluar rumah, kecuali bila perlu sahaja, sepanjang tempoh perintah kaw4lan pergerakan yang mula berkuat kuasa pada hari ini.

Katanya perkara itu penting untuk memutuskan rantaian jangk1itan, sekali gus mengurangkan jangki1tan wab4k Covi1d-19.

“Saya ingin merayu kepada saudara-saudari. Tolonglah. Stay put where you are. Yang ada di Kuala Lumpur, duduklah di Kuala Lumpur. Yang ada di Johor Bahru duduklah di Johor Bahru. Kalau di Pulau Pinang, duduklah di Pulau Pinang.

“Kalau anda merancang untuk pulang ke kampung, bat4lkanlah dahulu niat itu. Baliklah kampung lain kali.

“Saya minta tolong untuk tempoh dua minggu ini sahaja,” katanya dalam ucapan khas yang disiarkan secara langsung di kaca TV sebentar tadi.

 

Sumber: M.B

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "Seperti dapat mengagak apa yg akan berlaku, Netizen mula kaji balik nasihat Tun M"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*