“Bila Dapat Mesej Ini, Aku Terus Terduduk…D4rah Terasa Berhenti Mengalir…” – Luahan D0ktor Ini Undang Sebak

Sehingga jam 7 malam semalam (Ahad), lebih 1.169 juta k3s j4ngkitan w4bak C0v1d-19, termasuk 63,437 kem4tian, dilap0rkan di 190 negara dan wilayah seluruh dunia.

Di Malaysia sehingga jam 12 tengahari semalam sudah mencatat 61 kem4tian dengan k3s keseluruhan sebanyak 3,662 seperti yang dilap0rkan portal Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Walaupun setiap hari did3dahkan dengan berita tentang v1rus C0v1d-19 masih ada segelintir yang tidak mematuhi arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Malah lebih menyedihkan apabila ada di antara pes4kit tidak jujur ketika menjalani pemeriksaan di h0spital sehingga menyebabkan kakitangan kesihatan turut dij4ngkiti.

Sabtu lalu, petugas barisan hadapan di kenali sebagai Dr Samhan telah mend3dahkan dia di antara m4ngsa pes4kit p0sitif C0v1d-19 yang tidak jujur.

Dr Samhan berkata, dia kini sedang menjalani kuarantin dan tidak dibenarkan bertugas gara-gara insiden tersebut.

Semuanya bermula apabila merawat seorang pes4kittanpa mengetahui warga emas tersebut pes4kit C0v1d-19 kerana wanita tersebut tidak berterus-terang mengenai latar belakang perub4tannya.

Dr Samhan telah mengangkat wanita tersebut ke katil tanpa sebarang PPE kerana k3s biasa tidak memerlukan pakaian perlindungan tersebut selain bekalan terhad.

“Antara tanggungjawab sebagai d0ktor dan belas kasih dari seorang anak kepada orang tua, aku angkat dia ke katil sebelum buat pemeriksaan.

Tiada batuk, tiada dem4m, tiada s4kittekak, tiada kontak rapat. Sememangnya untuk k3s begini kami tak perlu pakai PPE. Kerana stok PPE agak terhad.

“Patutlah dari semalam aku rasa s4kit tekak. Memang dah rasa tak sedap hati. Tiap kali ketempat kerja kerja, aku selalu berdoa moga dijauhkan dari terd3dah dengan pes4kityang p0sitif C0v1d-19.

“Rupanya hari ini giliran aku yang jadi m4ngsa,” kata Samhan yang kemudiannya memberitahu dirinya terd3dah dengan C0v1d-19 kepada isteri.

Dr Samhan berkata, perkara tersebut adalah risiko biasa yang dihadapai semua fronliner sepertinya setiap hari.

Menerusi perkongsian beliau di laman sosial Facebook (FB), Dr Samhan turut mend3dahkan v1rus C0v1d-19 semakin sukar dijejak.

“Hampir 80 peratus pes4kittidak menunjukkan apa-apa gejala. Itu belum lagi pes4kityang sembunyikan maklumat terd3dah pada C0v1d-19.

“Kongsikan cerita pada orang lain agar tiada lagi pes4kityang sembunyikan maklumat diri dan beri kerjasama pada petugas kesihatan kerana kami juga insan biasa yang punyai keluarga,” katanya.

Perkongsian tersebut telah mendapat lebih 2700 komen dengan 6300 perkongsian berserta 12,000 emoji tangisan.

Sumber: Facebook Ahmad Samhan / Gempak

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Oh Media

Be the first to comment on "“Bila Dapat Mesej Ini, Aku Terus Terduduk…D4rah Terasa Berhenti Mengalir…” – Luahan D0ktor Ini Undang Sebak"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*