Nasib pelajar pulang dari UK, niat baik mengaku p0sitif C0vid-19 sudahnya dipersalahkan… dilabel ‘pembawa’ – “Kami tak minta dij4ngkiti” – Viral

 

TIADA siapa pun mahu dij4ngkiti w4bak C0v1d-19 yang ketika ini mencetvskan kebimbangan di seluruh dunia.

Apatah lagi jumlah k3s w4bak tersebut mencatatkan peningkatan saban hari.

Begitu juga dengan gadis ini yang dis4hkan p0sitif C0v1d-19 selepas dipercayai mendapat j4ngkitan daripada penumpang pesawat ketika dalam perjalanan pulang ke tanah air.

Berkongsi cerita dengan mStar, Putri Nur Syarah Tajul Azlan berkata dia sendiri tidak menyangka dij4ngkiti w4bak berkenaan tambahan pula sudah sedaya upaya melakukan langkah pencegahan awal.

“Memang tak sangka tapi sejujurnya saya seperti dapat merasakan mungkin dij4ngkiti kerana suhu badan sedikit p4nas tapi tak dem4m ketika tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), pada 23 Mac lalu.

“Ketika tiba, setiap penumpang akan mengisi borang dan melalui prosedur di imigresen. Ketika itu ada seorang penumpang yang memberitahu pegawai di kaunter bahawa dia mempunyai simpt0m C0v1d-19.

Syarah dis4hkan p0sitif C0v1d-19 selepas beberapa hari tiba di tanah air pada 23 Mac lalu.

“Saya terus membuat ujian saring4n di sebuah kl1nik pada 26 Mac dan keputusan dapat pada 30 Mac di mana saya dis4hkan p0sitif C0v1d-19,” ujar pelajar tahun kedua di University of Manchester, United Kingdom ini.

Menurut gadis berusia 22 tahun yang senang disapa sebagai Syarah itu, sebelum keputusan ujian dimaklumkan, dia sejujurnya bersedia secara ment4l dan bersikap berlapang dada dengan apa jua yang dimaklumkan oleh d0ktor.

 

 

Saya kongsikan di laman sosial atas rasa tanggungjawab. Tak perlu nak malu kerana ini melibatkan orang lain. Sebab kalau boleh saya mahu mereka yang ada kontak dengan saya untuk lakukan ujian saringan.

PUTRI NUR SYARAH TAJUL AZLAN PESAKIT

 

“Sampai di rumah saya terus kuar4ntin diri dalam bilik, memang betul-betul kuar4ntin… makanan pun dihantar ke bilik oleh ibu. Saya hanya duduk di dalam bilik sepanjang hari. Dalam masa yang sama, setiap hari saya akan cek suhu dengan kerap.

“Kalau nak diikutkan, saya tak alami simpt0m dem4m, tak batuk, suhu pun normal. Cuma ada masanya perlu tarik nafas dalam-dalam, tapi ingatkan ia biasa kerana ada sejarah pneum0nia. Tapi saya tetap buat ujian saring4n.

“Memang secara ment4lnya agak bersedia sebab tu tak terkejut dan tak p4nik sangat. Apa pun perlu reda kerana bukan kita yang minta dij4ngkiti,” ujarnya lagi.

Bercerita lebih lanjut, Syarah berkata dia membuat keputusan untuk pulang ke tanah air kerana mengikut nasihat keluarga dan juga pihak kedutaan sebelum situasi yang lebih buruk berlaku.

Perkongsian Syarah di laman Instagram.

“Keluarga sangat bimbang dan minta pulang. Dalam masa yang sama, kedutaan juga menasihatkan untuk pulang bagi yang dibenarkan untuk pulang memandangkan k3s di United Kingdom semakin meningkat.

“Universiti juga terpaksa ditutup. Ketika itu ada dengar ura-ura mereka akan buat total l0ckdown. Takut juga kena hadapi seorang diri dekat sana sebab tak tahu hingga berapa lama.

“Masa itu pun banyak penerbangan dibatalkan. Saya bersyukur penerbangan ke Malaysia masih ada, dan boleh pulang ke pangkuan keluarga walaupun sekarang hanya duduk dalam bilik sahaja,” kata Syarah.

Syarah dipercayai mendapat j4ngkitan selepas salah seorang penumpang pesawat yang dinaikinya mempunyai simpt0m C0v1d-19.

Syarah kini sedang dir4wat di sebuah h0spital selepas dijemput oleh ambulans pada Rabu.

“Saya kongsikan di laman sosial atas rasa tanggungjawab. Tak perlu nak malu kerana ini melibatkan orang lain. Sebab kalau boleh saya mahu mereka yang ada kontak dengan saya untuk lakukan ujian saringan.

“Dalam masa yang sama, saya nak kongsikan mungkin pengalaman saya ini boleh membantu mereka yang lain.

Syarah menjalani kuar4ntin yang ketat di kediaman keluarganya sebelum dibawa ke h0spital oleh ambulanss.

“Namun saya ada juga terima komen neg4tif seolah-olah menyalahkan pelajar yang pulang dari luar negara sebagai pembawa (carrier) C0v1d-19. Ini bukan masanya nak tuding jari kepada mana-mana pihak. Kami pun tak minta dij4ngkiti.

“Cuma apa yang boleh saya katakan, mereka yang pulang dari luar negara perlu betul-betul kuar4ntin. Macam saya misalnya, memang buat secara serius sebab bimbang j4ngkiti orang lain khususnya ibu bapa sebab mereka dah berusia.

“Dalam pada itu, yang lain juga perlu main peranan dengan patuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Kalau tak patuh, ini lagi membantu penyeb4ran v1rus. Sama-sama kita bertanggungjawab dan membantu fr0ntliners kita,” ujarnya.    

Sumber: Mstar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "Nasib pelajar pulang dari UK, niat baik mengaku p0sitif C0vid-19 sudahnya dipersalahkan… dilabel ‘pembawa’ – “Kami tak minta dij4ngkiti” – Viral"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*