“Berhasil atau tidak kedua dua itu sangat penting” – Dr Noor Hisham tampil dedahkan ketibaan lapan pakar dari China itu sebenarnya untuk ini.

Lapan pakar perunding perub4tan dari Ch1na yang tiba di Malaysia pada Sabtu dalam usaha membantu menangani pandemik C0v1d-19, di negara ini. KEHADIRAN lapan pakar perunding perub4tan dari Ch1na ke Malaysia pada Sabtu, adalah bagi berkongsi pengalaman mengenai usaha mereka menangani w4bak C0v1d-19. Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, Malaysia juga dapat berbincang dari segi r@watan dan penyelidikan berhubung pandemik itu.

“Bukan sahaja perkara yang positif, walaupun mungkin ada perkara-perkara yang mereka laksanakan tak berjaya, jadi kita nak belajar perkara-perkara yang tak berjaya supaya kita tak mengulangi perkara yang telah mereka laksanakan tetapi tak ada impak. Dalam perbincangan ini, banyak 1su yang kita boleh bangkitkan, dari segi 1su per@watan pes@kit contoh di wad dan unit r4watanrapi, dan 1su penyelidikan terhadap pengesanan, pengunaan teknik atau kaedah tertentu sama ada antigen atau antibodi,” katanya pada sidang media, petang Ahad.

Beliau berkata demikian bagi mengulas pertanyaan pemberita mengenai ramai yang tidak berpuas hati dengan kehadiran pakar dari Ch1na berikutan negara republik itu sebelum ini dilaporkan menyembunyikan data dan tidak melaporkan situasi sebenar di negara itu berkaitan C0v1d-19. Dr Noor Hisham bagaimanapun menjelaskan bahawa kedatangan pakar dari Ch1na itu bukan untuk membantu Malaysia merawat pes@kit C0v1d-19.

“v1rus ini adalah v1rus yang baharu jadi masing-masing tak ada pengalaman. Tapi apa yang mereka ada adalah pengalaman sama ada berjaya atau tidak. Kedua-dua tu penting untuk kita. Kalau berjaya, mungkin kita akan teruskan usaha untuk menggunakan kaedah mereka tetapi kalau tidak berjaya kita belajar daripada cara mereka laksanakan tak berjaya, jangan ulangi kaedah-kaedah yang tidak berjaya,” katanya.

Beliau menambah, perbincangan tersebut adalah penting kerana dapat menambahkan pengetahuan mengenai v1rus yang baharu. “Ramai masih tak pasti lagi cara v1rus ini merebak, cara v1rus ini menyebabkan kelemahan tubuh dan 1su-1su yang banyak diperkatakan. Dengan perbincangan lebih lanjut dengan mereka yang ada pengalaman setelah dua bulan berhadapan v1rus itu di Hubei,” katanya.

SUMBER : Mstar

Dr Noor Hisham bongkarkan yang rupa rupanya Pkp boleh dihentikan. Tapi dengan syarat ini. Tak sangka rupa rupanya ini syaratnya.

PERINTAH Kaw4lan Pergerakan (PKP) boleh ditamatkan sekiranya jumlah k3skoron4virvs baharu (Covi1d-19) di negara ini berkurangan dan kebolehj4ngkitan k3sdalam komvniti tidak berlaku, selain bergantung kepada penelitian beberapa faktor lain oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menekankan antara beberapa faktor lain sebelum PKP boleh ditamatkan, termasuk memastikan kesiapsiagaan negara mengawal penvlaran w4bak dan keupayaan makmal serta h0spital.

“Antara faktor adalah pengurangan k3syang masih dirawat iaitu k3skebolehjangk1itan. Sekarang ini kita ada 2,198 k3spos1itif dan kalau k3situ berkurangan maksudnya kita ada pengurangan k3sjangk1itan di dalam komvniti. Faktor kedua adalah menggunakan surve1llance iaitu melihat k3sInflu3nza (ILI) dan Jangk1itan Pern4fasan Akut Teruk (SARI) di dalam komun1ti. Sekarang ini terdapat 114 k3sdan pemantauan mendapati kedua-dua k3sberkenaan semakin berkurangan.

