Pembaca berita China d4kwa k0ronavirus ‘terlepas’ dari makmal Amerika Syarikat – Video VIral Berita

SEORANG pembaca berita sebuah stesen TV di China mendkwa kor0nav1rus (C0vid-19) berasal dari Amerika Syarikat (AS) dan bukannya China.

Pembaca berita itu yang dikenali sebagai Ms V menyenaraikan beberapa teori konspirasi semasa episod ‘China View’ dalam program CGTN untuk menunjukkan v1rus yang berpusat di Wuhan itu disebarkan dari luar negara.

Pada 14 Mac, Ms V berpendapat C0v1d-19 berpunca dari sebuah makmal di AS atau disebarkan ke China semasa Sukan Tentera Dunia di Wuhan pada Oktober tahun lalu.

Namun teori itu dinafikan ramai penyelidik.

Video itu yang menerima jutaan tontonan secara atas talian muncul selepas Beijing dan Washington menuding jari antara satu sama lain berkaitan punca sebenar w4bak C0vid-19.

“w4bak ini mungkin lebih awal daripada dijangkakan. Pada September 2019, beberapa rakyat Jepun dijangkiti C0vid-19 selepas kembali dari Hawaii walaupun mereka belum pernah berkunjung ke China.

“Ini berlaku dua bulan sebelum penularan wbak itu di China. Tidak lama kemudia CDC menutup kemudahan tersebut selepas mend4kwa Makmal Senjata Biologi Fort Detrick gagal sepenuhnya untuk mencegah kehilangan patogen,” katanya.

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) berkata C0v1d-19 berasal dari sebuah pasar basah yang menjual makanan eksotik di Wuhan.

Sumber : Mstar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Be the first to comment on "Pembaca berita China d4kwa k0ronavirus ‘terlepas’ dari makmal Amerika Syarikat – Video VIral Berita"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*