Foto mengejutkan Ramai! Peti simpanan ‘Seal’ 1,500 virus di makmal Wuhan termasuk koronavirus kelawar dipecahkan..

BERLAKU situasi mengejutkan di dalam makmal bersekuriti tinggi di China, negara yang dikatakan bermulanya pandemik C0v1d-19.

Gambar-gambar dari dalam Institut Virologi rahsia di Wuhan menunjukkan pintu salah satu peti sejuk yang digunakan untuk menyimpan 1,500 jenis v1rus yang berbeza, termasuk coronav1rus dari kelawar dan dipindahkan kepada manusia, telah pecah.

Gambar-gambar itu pertama kali dikeluarkan oleh akhbar China Daily milik negara itu pada tahun 2018, tetapi diterbitkan di Twitter bulan lalu, sebelum ia dipadam.

The Mail pada Ahad dua minggu lalu mend3dahkan bahawa para menteri kini bimbang bahawa w4bak itu mungkin mula menular akibat dari kebocoran.

Minggu lalu, akhbar ini juga mend3dahkan bahawa institusi tersebut telah melakukan eksperimen koronav1rus pada kelawar yang ditangkap lebih dari 1,000 batu jauhnya di Yunnan, menerusi dana AS$3.7 juta dari pemerintah AS.

Urutan genom C0v1d-19 telah membawa kepada pengesanan kelawar yang hanya terdapat di gua-gua tersebut.

Presiden AS Donald Trump ketika disoal mengenai teori kebocoran ini pada sidang media minggu lalu menjawab: ‘Kami sedang melakukan pemeriksaan yang mendalam mengenai keadaan mengerikan ini.’

Sementara itu, Setiausaha Negara AS Mike Pompeo telah menuntut agar Beijing bersikap telus mengenai apakah v1rus itu bocor dari makmal dengan menyatakan ‘masih banyak yang perlu dipelajari. Kerajaan AS berusaha dengan tekun untuk mendapat kepastian perkara ini.’

Dia menambah bahawa salah satu cara kerjasama terbaik yang boleh dilakukan oleh China adalah dengan ‘membiarkan dunia masuk dan membiarkan para saintis dunia mengetahui dengan tepat bagaimana ia terjadi, lebih tepat bagaimana v1rus ini mula menular.

Kecurigaan terhadap China semakin meningkat setelah Washington Post melaporkan bahawa diplomat AS di Beijing telah menulis mengenai makmal Wuhan itu pada tahun 2018, memberi peringatan kepada Jabatan Negara bahawa ‘kerja makmal mengenai koronav1rus kelawar dan potensi penularan kepada manusia mereka berisiko mencetuskan w4bak baharu seperti SAR’.

Sumber perisik AS mengatakan bahawa tidak lama selepas w4bak koronav1rus bermula, pegawai di makmal itu memusnahkan sampel-sampel v1rus, menghapus laporan awal dan menyekat akhbar akademik dan kemudian cuba menyalahkan pasar basah Wuhan, di mana haiwan liar dijual.

Sumber-sumber tersebut percaya bahawa ‘Patient Zero’ adalah seorang pekerja pelatih di makmal itu, yang menyebarkan v1rus tersebut ke penduduk setempat setelah menjangkiti teman lelakinya.

Satu sumber menyifatkan ‘kos untuk menutup perkara ini sebagai kos kerajaan yang paling mahal’.

Beijing menegaskan fakta melibatkan institut virologi utama negara itu hanya satu kebetulan, menolak hubung kait dengan makmal itu sebagai ‘teori konspirasi tidak berasas’.

Dalam satu surat kepada The Mail pada Ahad, seorang jurucakap Kedutaan Besar China mengatakan: ‘Tidak pernah ada penyembunyian, dan juga penutupan rahsia tidak dibenarkan berlaku.

Sumber Mstar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Be the first to comment on "Foto mengejutkan Ramai! Peti simpanan ‘Seal’ 1,500 virus di makmal Wuhan termasuk koronavirus kelawar dipecahkan.."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*