“Kita juga perlu melihat kepada kawasan tertentu dan kepadatan di kawasan itu sama ada masih berlaku jangk1itan atau kluster baharu. Apa yang penting tidak berlaku kluster yang besar sebelum kita boleh menasihatkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk menamatkan PKP,” katanya. Beliau berkata demikian dalam sidang media harian Covi1d-19 di Putrajaya, hari ini. Selain itu, Noor Hisham berkata, keupayaan makmal dan kesediaan h0spital memberikan raw4tan terbaik kepada pesak1it Cov1id-19 juga menjadi pengukur kepada kejayaan mengatasi w4bak itu dan membolehkan PKP ditamatkan.

“Paling penting juga dua 1su besar ini iaitu keupayaan makmal kita sama ada dapat mengesan k3sdengan cepat dan tepat serta keupayaan h0spital menampung jumlah pesak1it. Setakat ini mereka yang tiada gejala dan gejala ringan juga kita masukkan ke h0spital untuk pemantauan. Mereka yang ada gejala atau r4dang paru-paru akan diberikan raw4tan terbaik,” katanya. Dr Noor Hisham: Perlu lihat beberapa petanda sebelum tamatkan PKP

Beberapa indikasi perlu dilihat terlebih dahulu sebelum tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ditamatkan, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah. Dr Noor Hisham berkata antara faktor yang perlu dikenal pasti untuk menamatkan PKP adalah pengurangan k3sposi1tif Covi1d-19 yang direkodkan, sama ada masih ada kebolehjangki1tan virvs tersebut. “Bagi penamatan PKP, kita mesti ada ‘exit strategy’, dan antara indikasi-indikasi kita ialah pengurangan k3syang masih dirawat atau kebolehj4ngkitan kes.

“Sekarang ini kita ada 2,198 k3s(k3skebolehjangki1tan) tapi kalau k3sberkurangan maksudnya kita ada pengurangan k3sjangk1itan di komuniti. Antara seorang dengan seorang jadi itu adalah salah satu faktor. “Yang kedua, kita menggunakan surveillance (pengawasan). Surveillance yang kita laksanakan dari bulan Januari lepas yang kita lihat kepada kes-k3sinfluenza-like-illness (ILI) and severe acute r3spiratory syndrome (SARI) di dalam komuni1ti,” katanya pada sidang media Covi1d-19 di Putrajaya, hari ini.

Jelasnya, pem4ntauan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) terhadap kes-k3sSARI semakin berkurangan. “Jadi mungkin itu salah satu indikasi yang lain untuk kita menasihatkan kepada MKN (Majlis Keselamatan Negara) untuk menamatkan PKP, dan juga kita lihat kepada kawasan-kawasan yang tertentu, kepadatan kawasan tersebut sama ada ada atau tidak ada jangk1itan, wujudnya kluster-kluster baharu di kawasan di sesebuah kawasan,” katanya.

Dalam pada itu, Noor Hisham berkata keupayaan makmal untuk mengesan k3spositif Covi1d-19 tepat dan cepat serta kemampuan KKM untuk menampung pes4kit antara dua 1su yang perlu ditangani pihaknya bagi menamatkan PKP. Menjawab pertanyaan pemberita mengenai petanda awal KKM berjaya melandaikan keluk pandemik, Dr Noor Hisham mengakui memang unjuran kes-k3spos1tif Covi1d-19 iaitu k3skebolehjangki1tan sekarang semakin berkurang.

