(Video) “Cakap pun tak betul, minta hak sama rata.” – Tular Ucapan Presiden Rohingya dikec4m netizen

Sejak semalam, 1su pelarian r0hingya yang did4kwa meminta kesamarataan hak di Malaysia telah mengundang pelbagai persepsi negatif oleh rakyat Malaysia.

Presiden kepada  Myanmar Ethnic r0hingya Human Rights Organization Malaysia (MERHROM) iaitu Zafar Ahmad Abdul Ghani teruk dihent4m di media sosial berikutan tersebarnya surat yang meminta beberapa kelonggaran buat pelarian r0hinya kepada kerajaan Malaysia.

Disebabkan berang dengan pemohonan puak tersebut, rakyat Malaysia terus mengecam presiden organisasi itu terutamanya berhubung video dimuat naik  Zafar yang bercakap menggunakan bahasa Melayu yang pekat dengan pelat r0hingya.

Seya ang gap yini bidiyo lawak 🤣🤣Teda vole tahan mao kitawa dingar diya shakapPundey punia worangPresident of…

Posted by Zulhakimi Nordin on Tuesday, April 21, 2020

Walaupun video tersebut merupakan video yang dibuat untuk memaklumkan bahawa ramai puak r0hingya tidak mendapat bantuan ekoran organisasi mereka sendiri tidak mampu untuk memberikan kepada ratusan ribu pelarian mereka di Malaysia.

Dalam pada itu juga, Zafar turut mengucapkan terima kasih kepada Malaysia diatas bantuan yang dihulurkan serta menggesa semua pelarian r0hingya mematuhi PKP.

Namun begitu, video tersebut telah mengundang perspektif lain oleh rakyat Malaysia apabila mempertikaikan penguasaan bahasa Melayu Zafar yang kurang bagus tapi did4kwa mahukan pelbagai kelonggaran di Malaysia sama seperti penduduk asal.

Berpunca daripada itu, pelbagai komen diterima daripada netizen yang menggerakkan ‘tentera bawang’ mereka dengan mengecam teruk video tersebut.

Mereka juga mempertikaikan keberanian pelarian r0hingya yang did4kwa meminta bermacam kelonggaran di Malaysia ketika ini sedangkan negara sedang berjuang melawan C0v1d-19.

 

Sumber : Zulhakimi Nordin, OMM

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Hiburan Netizen

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Be the first to comment on "(Video) “Cakap pun tak betul, minta hak sama rata.” – Tular Ucapan Presiden Rohingya dikec4m netizen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*