“Tak Faham Bahasa Ke?” PM Dah Bagi Arahan ‘Stay At Home’ Kali Kedua, Tetap Juga Nak Keluar Lepak!

Semalam adalah hari pertama Malaysia melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan tapi malam semalam jugalah Tan Sri Muhyiddin Yassin telah membuat satu pengumuman yang lain disebabkan masih ramai rakyat Malaysia yang ingk4r dan tidak ambil serious dengan situasi sekarang.

Sekali lagi semalam TS Muhyiddin Yassin memohon agar semua rakyat mengikut arahan kerajaan supaya mengehadkan pergerakan dan tidak keluar di tempat awam jika tiada kepentingan.

Duduklah diam-diam di rumah.”

Tapi, masalahnya punyalah degil sesetengah rakyat Malaysia ni sebab walaupun dah buat pengumuman kali kedua masih ada yang ‘buat bod0h’ dan keluar melepak macam tak ada apa yang sedang berlaku. Dorang ingat Covid-19 ni boleh buat main ke?

Melalui satu video di Facebook,masih ada segelintir individu yang dirakam sedang melepak di kedai mamak dan pada jarak yang dekat dengan kawan-kawan.>Bila polis tiba untuk menghalau semua yang berada di luar, barulah masing-masing nak bangun dan beredar.

Tak faham le..Kenapa masih degil ye..?

Posted by Viral.my-ORIGINAL on Wednesday, March 18, 2020

 

Malah, menurut Harian Metro sekatan jalan raya yang dilakukan pihak polis mendapati masih ramai yang keluar dan tidak faham konteks ‘stay at home’.

Ketika dit4han dan ditanya oleh polis antara alasan mereka berikan adalah:

“Kami nak bersiar-siar nikm4ti pemandangan.”

“Kami nak beli makanan.”

“Kami tak tahu pun Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni apa sebenarnya.”

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohd Fahmi V1suvanathan Abdullah berkata, operasi dilakukan bagi menguatkuasakan Peraturan-Peraturan Penceg4han dan Pengawalan Peny4kit Berj4ngkit (Langkah-langkah Di Dalam Kawasan Tempatan J4ngkitan) 2020.

Sekatan dilakukan bertujuan mengawal pergerakan dari satu tempat ke tempat lain di kawasan yang diwartakan sebagai kawasan tempatan j4ngkitan.”

Kebanyakan yang diperiksa sedar akan peraturan itu, namun mereka seolah-olah tidak ambil berat, lalai dan mengambil peluang untuk keluar bersama keluarga.”

KORANG NI TOLOOOONGGGGLAHHH IKUT ARAHAN KERAJAAN TU. UNTUK KEBAIKAN BERSAMA JUGA!

 

Sumber: Lobak Merah

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "“Tak Faham Bahasa Ke?” PM Dah Bagi Arahan ‘Stay At Home’ Kali Kedua, Tetap Juga Nak Keluar Lepak!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*