Dr Noor Hisham dedah PKP Boleh tamatkan, tapi DGN syarat ini

PERINTAH Kawalan Pergerakan (PKP) boleh ditamatkan sekiranya jumlah k3s kor0navirvs baharu (Covi1d-19) di negara ini berkurangan dan keboleh j4ngkitan k3sdalam komuniti tidak berlaku, selain bergantung kepada penelitian beberapa faktor lain oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menekankan antara beberapa faktor lain sebelum PKP boleh ditamatkan, termasuk memastikan kesiapsiagaan negara mengawal penvlaran w4bak dan keupayaan makmal serta h0spital.

“Antara faktor adalah pengurangan k3syang masih dirawat iaitu k3s keboleh jangk1itan. Sekarang ini kita ada 2,198 k3s p0sitif dan kalau k3s itu berkurangan maksudnya kita ada pengurangan k3s jangk1itan di dalam komuniti.

“Faktor kedua adalah menggunakan surveillance iaitu melihat k3s Influenza (ILI) dan Jangk1itan Pernafasan Akut Teruk (SARI) di dalam komuniti. Sekarang ini terdapat 114 k3s dan pemantauan mendapati kedua-dua k3s berkenaan semakin berkurangan.

“Kita juga perlu melihat kepada kawasan tertentu dan kepadatan di kawasan itu sama ada masih berlaku jangk1itan atau kluster baharu. Apa yang penting tidak berlaku kluster yang besar sebelum kita boleh menasihatkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk menamatkan PKP,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media harian Covi1d-19 di Putrajaya, hari ini.

Selain itu, Noor Hisham berkata, keupayaan makmal dan kesediaan h0spital memberikan raw4tan terbaik kepada pesak1it Cov1d-19 juga menjadi pengukur kepada kejayaan mengatasi w4bak itu dan membolehkan PKP ditamatkan.

“Paling penting juga dua 1su besar ini iaitu keupayaan makmal kita sama ada dapat mengesan k3s dengan cepat dan tepat serta keupayaan h0spital menampung jumlah pesak1t.

“Setakat ini mereka yang tiada gejala dan gejala ringan juga kita masukkan ke h0spital untuk pemantauan. Mereka yang ada gejala atau r4dang paru-paru akan diberikan r4watanterbaik,” katanya.

Dr Noor Hisham: Perlu lihat beberapa petanda sebelum tamatkan PKP

Beberapa indikasi perlu dilihat terlebih dahulu sebelum tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ditamatkan, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.

Dr Noor Hisham berkata antara faktor yang perlu dikenal pasti untuk menamatkan PKP adalah pengurangan k3s p0sitif Covi1d-19 yang direkodkan, sama ada masih ada kebolehjangki1tan virvs tersebut.

“Bagi penamatan PKP, kita mesti ada ‘exit strategy’, dan antara indikasi-indikasi kita ialah pengurangan k3s yang masih dirawat atau keboleh j4ngkitan k3s.

“Sekarang ini kita ada 2,198 k3s (k3s keboleh jangki1tan) tapi kalau k3s berkurangan maksudnya kita ada pengurangan k3s jangk1itan di komuniti. Antara seorang dengan seorang jadi itu adalah salah satu faktor.

“Yang kedua, kita menggunakan surveillance (pengawasan). Surveillance yang kita laksanakan dari bulan Januari lepas yang kita lihat kepada kes-k3s influenza-like-illness (ILI) and severe acute respiratory syndrome (SARI) di dalam komuniti,” katanya pada sidang media Covi1d-19 di Putrajaya, hari ini.

Jelasnya, pemantauan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) terhadap kes-k3sSARI semakin berkurangan.

“Jadi mungkin itu salah satu indikasi yang lain untuk kita menasihatkan kepada MKN (Majlis Keselamatan Negara) untuk menamatkan PKP, dan juga kita lihat kepada kawasan-kawasan yang tertentu, kepadatan kawasan tersebut sama ada ada atau tidak ada j4ngkitan, wujudnya kluster-kluster baharu di kawasan di sesebuah kawasan,” katanya.

Dalam pada itu, Noor Hisham berkata keupayaan makmal untuk mengesan k3spositif Covi1d-19 tepat dan cepat serta kemampuan KKM untuk menampung pes4kitantara dua 1su yang perlu ditangani pihaknya bagi menamatkan PKP.