“Sekarang ini masih ada 2,000 lebih k3spos1itif. Kalau kita dapat jalankan aktiviti pemulihan sebagaimana kita laksanakan pada PKP 1 dan 2, kita boleh kurangkan (jumlah itu). Ada satu ketika k3s4,000 lebih sekarang kebolehj4ngkitan hanya 2,198, jadi tindakan kita walaupun hari ini kita ada 69 kes, yang penting adalah kita kvrangkan lagi k3skebolehjangki1tan ini lebih kvrang 2,000 hingga 1,500. Jelasnya, apabila k3stersebut berkvrang, pengawalan akan lebih baik dan mudah bagi KKM menumpukan pada kawasan dan kumpulan berisi1ko tinggi.

Sebelum ini Dr M bagi sebab kenapa Kerjaan tidak perlu gop0h tamatkan PKP

Kerajaan dinasihat supaya tidak g0poh ketika membuat keputusan untuk menamatkan Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP). Menurut Tun Dr. Mahathir Mohamad, keputusan untuk menamatkan PKP harus dikaji dengan teliti dan tidak dibuat hanya kerana b1imbangkan ekonomi negara akan jatvh. “Banyak perkara yang perlu diambil kira dan dikaji terutamanya langkah-langkah pembendungan w4bak yang telah diambil sebelum ini seperti pemakaian penutup hidung dan mulut serta penjarakan sosial. “Jika PKP mahu ditamatkan, pakar-pakar perlu mengkaji data-data yang telah dikutip dari setiap tempat, apakah pematuhan terhadap arahan-arahan lain seperti pemakaian penutup hidung dan mulut atau penjarakan sosial telah dipatuhi sepenuhnya? Kita tidak boleh gop0h (dalam menamatkan PKP) hanya disebabkan oleh faktor-faktor lain seperti bimbang ekonomi akan jatvh.

Jangan jadi seperti Sweden

“Kita takvt, jika kita tamatkan PKP v1rus tersebut akan mer3bak semula seperti yang berlaku di kebanyakan negara. Sweden contohnya, mereka telah isytiharkan negara tersebut selamat tetapi apabila PKP ditamatkan dan kehidupan kembali seperti biasa virvs tersebut menular semula,” katanya semasa Sembang Live Bersama Dr. Nurul Yaqeen berhubung topik Pandemik Covi1d-19 yang disiarkan menerusi Facebook beliau hari ini.

Dr. Mahathir yang juga seorang doktor pervbatan itu menjangkakan krisi1s Covi1d-19 mengambil masa yang lama untuk dipulihkan. Tambahnya, tiada siapa yang boleh meramal bilakah PKP akan ditamatkan kerana kerajaan katanya, perlu memberi respon mengikut keadaan terkini dalam menguruskan krisi1s berkenaan. “Tiada satu tarikh yang boleh ditetapkan untuk kita hidup bebas seperti dahulu.

“Saya yakin, untuk menangani wab4k ini, ada yang boleh kita dahulukan, ada yang kena lewatkan kerana vi1rus ini sangat mudah untuk mer3bak. Kalau duduk di rumah, risi1ko jangk1itan berkurangan,” katanya lagi. Dr. Mahathir juga menyokong tindakan kerajaan mel4rang pembukaan bazar Ramadan bagi mengelakkan penvlaran w4bak Cov1id-19. Katanya, penjualan juadah berbuka puasa boleh dilakukan secara dalam talian namun begitu para peniaga katanya, perlu memikirkan kaedah terbaik dari segi aspek pembungkusan bagi memastikan kualiti dan kebersihan makanan tidak terjejas dalam tempoh yang lama.

“Kita tidak boleh hapuskan perkhidmatan bazar ramadan ini kerana ada peniaga yang mahu mencari rezeki. Ianya boleh dijalankan secara dalam talian tetapi peniaga perlu fikir bagaimana untuk memastikan makanan tidak basi kerana pembeli membeli juadah sebelum waktu berbuka dan mereka mungkin mahu makanan tersebut masih boleh dimakan sehingga waktu sahur,” tambahnya.-

SUMBER : MalaysiaGazette

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Be the first to comment on "“Berhasil atau tidak kedua dua itu sangat penting” – Dr Noor Hisham tampil dedahkan ketibaan lapan pakar dari China itu sebenarnya untuk ini."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*