Menjawab pertanyaan pemberita mengenai petanda awal KKM berjaya melandaikan keluk pandemik, Dr Noor Hisham mengakui memang unjuran kes-k3spositif Covi1d-19 iaitu k3skebolehjangki1tan sekarang semakin berkurang.

“Sekarang ini masih ada 2,000 lebih k3spositif. Kalau kita dapat jalankan aktiviti pemulihan sebagaimana kita laksanakan pada PKP 1 dan 2, kita boleh kurangkan (jumlah itu).

“Ada satu ketika k3s 4,000 lebih sekarang kebolehj4ngkitan hanya 2,198, jadi tindakan kita walaupun hari ini kita ada 69 k3s, yang penting adalah kita kurangkan lagi k3skebolehjangki1tan ini lebih kurang 2,000 hingga 1,500.

Jelasnya, apabila k3stersebut berkurang, pengawalan akan lebih baik dan mudah bagi KKM menumpukan pada kawasan dan kumpulan berisi1ko tinggi.

Sebelum ini Dr M bagi sebab kenapa Kerjaan tidak perlu gop0h tamatkan PKP

Jangan Gopoh

Kerajaan dinasihat supaya tidak g0poh ketika membuat keputusan untuk menamatkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menurut Tun Dr. Mahathir Mohamad, keputusan untuk menamatkan PKP harus dikaji dengan teliti dan tidak dibuat hanya kerana b1imbangkan ekonomi negara akan jatvh.

“Banyak perkara yang perlu diambil kira dan dikaji terutamanya langkah-langkah pembendungan w4bak yang telah diambil sebelum ini seperti pemakaian penutup hidung dan mulut serta penjarakan sosial.

“Jika PKP mahu ditamatkan, pakar-pakar perlu mengkaji data-data yang telah dikutip dari setiap tempat, apakah pematuhan terhadap arahan-arahan lain seperti pemakaian penutup hidung dan mulut atau penjarakan sosial telah dipatuhi sepenuhnya?

“Kita tidak boleh gop0h (dalam menamatkan PKP) hanya disebabkan oleh faktor-faktor lain seperti bimbang ekonomi akan jatvh.

Jangan jadi seperti Sweden

“Kita takvt, jika kita tamatkan PKP v1rus tersebut akan merebak semula seperti yang berlaku di kebanyakan negara. Sweden contohnya, mereka telah isytiharkan negara tersebut selamat tetapi apabila PKP ditamatkan dan kehidupan kembali seperti biasa virvs tersebut menular semula,” katanya semasa Sembang Live Bersama Dr. Nurul Yaqeen berhubung topik Pandemik Covi1d-19 yang disiarkan menerusi Facebook beliau hari ini.

Dr. Mahathir yang juga seorang doktor pervbatan itu menjangkakan krisi1s Covi1d-19 mengambil masa yang lama untuk dipulihkan.

Tambahnya, tiada siapa yang boleh meramal bilakah PKP akan ditamatkan kerana kerajaan katanya, perlu memberi respon mengikut keadaan terkini dalam menguruskan krisi1s berkenaan.

“Tiada satu tarikh yang boleh ditetapkan untuk kita hidup bebas seperti dahulu.

“Saya yakin, untuk menangani wab4k ini, ada yang boleh kita dahulukan, ada yang kena lewatkan kerana v1rus ini sangat mudah untuk merebak.

“Kalau duduk di rumah, risi1ko jangk1itan berkurangan,” katanya lagi.

Dr. Mahathir juga menyokong tindakan kerajaan mel4rang pembukaan bazar Ramadan bagi mengelakkan penvlaran w4bak Cov1id-19.

Katanya, penjualan juadah berbuka puasa boleh dilakukan secara dalam talian namun begitu para peniaga katanya, perlu memikirkan kaedah terbaik dari segi aspek pembungkusan bagi memastikan kualiti dan kebersihan makanan tidak terjejas dalam tempoh yang lama.

“Kita tidak boleh hapuskan perkhidmatan bazar ramadan ini kerana ada peniaga yang mahu mencari rezeki.

“Ianya boleh dijalankan secara dalam talian tetapi peniaga perlu fikir bagaimana untuk memastikan makanan tidak basi kerana pembeli membeli juadah sebelum waktu berbuka dan mereka mungkin mahu makanan tersebut masih boleh dimakan sehingga waktu sahur,” tambahnya.

Sumber:- MalaysiaGazette / http://musangviral.com/

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Be the first to comment on "Dr Noor Hisham dedah PKP Boleh tamatkan, tapi DGN syarat ini"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*